Museu del Pagès i el seu Món. Torroella de Fluvià

 
Torroella de Fluvià
       
 
Agullana
Albanyà
Cadaqués
Capmany
Castelló d'Empúries
Darnius
Figueres
Garriguella
La Jonquera
La Selva de Mar
L'Escala
Llançà
Palau Saverdera
Pau
Peralada
Portbou
Roses
Torroella de Fluvià
Vilabertran
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
 
Torroella de Fluvià

A part del poble, el municipi inclou dos veïnats, Vilacolum i Sant Tomàs de Fluvià. A pocs kilòmetres del mar, està envoltada per terres de conreu que fan que l'activitat agrícola i ramadera encara sigui un dels principals eixos de l'economia del poble. El riu Fluvià, que li dóna el nom, és navegable a partir de Torroella i fins a la seva desembocadura a Sant Pere Pescador.

Són punts d'interès les esglésies romàniques de Sant Cebrià de Torroella de Fluvià (s. XII-XIII) i la de Sant Tomàs de Fluvià (s.XI). Aquesta darrera es va construir sobre les restes d'una capella anterior (s. VII-VIII), en el lloc no hi hagué una vila romana. A banda de les esglésies, un passeig pels tres pobles del municipi permet anar gaudint del testimoni arquitectònic romànic i gòtic que el passat ha deixat en moltes cases rurals.

Torroella de Fluvià  
 
         
         
         
 
   
 
Video Mapa Informació Temps
 
Museu del Pagès i el seu Món
Museu del Pagès i el seu Món

El nom de "Museu del Pagès i el seu món" té els seus orígens en una de les visites que Josep Pla feia a Torroella de Fluvià, per a visitar la família d'en Carles Ripoll i Solà, propietari i impulsor juntament amb el seu germà gran, de la tasca de recollir estris, eines, utensilis i qualsevol material relacionat amb el món rural.

La gran varietat d'objectes relacionats amb aquest món, amb la seva gent, amb les costums, vestuaris, utensilis de la llar i el seu entorn familiar, va ésser quan en Josep Pla va suggerir aquest nom, com a concepte adient que englobés tot el sentiment, la tradició i les bones maneres de fer i viure d'aquest personatge tan català, com és el pagès.

Museu del Pagès i el seu Món  
 
     
     
     
     
 
Exposició d'Eines de Cal Ferrer, Torroella de Fluvià
Exposició d'Eines de Cal Ferrer, Torroella de Fluvià

L’Exposició d’Eines de Cal Ferrer, és l’agrupació de mes de 400 eines, a més de maquinària de diferents tipus, per tal de poder realitzar les diferents tasques del que havia estat el ferrer de Torroella de Fluvià, Isidre Planella i Ager.

Uns tallers de poble on l’artesà que treballava amb aquest ofici era forjador, ferrer i manyà alhora, ja que sobre tot treballaven el ferro en calent i fred, però amb aplicacions ben diverses. Es a dir, tant podien fer o arranjar rodes de carro, com peces per les bicicletes, tractors, màquines de batre o ferradures pels cavalls, entre molts altres objectes com eines del camp o reixes, balcons, panys o claus.

L’Exposició disposa de dues sales, una que era l’antic taller on hi ha la maquinària, fornal, enclusa i un munt d’eines de tot tipus. En l’altra sala entre altres coses hi ha principalment eines fetes en el taller i per us agrícola i forestal.

Exposició d'Eines de Cal Ferrer, Torroella de Fluvià