Museu Etnològic del Montseny, Arbúcies

 
Selva Arbúcies
       
 
Amer
Arbúcies
Blanes
Breda
Lloret de Mar
Massanes
Sant Hilari Sacalm
Santa Coloma de Farners
Sils
Tossa de Mar
Alt Empordà
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
 
 
 
Arbúcies

Arbúcies està situada en una llarga i profunda vall entre el Montseny i Les Guilleries, per on hi passar la riera d’Arbúcies, afluent directe del riu Tordera. Tot i que forma part de la comarca de La Selva, Arbúcies ha estat per raons geogràfiques diferenciada de la resta de la comarca i per tant, ha esdevingut una població amb vida i entitat pròpies.

La seva riquesa principal han estat els boscos que al llarg dels anys han sabut explotar i conservar. Són espais naturals dominats per alzines, castanyers, faigs o roures, tot i que també s’han plantat espècies com pins i avets.

De tota la vida, Arbúcies ha estat coneguda per la seva indústria de carrosseries, hereva de l’antiga indústria dedicada a la construcció de carruatges de tot tipus, tot i que altres indústries com la tèxtil o la de l’aigua hi són presents.

Arbúcies  
 
   
Arbúcies (Triangle gironí)
   
 
   
 
   
 
Fotografia Video Mapa Informació
Museu Etnològic del Montseny, Arbúcies
Museu Etnològic del Montseny, Arbúcies

Es fa del tot indispensable abans de trepitjar l'àrea del Montseny fer una visita en el Museu Etnològic "La Gabella" d'Arbúcies, per tal de poder tenir una idea bàsica i àmplia sobre aquest paratge natural.

Al llarg de un bon nombre de sales, el visitant va fent un recorregut per aquest paratge natural que és el Montseny, tant pel que fa al seu ecosistema, medi ambient, cultura, feines, treballs i professions vinculades amb el bosc i la fusta. També disposa de varies sales on s'explica la història d'aquesta part del territori, i els personatges que amb ell s'hi han vinculat, de manera més o menys directe.

El medi físic, l'ocupació humana de la zona, les formes de vida, la industrialització o entitats pertanyents a diferents expressions de la cultura i les tradicions d'Arbúcies, hi són també presents, en un marc molt agradable i explicatiu de cada temàtica.

Museu Etnològic del Montseny, Arbúcies  
 
Farga del Roquer, Arbúcies
Farga del Roquer

La Farga del Roquer és una antiga farga que al llarg dels anys ha passat per diferents estadis industrials i tallers diversos. L'origen de la farga, era la elaboració de planxes d'aram, de les quals les primeres foren emprades en el revestiment de vaixells de fusta i més tard, vers el subministrament de matèria primera a fabricants d'atuells d'aram.

Durant els cent anys que va estar activa, des de mitjans del segle XIX fins a mitjans del XX, hi va estar funcionant diferents tallers, l'últim dels quals, fou una fusteria, on avui hi queden molts testimonis pel que fa a l'existència de maquinària diversa.

L'aigua fou en tots els casos, la font energètica. L'aigua procedent de la Riera d'Arbúcies passava per una turbina que a l'impactar sobre els àleps del rodet, aquest girava fent que l'energia hidràulica es transformés en mecànica, i així aconseguir el moviment del sistema de transmissió i de la maquinaria com a últim pas.

Farga del Roquer, Arbúcies  
 
 
Col.labora i dóna suport en les despeses dels portals culturals i de divulgació de les comarques gironines: Giromus i Triangle Gironí.
Arbúcies
 
 
 
 
 
           
Última actualització: febrer 2016