MUSEUS TANCATS O INEXISTENTS
INFORMACIÓ DESTACADA
     
 

En diferents publicacions i webs, fins i tot oficials, GIROMUS ha detectat que es parla de museus o entitats les quals ja no existeixen, s’han traslladat, tancat o venuda la seva col·lecció.

Altres són col·leccions particulars, on els propietaris no volen mostrar les seves col·leccions o documents. Es per això que s’ha creat aquest apartat, per tal que les persones que hagin sentit a parlar d’algun museu i no el localitzin en alguns dels apartat a GIROMUS, puguin consultar quines han estat les raons de la seva clausura o destí de la col·lecció.

En les poblacions on hi ha hagut museus o col·leccions clausurades, no hi consta cap informació, però sí un enllaç a l’apartat “MUSEUS TANCATS O INEXISTENTS” a fi de poder fer la consulta.

 

El Centre d'Art Perrot Moore de Cadaqués, havia estat un museu particular inaugurat a l'any 1978 en l'antic Hotel Cap de Creus, i que fou traslladat posteriorment a l'any 1988, a l'antic teatre-cinema de Cadaqués.

John Peter Moore, fou durant varis anys secretari personal de Salvador Dalí. Les obres d'aquest museu es van traslladar a prop de Paris.

La Col ·lecció de Minerals, havia estat una exposició de diferents peces i material geològic, exposades en la Societat "L'Amistat", però que actualment no està disponible per ésser visitada.

L'entitat com a tal, realitza diferents activitats i exposicions de diferent temàtica al llarg de l'any.

Donat que en algunes pàgines web, la casa que va ésser de Catarina Albert, coneguda dins la literatura catalana com Víctor Català, figura com a Casa-museu; Giromus, us vol informar que, l'esmentada Casa-Museu de Victor Català, NO EXISTEIX COM A TAL.

La finca situada a l'avinguda de Lluís Albert, és una casa privada propietat dels hereus de Caterina Albert, i en cap cas es pot visitar.

L’exposició d’Arqueologia Submarina fou una mostra propietat de la Generalitat de Catalunya que va està exposada durant varis anys a la primera planta de Ca La Pruna de Pals, però que després de la remodelació de l’edifici, l’espai ha estat substituït per una àmplia sala d’exposicions temporals.

 

Petit museu particular que recollia l'obra d'en Dídac Torrent i Noguer, un pintor autodidacta nascut a La Jonquera i resident a Pals. Al morir el pintor, la seva obra va passar a la seva hereva i el museu es va tancar.

Sobrestany fou un Parc Animal per a poder veure animals vius vivint en un habitat lliure, i que es troba actualment tancat, i per les nostres informacions no es tornarà a obrir al públic.

Era un parc que presentava un interès pel fet de poder veure en llibertat de forma molt diferenciada a un zoològic, especies d’animals no habituals a les nostres comarques, a part d’altres activitats complementàries.

La Casa-Museu Josep Albertí situada en el centre de la població, fou tancada fa uns anys pel consistori de Sant Feliu de Guíxols, propietari de l’obra del pintor baix-empordanés, com exposició permanent de l'obra d'en Josep Albertí i Corominas.

El contingut de tota l’obra fou traslladada i per tant, es pot contemplar actualment en una de les sales del Museu d'Història de la Ciutat de Sant Feliu de Guíxols, dedicada al pintor.

L'exposició de Papallones Enric Macias disposava d'una àmplia col·lecció d'aquests insectes lepidòpters dissecats, curosament classificats i conservats.

No es pot visitar la mostra, tot i que s'han fet algunes exposicions temporals.

El Museu de la Fauna Salvatge del Pirineu Oriental era una exposició de diorames de paisatges, flora i fauna del Pirineu Oriental. Després de la seva última remodelació, presentava una museografia atractiva i didàctica.

Una obra impulsada pel que fou mestre naturalista i taxidermista Bartomeu Pairó i Pont, mort a l'any 2009. La col.lecció fou donada a l'Ajuntament d'Olot, i forma part del Museu Comarcal de la Garrotxa, tot i que de moment no hi ha una sala permanent d'exposició.

El Museu de Lava havia estat situat a Santa Pau des del seus inicis i fundació. De fet, a part de disposar d’una extraordinària col·lecció de mostres volcàniques de la Garrotxa i d’escultures fetes amb material procedent d’aquestes zones, disposava de varies sales dedicades a altres temàtiques, com diorames i pessebres, els Sants d’Olot, productes de la Garrotxa i també, una zona exterior amb animals de granja i estris agrícoles.

Una àmplia sala d’audiovisuals completava una didàctica visita per tal de conèixer tot els fenòmens i misteris del món dels volcans.

El Petit Museu de la Fantasia, havia estat una exposició d'objectes, figures, cases, mobiliari, instruments musicals, vestuaris i moltes altres peces, però amb la particularitat que tot era en miniatura. L'exposició formava part de la col·lecció d'en Llorenç Deulofeu.

Impressionant col·lecció de rellotges on s’exposaven peces realment extraordinàries i d’una qualitat artística i técnica admirables, on es presentaven models realment enginyosos i sorprenents.

La col·lecció fou la passió, creació i dedicació de tota la vida de Josep Bofill i Ribas, un artesà de la rellotgeria. El 2 de juliol de 1997 la Generalitat de Catalunya li concedí la medalla “President Macià”, per tota una vida dedicada a l’artesania dels rellotges.

Aquesta interessant i espectacular mostra d'animals vius del món dels rèptils, ha estat tancada i desmantellada. Una llàstima, donat que era una mostra realment interessant, amb un ambient, exposició i hàbitat molt curós.

No es tenen dades d’on s’ha traslladat, venut o liquidat. Tampoc es tenen dades de contacte, ni GIROMUS ha pogut posar-se en contacte amb el propietari que en el seu dia ens va atendre per tal d'explicar les raons del tacament i on han anat destinats els animals vius que hi havia exposats.

 
 
 

El portal-web TRIANGLEGIRONÍ, és un recull d'informació i continguts històrics i culturals de tot els municipis de les comarques gironines, tot i que actualment no hi són tots, però que periòdicament s'hi va incorporant nova informació.

Entra a GIROART i descobreix la millor web dedicada galeries d'art i sales d'exposicions de les comarques gironines. Entra a GIROART i descobreix la millor web dedicada galeries d'art i sales d'exposicions de les comarques gironines.

Fes-te museu associat i col·labora econòmicament en el suport del portal-web de GIROMUS. D’aquesta manera podrà ésser més conegut i utilitzat, ja que està dedicat a tots els museus de les comarques gironines, per tal que aquests siguin més coneguts i visitats.

Si ets una entitat cultural, esportiva, de lleure o de qualsevol signe, sense ànim de lucre i amb pocs recursos econòmics per disposar d’una web per a donar-vos a conèixer, l'Associació Cultural i Divulgativa Gironina et subvenciona totalment el disseny del web. Disposaràs d’una pàgina web totalment gratuïta, pel que fa a la seva construcció i estructura.