La Casa de les Papallones, Planoles

 
Planoles
       
 
Molló
Campdevànol
Camprodon
Gombrèn
Molló
Planoles
Queralbs
Ribes de Freser
Ripoll
Sant Joan de les Abadesses
Toses
Vallfogona del Ripollès
Alt Empordà
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Selva
 
 
Planoles, Ripollès

Planoles és un municipi situat dins la Vall de Ribes, i per tant en el cor de la comarca del Ripollès, amb dues parts clarament diferenciades per la seva peculiar forma territorial que al nord toca amb la frontera amb França i al sud amb la Serra de Montgrony.

Es un municipi molt forestal i està regat pel riu Rigard d’uns 25 quilòmetres de recorregut, afluent del Riu Freser i que neix a la collada de Toses, en el mateix Ripollès. La seva riquesa paisatgística i de l’ecosistema, fa que tingui parts del territori inclosos al PEIN, Espais d’Interès Nacional, com també un espai protegit com és Les Obagues del Rigard.

El municipi està comunicat per la N-152/N-260 i també hi passa la línia de tren de Barcelona (Sants)-Puigcerdà, on té aturada a Planoles.

Planoles, Ripollès  
 
   
   
 
   
 
   
 
Fotografia Video Mapa Informació Temps
 
La Casa de les Papallones, Planoles
La Casa de les Papallones, Planoles

Amb el pas del temps, la col·lecció es va continuar ampliant a Vic i Sant Julià de Vilatorta i, finalment, l'any 2005 es va traslladar a Planoles, on es troba actualment.

Aquesta col·lecció de macrolepidòpters, sobretot dels que es poden trobar a la vall de Toses i Planoles, té una vessant didàctica i pretén donar a conèixer l’extraordinària riquesa que aquesta comarca té pel que fa al grup d’insectes que popularment hom anomena papallones.

Les papallones són autèntics bioindicadors de la qualitat mediambiental, gràcies a la seva sensibilitat davant de canvis que hi poden haver a la natura. Amb el pas del temps hem comprovat que el declivi de les papallones és molt alarmant i que posa de manifest una tendència greu de pèrdua de biodiversitat a gran escala. La conservació de les papallones en el seu hàbitat natural és molt important i una forma de conservar-lo és conèixer-lo.

La Casa de les Papallones, Planoles  
 
   
   
   
   
 
Centre d'interpretació del Bosc i la Natura, Planoles
Centre d'Interpretació del Bosc i la Natura, Planoles
Espai en projecte no finalitzat.