Museu Memorial de l'Exili, La Jonquera

 
La Jonquera
       
 
Agullana
Albanyà
Cadaqués
Capmany
Castelló d'Empúries
Darnius
Figueres
Garriguella
La Jonquera
La Selva de Mar
L'Escala
Llançà
Palau Saverdera
Pau
Peralada
Portbou
Roses
Torroella de Fluvià
Vilabertran
 
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
 
La Jonquera

Pel seu enclavament es pot dir que hi ha hagut o al menys passat gent des de que l’home va tenir necessitat de desplaçar-se d’un lloc a un altre. Ha estat sempre un pas natural d’entrada/sortida de la península Ibérica oriental. Abans la “Via Domínica” i després la “Via Augusta” en són exemples.

A l’any 1659 amb “La Pau dels Pirineus” queda delimitada la frontera amb França, d’aquesta manera La Jonquera passarà en convertir-se en una població fronterera.

La Jonquera a part de l'activitat fronterera, també ha estat un municipi que ha treballat sobretot el bosc pel que fa al suro i la vinya, tot i que aquesta última activitat a minvat davant la forta activitat de trànsit i comerç fronterer dels últims anys.

La Jonquera  
 
 
   
 
   
       
 
   
 
Video Mapa Informació
 
Museu Memorial de l'Exili, La Jonquera
Museu Memorial de l'Exili, La Jonquera

El museu és un espai per a la memòria, la història i la reflexió critica. És un centre d'interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya. Sobretot l'exili dels vençuts que aquella guerra indissolublement lligada a l'Europa de l'ascens del feixisme, encapçalat per l’Alemanya i l’Itàlia de Hitler i Mussolini.

Al llarg de varies sales, el museu exposa tot un seguit de imatges, documents, objectes i estris relacionats amb el tràgic exili. En una habitació condicionada, es poden veure video-imatges de l’èxode i la vida d'aquell temps.

Museu Memorial de l'Exili, La Jonquera  
 
   
   
   
   
 
Museu de l'Albera - Can Lapota, La Jonquera
Museu de l'Albera - Can Lapota, La Jonquera

L'Albera situada al nord de la comarca de l'Alt Empordà d'uns 25 Km. és una serralada on hi destaquen indrets especialment valuosos tant des del punt de vista del propi ecosistema com de llocs arquitectònics com l'antic monestir benedicti de Sant Quirze de Colera del s.XI o el Castell de Requesens, un edifici del s.XI edificat per Gausfred II i reconstruït en el s. XIX per Tomàs de Rocaberti.

Aquest agradable Paratge Natural de l'Albera, està representat per aquest museu, on s'hi recull de forma molt didàctica i ben cuidada, tota la fauna, la flora, els vestigis històrics i les tradicions i treballs artesanals d'aquesta Reserva Natural de l'Alt Empordà.

Museu de l'Albera - Can Lapota, La Jonquera