Museu de la Ciutadella de Roses

 
Roses
       
 
Agullana
Albanyà
Cadaqués
Capmany
Castelló d'Empúries
Darnius
Figueres
Garriguella
La Jonquera
La Selva de Mar
L'Escala
Llançà
Palau Saverdera
Pau
Peralada
Portbou
Roses
Torroella de Fluvià
Vilabertran
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
 
Roses

Roses és una vila d'essència mediterrània i de marcada tradició turística i marinera. Està situada en un entorn natural únic, al nord de la Costa Brava , a menys de 30 km de la frontera francesa, a 65 km de Girona i a 160 km de Barcelona.

Els seus orígens es remunten al segle VIII aC amb l'arribada dels rodis i la fundació de la ciutat grega de Rodes. Aquests fets històrics han esdevingut les senyes d'identitat d'una vila moderna, culturalment activa i generosa fruït de la convivència amb altres pobles i civilitzacions.

Té atractius on destaquen pel que fa a visites, la Ciutadella, la ruta megalítica, el castell de la trinitat o el far de Roses al marge de l’amplia oferta d’activitats cultural i de lleure al llarg de l'any.

Roses  
 
     
     
     
Roses Digital    
 
Video Mapa Informació Temps
 
Museu de la Ciutadella, Roses
Museu de la Ciutadella, Roses

La Ciutadella és una fortificació renaixentista situada a l'entrada de Roses, amb un subsòl que és un jaciment arqueològic de cronologia molt àmplia, des del segle IV a.C. fins el segle XIX, amb restes d'època antiga (barri hel·lenístic) i visigòtica o tardo-romana.

De la Roses medieval són presents el monestir i el nucli urbà que es desenvolupa al voltant amb els diferents perímetres de muralles, finalment de la darrera fase, la d'època moderna, hi ha les restes de diferents edificis militars.

La ciutadella disposa d'un museu de característiques històriques i elements d'arqueologia i prehistòria.

Museu de la Ciutadella, Roses  
 
 
     
     
     
 
Castell de la Trinitat, Roses
Castell de la Trinitat, Roses

La construcció del castell de la Trinitat data del s.XVI i és un clar exemple de fortalesa de costa, que en aquest cas i per la seva ubicació, la seva finalitat era la protecció del port de Roses. Aquesta construcció cal relacionar-la amb la ciutadella, que ambdues formaven un conjunt defensiu i d’avituallament molt important en l’estratègia mediterrània.

La construcció fou encarregada al capità-enginyer militar Luis Pizaño pel rei Carles V el qual ja li havia encarregat altres fortificacions i construccions de tipus militar a altres indrets d’Espanya. Pizaño dissenya una fortalesa d’unes característiques molt peculiars, les qual només es troben exemplars similars a Cotlliure, Malta o Nàpols, per la seva forma estrellada irregular, disposada en tres nivells.

Durant la Guerra del Francès (1808-1814) fou destruït per les tropes franceses i per tant des de llavors va romandre en un estat ruïnós i deplorable, fins que a l’any 2010 i després de vuit anys de reconstrucció i adequació, fou recuperat com a monument i espai cultural.

Castell de la Trinitat, Roses  
 
     
     
     
     
Centre Enològic i Lúdic Coll de Roses
Centre Enològic i Lúdic Coll de Roses

El Coll de Roses Wine Family Museum, és un lloc on és obligada la visita, no tan sols pels amants del vi, sinó pels que tenen la inquietud i el desig de descobrir aquest apassionat món; la beguda dels deus, que la privilegiada comarca de l'Alt Empordà té la sort de gaudir amb una diversitat de productes de qualitat i del més alt nivell.

Un passeig per les instal·lacions del Wine Family Museum fa viure de prop l’enologia i tot el món que l’envolta, on el visitant pot gaudir i descobrir la ciència, la tècnica i sobre tot l’art, de tot el que encercla tan preuada beguda, present en la humanitat des dels seus inicis, ja que el seu testimoni es remunta a uns 6000 anys aJC; un encisador recorregut des del cep fins a la taula.

Centre Enològic i Lúdic Coll de Roses  
 
     
     
     
     
Ruta Megalítica, Roses
Ruta Megalítica, Roses

La ruta megalítica és un museu a l'aire lliure que combina elements de l'arquitectura megalítica amb un agradable passeig per una part dels entorns de Roses. La construcció més destacat és el dolmen de la Creu d'en Cobertella del 3.000-2700 aC. que disposa d'una galeria coberta per una llosa de quatre tones. El dolmen va ésser declarat monument historicoartístic a l'any 1964.

Altres monuments són, el menhir de la Casa Cremada, el dolmen del Llit de la Generala o el dolmen del Cap de l'Home. El circuït que té una dificultat baixa, és pot realitzar de forma còmoda en una hora i mitja, aproximadament.

Ruta Megalítica, Roses