Museu del Mar, Lloret de Mar

 
Selva Lloret de Mar
       
 
Amer
Arbúcies
Blanes
Breda
Lloret de Mar
Massanes
Sant Hilari Sacalm
Santa Coloma de Farners
Sils
Tossa de Mar
Alt Empordà
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
 
 
 
Lloret de Mar

Lloret de Mar conjuntament amb Platja d’Aro i Cadaqués, són les poblacions més conegudes de la Costa Brava.

Els orígens van ésser el poblat ibèric de Montbarbat, el Puig de Castellet i l’establiment romà de Fenals, tot en la zona de la costa. Però de fet Lloret era un poble agrícola interior a l’entorn de l’ermita de la Verge de Les Alegries, tot i que a l’any 1522 amb la construcció de la nova parròquia de Sant Romà, la gent de Lloret va retornar a la costa.

A partir del s.XVI Lloret es va obrir definitivament al mar. La pesca, la construcció naval, el comerç mediterrani i transatlàntic, la porta de sortida cap a les amèriques d’aquells que volien provar fortuna i finalment a partir dels anys 60 és va convertir en un referent turístic i marítim de la Costa Brava.

Lloret de Mar  
 
   
   
   
 
   
 
Fotografia Video Mapa Informació Temps
 
Museu del Mar, Lloret de Mar
Museu del Mar, Lloret de Mar

El museu està ubicat a Can Garriga, una antiga casa senyorial al final del Passeig Camprodon i Arrieta, davant del mar. Al llarg de tres plantes s'exposa amb acurada presentació i ordenació, la història i la vinculació de Lloret de Mar i la seva gent amb la mediterrània i els mars en generals.

S'hi exposa altres aspectes relacionats amb el mar i la seva gent, així com les tasques, condicions i la duresa que el mar sempre ha imposat a la gent que l'ha solcada per necessitat, esport, devoció o com a recurs i obligació per a la seva subsistència.

Cal destacar entre altres aspectes com objectes, estris o documents, l'admirable col·lecció de maquetes navals, fetes amb una prodigiosa aptesa.

Museu del Mar, Lloret de Mar  
 
   
   
   
   
 
Jardins de Santa Clotilde, Lloret de Mar
Jardins de Santa Clotilde, Lloret de Mar

A principis del s.XX el Marquès Dr. Raül Roviralta i Astoul (1891-1979) va adquirir els terrenys per fer-hi una casa i uns jardins adjacents.

De la mà de l'arquitecte i urbanista Nicolau Maria Rubió es van anar dissenyant aquest paratge seguint el model renaixentista italià: Jardins esglaonats en terrasses, amb àmplies vistes exteriors i vegetació autòctona.

L'entorn del jardí presenta una clara visió de l'esperit noucentista català, i està format per un conjunt d'elements que bàsicament són: la vegetació, les escultures i l'aigua. L'equilibri entre espai, volum i color, juntament amb el paratge el fa un lloc de gran bellesa estètica.

Jardins de Santa Clotilde, Lloret de Mar  
 
   
   
   
   
 
El món Iber, Lloret de Mar
El Món Ibèric, Can Saragossa, Lloret de Mar

A la planta baixa de Can Saragossa hi ha instal·lada l'exposició permanent arqueològica distribuïda en quatre sales. L’exposició mostra de forma didàctica i agradable a través de plafons i materials originals, les troballes procedents dels diferents jaciments arqueològics d'època ibera que es troben dins el municipi de Lloret de Mar.

L'exposició forma part del projecte museístic "La ruta del Ibers". Una macro ruta de turisme cultural coordinat pel  Museu d'Arqueologia de Catalunya, per a seguir la petjada d'aquesta cultura a través de diferents indrets del territori català.

El Món Ibèric, Can Saragossa, Lloret de Mar  
 
   
   
   
   
 
Exposició pictòrica Joan Llaverias, Lloret de Mar
Exposició Llaverias, Can Saragossa, Lloret de Mar

En el mateix edifici de Can Saragossa, en la primera planta reuneix una col·lecció de dibuixos i algunes obres pictòriques a l'oli i a l’aquarel·la del pintor Joan Llaverias i Labró (Vilanova i la Geltrú, 1865 - Lloret de Mar, 1938).

Atret per la bellesa del seu paisatge, Llaverias va arribar a Lloret de Mar a l'any 1905, però a partir de 1914 s'hi va establir de manera permanent durant els estius. El respecte guanyat per ell i la seva família van deixar un inesborrable record a la gent de la població, i la mostra més palpable és el seu reconeixement a través d’aquest espai dedicat a les seves obres.

Can Saragossa, Exposició Joan Llaverias  
 
   
   
   
   
 
La Casa dels Gats, Lloret de Mar
La Casa dels Gats, Lloret de Mar

"Els idolatraren a Egipte. Els van dibuixar, modelar i sobre ells van escriure els versos, cançons fins i tot van compondre òperes. Els van domesticar durant segles, però fins ara compten amb ells mateixos com els amos de l'home". D'aquesta manera i amb gran passió pels gats, Vera Novosyolova i Alexander Gvozdev, els propietaris, en fan aquesta descripció d'aquest animal màgic i enigmàtic alhora.

El Museu a través de sis sales, exposa un total de més de 6.000 objectes i peces de col.leccionisme d'aquest animal, a través de mostres de gran contingut artístic treballats amb materials com fusta, ceràmica, bronze, porcellana, argent, cristall, argila i d'altres.

La Casa dels Gats, Lloret de Mar  
 
   
   
   
   
 
Cementiri Modernista, Lloret de Mar
Cementiri Modernista, Lloret de Mar

El cementiri modernista fou una obra que es projectà a finals del s.XIX i que es va anar configurant durant els primers anys dins el s.XX.

És, sens dubte, un conjunt d'indubtable interès, que obre una ampla perspectiva del que va ser l'art funerari durant aquella època. La inauguració oficial d'aquest recinte va tenir lloc el 2 de novembre de 1901 i, a partir de llavors, hi varen participar arquitectes i escultors de renom: Josep Puig i Cadafalch, Antoni M. Gallissà i Soqué, Lluís Llimona, Vicenç Artigas i Albertí, Bonaventura Conill i Montobbio, Ismael Smith, Eusebi Arnau, entre d'altres, així com deixebles de l'escola de Gaudí.

Cementiri Modernista, Lloret de Mar  
 
   
   
   
   
 
Mostra d'Eines de la Pagesia, Lloret de Mar
Eines de la Pagesia, Lloret de Mar

La mostra d'eines de la pagesia, serà una exposició dedicada a les eines emprades per la pagesia de Lloret de Mar en la part interior del seu municipi.

En el 2011 començaran les obres que es faran a la part posterior de l'ermita de la Mare de Déu de les Alegria, de forma subterrània i aprofitant els desnivells del terreny. Es creu que a en el 2013 es podrà obrir al públic.

Mostra d'Eines de la Pagesia, Lloret de Mar  
 
   
   
   
   
 
 
DTM Graphics