Museu Etnològic, Ripoll

 
Ripoll
       
 
Campdevànol
Camprodon
Gombrèn
Molló
Planoles
Queralbs
Ribes de Freser
Ripoll
Sant Joan de les Abadesses
Toses
Vallfogona del Ripollès
Alt Empordà
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Selva
 
 
Ripoll, Ripollès

L’edifici més important de Ripoll i origen de la ciutat és el monestir de Santa Maria. Es tracta d’un monument romànic del s. XI restaurat i reedificat pel bisbe de Vic a finals del segle XIX.

El monestir és panteó dels comtes de Barcelona i Besalú ja que guarda a cada extrem del creuer les tombes de Guifré el Pelós i Ramon Berenguer III el Gran, mentre que en els murs de la nau central hi ha el sepulcre de Bernat Tallaferro, comte de Besalú. Però la joia del monestir a part de la seva façana i les torres, és la portalada romànica, anomenada com “La Bíblia de pedra”.

Ripoll com a capital de comarca i bressol de Catalunya, és una ciutat dinàmica i de gran activitat econòmica, industrial i cultural.

Ripoll, Ripollès  
 
   
   
   
   
 
Fotografia Video Mapa Informació Temps
 
Museu Etnogràfic, Ripoll
Museu Etnogràfic, Ripoll

El Museu Etnogràfic de Ripoll al l’any 1929 quan es funda l’Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, la primera exposició etnogràfica de Catalunya, i que tindria la seva seu, en les golfes de l’església de Sant Pere, una edificació documentada des del 880, al costat del monestir.

Durant tot aquest temps ha recollit, conservat, estudiat i difós el patrimoni del Ripollès, fent una clara incidència en la forja catalana, activitat que Ripoll al llarg de segles havia estat capdavantera, sobretot pel que fa a la construcció de pistoles i fusels. Després d’aquest anys, Ripoll es va dotar d’un nou i més ampli espai per tal de mostra la seva riquesa industrial i etnològica. El 2011 s'inaugura la nova seu, en la mateixa plaça del monestir.

El museu d’agradable decoració, disposició de les diferents sales i vitrines temàtiques, presenta un ampli ventall de la tradició comarcal. El món de la pagesia, la muntanya, la indústria, la llar, la vestimenta, les tradicions, i per descomptat els seus estris i eines quotidianes, són un exemple de la riquesa d’una terra i la seva gent.

Museu Etnogràfic, Ripoll  
 
 
   
   
   
 
La Farga Palau, Ripoll
Farga Palau, Ripoll

La Farga Palau de Ripoll fou fundada com a farga de ferro al s.XVII i va mantenir la seva activitat durant cuatre segles fins que va tancar a l'any 1978.

La planta baixa l'ocupa la farga, amb les trompes d'aigua, els martinets, la carbonera, el forn i la fornal.

Separat de l'obrador s'hi troba la roda hidràulica, la sèquia i la bassa que servia per a emmagatzemar l'aigua del riu Freser, fer moure la roda i generar l'aire que, impulsat de manera continua, dóna nom al mètode de la farga catalana.

Farga Palau, Ripoll  
 
   
 
   
   
 
Scriptorium, Ripoll
Scriptorium, Ripoll

L'Scriptorium és una porta oberta a la possibilitat de conèixer i estudiar el passat cultural de la vila de Ripoll emmarcat sobretot a l'entorn del Monestir de Santa Maria.

Al llarg dels segles X, XI i XII el Monestir de Santa Maria de Ripoll, va ésser un dels centres més importants d'Europa en l'elaboració i còpia de manuscrits. Els amanuenses o monjos copistes, passaven la major part del seu temps copiant i il.luminant amb formes i colors els còdexs fabricats amb pergamí, escrits amb plomes d'oca i amb tinta feta amb sutge.

L'Scriptorium apart d'ésser centre de difusió de la cultura medieval i de la lletra manuscrita, ofereix la oportunitat de fer-hi cursos i cicles culturals afins.

Scriptorium, Ripoll  
 
   
   
   
   
 
Exposició Domenec Batalla, Ripoll
Exposició Domènec Batalla, Ripoll

En Domènec Batalla, és un reconegut escultor i pintor de Ripoll. Una vida dedicada a l’art i a una creativitat sense fi ni fronteres, cercant contínuament noves formes a través del modelatge del ferro i la fusta, a vegades amb formes úniques i altres, en la combinació i simbiosi d’aquests dos materials, per tal de plasmar tot un llenguatge de formes.

Conjuntament a Chikako Taketani, pintora d’origen japonès, estableixen un ampli ventall entre l’art d’aquí i la pintura d’una altra cultura. El taller on desenvolupen la seva creativitat en Domènec Batalla i Chikako Taketani, és un mar de colors i formes.

El taller-estudi, disposa d’un ampli espai per tal de poder veure les obres d’ambdós artistes i poder d’aquesta manera, gaudir i aprendre, de la pintura i escultura, en general, sobretot a partir dels detalls i continguts que poden explicar els mateixos protagonistes. Al tractar-se d’un espai de col·lecció privada, cal establir visita concertada.

Domènec Batalla i Chikako Taketani  
 
   
   
   
   
 
Centre d'Interpretació del Monestir de Santa Maria, Ripoll
Centre d'Interpretació del Monestir de Santa Maria, Ripoll
Entitat museística en projecte.
Centre d'Interpretació del Monestir de Santa Maria