Museu d'Història de Catalunya, Canònica de Santa Maria de Vilabertran

 
Vilabertran
       
 
Agullana
Albanyà
Cadaqués
Capmany
Castelló d'Empúries
Darnius
Figueres
Garriguella
La Jonquera
La Selva de Mar
L'Escala
Llançà
Palau Saverdera
Pau
Peralada
Portbou
Roses
Torroella de Fluvià
Vilabertran
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
 
Vilabertran

Vilabertran no és un municipi de gran extensió, però de sempre ha estat un municipi molt conegut ja que hi ha en el seu territori una de les joies del romànic de les comarques gironines; la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, declarada a l’any 1930 monument històric-artístic.

Les primeres arrels es situen a l’any 1066 quan hi va arribar el prevere Pere Rigall on en aquell moment només hi havia la petita església de Santa Maria. Amb els anys es va anar formant una comunitat de canonges que van adoptar les normes de Sant Agustí i a l’any 1080 es va començà a construir el conjunt monumental que amb els anys s’aniria expandint.

Avui el conjunt monumental forma part de la xarxa del Museu d’Història de Catalunya i l’església es la parroquial.

Vilabertran  
 
     
     
     
 
   
 
Video Mapa Informació Temps
 
aria de Vilabertran
Museu d'Història de Catalunya, Canònica de Santa Maria de Vilabertran

El conjunt monàstic de Santa Maria de Vilabertran constitueix un dels millors exemples de l'arquitectura de les canòniques regulars medievals conservats a Catalunya.

La canònica està organitzada a l'entorn del claustre de planta trapezoïdal amb certes formes irregulars, on en la seva vessant nord hi ha adherida l'església.

Tot el conjunt en sí mateix ja és un extraordinari, però disposa de varies sales on s'hi exposen diferents temàtiques i també una sala audiovisuals. repartits en diferents indrets de l'edifici es poden contemplar diferents joies, on hi destaca la capella dels Dolors del s. VXIII i a on s'hi exposa la Creu d'Argent del s.XIV meravella de l'orfebreria.

aria de Vilabertran  
 
 
   
 
   
 
Torre d'en Reig, Vilabertran
Torre d'en Reig, Vilabertran

La Torre d’en Reig és un edifici de principis del segle XX d’estil modernista amb línies gaudinianes que va encarregar l’enginyer de forests Josep Reig, fill de Vilabertran.

L’edifici està format per una torre rodona amb ornamentació de totxo i ceràmica i uns jardins que envolten l’edifici. Després de la mort de Josep Reig, la casa va passar a mans de l’aquarel·lista Ramon Reig. Les tardes de diumenge de bon temps, la família Reig convidava alguns amics com la família Dalí, Xirau, Torró, Deulofeu o Miravitlles.

Actualment l’edifici té usos municipals, a més d’activitats de tipus escolar. El consistori al llarg de l’any realitza visites guiades per tal d’explicar la història de la família Reig, com també els elements arquitectònics i decoratius de l’edifici i els seus entorns, amb una clara voluntat que de forma progressiva les dependències passin de tenir una funció administrativa a convertir-se en una casa-museu.

Torre d'en Reig, Vilabertran