Ecomuseu_Farinera, Castelló d'Empúries

 
Castelló d'Empúries
       
 
Agullana
Albanyà
Cadaqués
Capmany
Castelló d'Empúries
Darnius
Figueres
Garriguella
La Jonquera
La Selva de Mar
L'Escala
Llançà
Palau Saverdera
Pau
Peralada
Portbou
Roses
Torroella de Fluvià
Vilabertran
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
 
Castelló d'Empúries

En el s.IX es va consolidar la “Marca Hispànica” o “Catalunya Vella” organitzant-se el territori en comtats. D’aquesta manera naixien els comtat de Barcelona, Osona, Girona, Empúries, Besalú, Rosselló, Conflent, Urgell, Cerdanya, Pallars i Ribagorça.

En un principi la capital del Comtat d’Empúries fou Sant Martí d’Empúries (avui pertany al municipi de L’Escala), però els atacs enemics que venien pel mar, van fer que la població busques refugi i s’assentés a l’interior del territori. D’aquesta manera naixia la població de Castelló d’Empúries; una població carregada d’història.

El municipi d’una superfície de 42,3 Km2 té dos nuclis clarament diferenciats: Castelló d’Empúries a l’interior i Empuriabrava a la costa.

Castelló d'Empúries  
 
   
 
   
       
       
 
Video Mapa Informació Temps
 
Ecomuseu-Farinera
Ecomuseu-Farinera

La industrialització de Catalunya i la revolució industrial es fan pelés en molts edificis catalogats com a Arquitectura Industrial, testimonis del moviment industrial i obrer. L'Ecomuseu-Farinera n'és un exemple, que es desenvolupà a Castelló d'Empúries durant els segles XIX i XX.

Tant pel que fa a l' edifici com el que s'hi exposa, és la mostra de l'activitat de la població en la producció de farina. L'edifici de tres plantes s'hi exposa gran quantitat d'estris, eines i maquinària pertanyent a la fàbrica de farina; activitat que va heretà a partir de l'antic "Molí del Mig" que havia existit en el mateix lloc i que formava part dels tres que hi havien existit en la població.

Ecomuseu-Farinera  
 
 
     
     
   
 
Museu Parroquial de Santa Maria, Castelló d'Empúries
Museu Parroquial de Santa Maria, Castelló d'Empúries

La Basílica de Santa Maria construïda sobre el que havia estat l'antiga església romànica i que en diferents períodes va anar convertint-se al gòtic català tot i mantinguent part del romànic com pot ésser el campanar.

En el seu interior, hi ha el Museu Parroquial, on s'hi guarda el tresor de la basílica i nombrosos exemplars de d'orfebreria religiosa, indumentària i mobiliari; també s'hi exposa un bon nombre d'obres pictòriques d'art litúrgic i religiós, tot en un incomparable marc arquitectònic.

Dins d'aquest marc arquitectònic té especial relleu, el retaule d'alabastre del segle XV .

Museu Parroquial de Santa Maria, Castelló d'Empúries  
 
 
 
     
     
 
Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Castelló d'Empúries
Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Castelló d'Empúries

El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà té una superfície de 4730 Ha. de les quals unes 825 Ha. són reserva natural integral estrictament protegida.

L'objectiu de la declaració d'aquesta àrea com a parc natural és doble: d'una part, conservar, millorar i potenciar els sistemes naturals i de l'altra, fer compatible la conservació del medi ambient amb el desenvolupament econòmic.

El parc presenta tot un mosaic d'ecosistemes interdependents però alhora ben diferenciats com: mar, platges, sorrals costaners, llacunes, salsures, closes, peces, feixes, estanys, aiguamolls d'aigua dolça, rius, rieres, recs, conreus, aspres i finalment, nuclis habitats, com masos, cortals i petits veïnats.

Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Castelló d'Empúries  
 
 
     
     
   
 
Cúria-Presó, Castelló d'Empúries
Cúria-Presó, Castelló d'Empúries

L'edifici on es pot visitar la presó, era en l'edat mitjana un complex judicial i penal que comprenia dues parts: D'una banda la Cúria que és l'espai on s'impartia justícia i de l'altra, la presó pròpiament dita, que era l'indret on els condemnats ingressaven per a complir les penes imposades.

Té especial interès els gràfics i escrits que al llarg de tres segles que va funcionar la presó, hi són present, essent una clara exposició del sentiment de les persones que hi van estar tancades. La presó com a tal, va funcionar des del segle XVII fins el XIX.

Una part de l'edifici està dedicat avui, a la oficina d'informació i turisme.

Cúria-Presó, Castelló d'Empúries  
 
   
   
   
   
 
Park Butterfly Empuriabrava, Castelló d'Empúries
Park Butterfly Empuriabrava, Castelló d'Empúries

El jardí tropical és un papallonari on es combina la flora tropical amb tot un bon nombre de papallones vives que volent de forma fascinant, amb els seus colors a través del verd de l'entorn.

Les papallones que viuen en tota llibertat per l'interior del jardí mantingut a una temperatura i humitat adequada, s'alimenten del nèctar de les plantes exòtiques que hi ha en el recinte, el qual hi té el factor afegit de les petites llacunes i saltants d'aigua que li donen tot l'aire tropical necessari per a gaudir d'aquest tipus d'ambients climàtics.

Park Butterfly Empuriabrava, Castelló d'Empúries