Centre Walter Benjamin de la Memòria, Portbou

 
Portbou
       
 
Agullana
Albanyà
Cadaqués
Capmany
Castelló d'Empúries
Darnius
Figueres
Garriguella
La Jonquera
La Selva de Mar
L'Escala
Llançà
Palau Saverdera
Pau
Peralada
Portbou
Roses
Torroella de Fluvià
Vilabertran
 
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
 
Portbou

Portbou es va convertir a l’any 1659 en la porta més oriental de sortida o d’entrada a la Península Ibèrica, quan foren establertes les fronteres amb França a partir del Tractat dels Pirineus.

L’any 1872 es va convertir en una població de frontera molt característica pel fet que va ésser inaugurada la línia fèrria, vuit anys després que fos inaugurada l’altra línia internacional a Irún. A l’any 1929 fou inaugurada l’actual estació i tallers ferroviaris, una gran obra d’enginyeria on la part més visible és l’enorme estructura de ferro i vidre que cobreix les andanes.

La població ben comunicada per mar i tren, durant anys no ho ha estat per carretera. Avui, l'accés per carretera que porta a Portbou disposa d’uns túnels que en pocs minuts s'hi arriba des de Colera.

Portbou  
 
         
         
         
 
   
 
Video Mapa Informació Temps
 
a Memòria, Portbou
Centre Walter Benjamin de la Memòria, Portbou

En memòria a Walter Benjamin (Berlín 1892 - Portbou 1940) i dels exiliats europeus durant els anys immediatament anteriors a la Guerra Civil , fins a l'acabament de la II Guerra Mundial, el conegut escultor israelita Dani Karavan va crear a Portbou, mirant al mar i al costat del cementiri de la població on hi ha les restes de Walter Benjamin, el "Memorial Passagen".

Portbou rendeix homenatge a aquest gran pensador alemany mitjançant una exposició permanent en l'edifici provisional de "Ca l'Herrero", havent-hi en projecte la creació d'un museu, annexa a una fundació i centre memorial.

a Memòria, Portbou