La casa dels gats, Lloret de Mar

 
TEMÀTICA
museuS dE L'ARTESANIA I LA JOIERIA
PUBLICITAT
       
 
ARTESANIA I JOIERIA
ESPAI TEMÀTIC
JORGC de Catalunya
 

L’autor de l’obra “La artesanía Mexicana, su importancia económica y social” proposa la definició d’artesania com, la técnica manual creativa de producció individual, ja sigui de bens o serveis, per tal de diferenciar-la del producte o servei industrial basat en la seva confecció mecanitzada i de gran producció.

Hi ha una concepció per part de molts artesans, que l’artesania és una labor situada entre el disseny i l’art i, per tant, requereix en si mateixa una destresa i una facultat creativa i d’imaginació no sempre està a l’abast de qualsevol. La bijuteria, la joieria, la ceràmica, vitralleria o molts altres, poden ésser un exemple de l’aplicació i la confecció artesana d’objectes, per part de persones d’alt nivell creatiu.

A les comarques gironines es disposa d’alguns museus on es pot contemplar aquests tipus de treballs. El més internacional conegut és l’exposició de les trenta-set joies de Dalí a Figueres, dissenyades entre 1941 i 1970, o també l’extraordinària col·lecció de Lluís Carreras que s’exposa en el museu de les miniatures i les microminiatures de Besalú, on es poden contemplar exemplars d’increïble fidelitat en unes mides realment sorprenents.

 
Espai-Joies Dalí, Figueres

La col·lecció DALÍ-JOIES està exposada de forma permanent en el mateix edifici del Teatre-Museu Dalí, tot i que per accedir-hi cal emprar un accés diferent de l'entrada principal.

L'exposició compren un conjunt de 39 joies originals, però que també al seu costat s'hi exposen els dibuixos i les pintures que va realitzar Salvador Dalí per dissenyar cadascuna de les peces, configurant així un conjunt excepcional creat per l'artista entre els anys 1941 i 1970.

Tot el conjunt de l'exposició està agradablement decorat i amb un ambient que invitar a la contemplació d'aquesta col·lecció tan majestuosa com original.

 
 
     
     
     
     
 
Museu del Vidre, Castell de Peralada

El Museu del Castell de Peralada està situat en l'antic Monestir dels Carmelites del s.XIV, formant part actualment de tot el conjunt monumental conegut com Castell de Peralada.

Els museus en realitat són tres: Museu del Vi, Museu del Vidre i la Biblioteca. El museu del Vidre guarda una extraordinària col.lecció de peces d'una gran varietat tant en el temps, com en les formes i països de procedència.

El museu tot i tenir el nom de vidre, també s'hi guarda una àmplia col.lecció de ceràmica amb més de 1.000 peces espanyoles datades entre els segles XIV al XIX. A més hi ha diverses pintures dels s.XVI i el XVIII així com peces de mobiliari antic.

 
 
 
   
     
     
 
Micromundi, Museu de Miniatures i Microminiatures, Besalú

Visitar aquest museu es endinsar-se en una altra realitat, en una altra escala. És descobrir una les col·leccions més complertes i variades d'Europa i la primera de Catalunya, situada en un edifici singular.

És conèixer un conjunt de magnífiques obres que fan entrar en diversos mons en miniatura. És observar més de 2.000 peces cada vegada més petites fins arribar a les dimensions inimaginables de les microminiatures.

El museu està distribuït en tres àmplies sales especialitzades i disposarà properament d'una sala d'exposicions temporals.

 
 
 
   
   
   
 
La Casa dels Gats, Lloret de Mar
La Casa dels Gats, Lloret de Mar

"Els idolatraren a Egipte. Els van dibuixar, modelar i sobre ells van escriure els versos, cançons fins i tot van compondre òperes. Els van domesticar durant segles, però fins ara compten amb ells mateixos com els amos de l'home". D'aquesta manera i amb gran passió pels gats, Vera Novosyolova i Alexander Gvozdev, els propietaris, en fan aquesta descripció d'aquest animal màgic i enigmàtic alhora.

El Museu a través de sis sales, exposa un total de més de 6.000 objectes i peces de col.leccionisme d'aquest animal, a través de mostres de gran contingut artístic treballats amb materials com fusta, ceràmica, bronze, porcellana, argent, cristall, argila i d'altres.

La Casa dels Gats, Lloret de Mar