Espai Jacint Verdaguer - Albanyà

 
Albanyà
       
 
Agullana
Albanyà
Cadaqués
Capmany
Castelló d'Empúries
Darnius
Figueres
Garriguella
La Jonquera
La Selva de Mar
L'Escala
Llançà
Palau Saverdera
Pau
Peralada
Portbou
Roses
Torroella de Fluvià
Vilabertran
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
 
Albanyà

El poble d’Albanyà es troba situat en l’extrem nord-oest de l’Alt Empordà, a la part alta de La Muga i del Pirineu gironí, frontera amb la comarca de La Garrotxa i França.

Arribar a Albanyà és arribar a l’extrem oest de l’Alt Empordà, certament a un lloc apartat i solitari, però impregnat d’un entorn forestal extraordinàriament verd, de rieres d’aigües transparents i d’un tranquil·litat en cap cas comparable.

La superfície total del municipi és de 94,4 Km2 amb una densitat de població quasi insignificant. Possiblement aquesta aclaparadora tranquil·litat va fer que en el s.IX s’hi fundés el monestir de Sant Pere d’Albanyà. Una clara evidència són les 14 construccions religioses entre monestirs, santuaris i ermites que hi ha en el municipi

Albanyà  
 
 
   
 
   
 
   
       
 
Video Mapa Informació Temps
 
Espai literali Jacint Verdaguer
Espai Verdaguer, Albanyà

En el Santuari de la Mare de Déu del Mont, hi ha l'hostal i més concretament l'habitació on hi va fer estada Mossèn Cinto Verdaguer (1845-1902) a l'any 1884, des del 25 de Juliol fins el 9 de setembre.

Dins la mateixa hostatgeria es va fer a l'any 1986 un petit museu en record de l'insigne escriptor català, i on destaca principalment l'habitació on es va hostatjar, diverses vitrines i àrees dedicades a mostrar diferents objectes i obres de Mossèn Cinto Verdaguer.

A l'entrada de l'habitació hi ha una placa que recorda l'estada i el fet, de que aquest indret on es pot divisar el pirineu, fou on Verdaguer s'inspirà en la seva gran obra "Canigó".

Espai Verdaguer, Albanyà  
 
   
 
   
   
 
Museu Municipal Molins, Albanyà
Museu Municipal Molins, Albanyà

Albert Molins fou una persona dedicada al poble d'Albanyà i durant molt anys fou secretari de l'ajuntament.

Això li va permetre recollir i guardar tot un seguit d'objectes, eines, fotografies, atuells o mobles que durant una època van està relacionats amb la gent del poble, els seus treballs o administració municipal.

També s'hi guarden altres elements relacionats amb el municipi, com pot ésser una detallada col·lecció del tipus de fusta dels seus boscos.

Museu Municipal Molins, Albanyà