Centre d'Interpretació del Peix, L'Escala

 
TEMÀTICA
CENTRES D'INTERPRETACIÓ
PUBLICITAT
       
 
CENTRES INTERPRETACIÓ
ESPAI TEMÀTIC
Paisatges Culturals
 

Dins la normativa de la Generalitat de Catalunya, en la Llei 17/1990, de 2 de novembre, de Museus (DOGC núm. 1367), no estableix un qualificació concreta en el seu article 19 sobre els Centres d’Interpretació, i per tant serien inclosos en l’espai d’altres museus.

Centres d’interpretació són espais museístics de molt diversa presentació i que podem adoptar moltes facetes i temàtiques, des de coneixement d’un territori concret, de fets històrics, rellevància en aspectes referents a l’ecosistema, tècniques o mètodes de construcció o fabricació o qüestions relatives a la alimentació, entre molts altres.

A les comarques gironines hi ha centres de interpretació molts diferents on es pot copsar aquesta varietat, com per exemple, entre el centre d’interpretació dels fars de la mediterrània, un aspecte vinculat a la navegació marítima o el futur centre d’interpretació del Monestir de Santa Maria de Ripoll, de caire religiós i del món de l’orfebreria. Són clars exemples de l’amplitud, varietat i diferenciació d’aquest tipus de centres.

 
Espai del Peix, Palamós
Pendent de visitar
 
 
 
     
 
 
 
Centre d'Interpretació del Peix Maram, L'Escala

El Centre d'Interpretació del Peix, apropa al visitant al món de la pesca d'una manera visual i interactiva a través d'una exposició molt didàctica, pedagògica i visualment agradable.

La vida del pescador, les barques, la varietat de peix de la mediterrània, les arts de la pesca i fins i tot visitar la subhasta són alguns exemples de les seves activitats.

El centre també disposa d'una àmplia cuina per a elaborar la cuina del peix i una sala de conferències i formació.

 
 
 
 
     
     
 
Museu Darder, Banyoles
Museu Darder, Banyoles

El Museu Darder està situat en un edifici completament renovat als límits del Barri Vell de Banyoles, integra dues exposicions diferenciades: l'Espai Darder i l'Espai d'Interpretació de l'Estany. Dos espais amb un fil conductor unitari: la interpretació i l'estudi de la natura en dos moments històrics diferents.

L'Espai Darder mostra quina era la visió de la història natural a finals del segle XIX i principis del XX. L'exposició ens apropa a la idea i a la imatge dels antics museus hereus dels “gabinets de curiositats”, alhora que aprofundeix en la figura de Francesc Darder i la seva relació amb Banyoles.

Museu Darder, Banyoles  
 
 
   
   
   
 
Museu de la Mediterrània

El Museu de la Mediterrània situat en el Centre Cultural de "Can Quintana" ofereix al visitant una obertura al coneixement de l'espai humà de la mediterrània dins indret que pertoca la zona on es situa Torroella de Montgrí.

En l'exposició permet flairar aromes de plantes tant pròpies de la zona com l'espígol, el romaní o la farigola, com escoltar sons, participar de la història o gaudir dels audiovisuals.

 
 
 
   
   
   
 
Centre d'Interpretació dels Fars de la Mediterrània, Tossa de Mar
Far de Tossa de Mar

Al llarg de set sales, el Centre d'Interpretació dels Fars de la Mediterrània fa una vasta i detallada exposició de la importància i funció que han tingut i tenen els fars, tot i que actualment la navegació compte amb estris i tecnologia molt més avançada que els nostres avantpassats.

Aquesta importància i funció, es fa patent a mesura que hom va passant les sales, fins arribar a l'ultima on a través d'una petita però essencial exposició, es poden contemplar els mecanismes, llenguatges, simbologia, material elèctric i altres objectes propis de la tecnologia i la gestió dels fars.

Centre d'Interpretació dels Fars de la Mediterrània, Tossa de Mar  
 
 
   
   
   
 
Centre d'Interpretació del Territori, Sant Joan les Fonts

El Centre d'Interpretació del Territori està situat en una antiga casa fortificada, que abans d'ésser ampliada i reedificada per a convertir-se en llar de cavallers, havia estat un molí per a moldre gra i convertir-lo en farina, emprant una força natural com és l'aigua.

L'edifici, totalment restaurat disposa de diferents dependències on s'exposa de forma acurada tant les activitats, maquinària (reproducció funcional) com espais que van ésser presumiblement ocupats per l'antic moli i altres dependències dedicades a la vida, costums i vestimenta de l'època medieval.

 
 
 
 
   
   
 
El camp d'aviació de Celrà (1936-1939)
Camp d'Aviació de Celrà (1936-1939)

El camp d’aviació de Celrà fou un dels molts camps d’aviació per avions de combat de l’exèrcit republicà, establerts al llarg de la geografia catalana durant el conflicte de la Guerra Civil esdevinguda entre l’estiu de 1936 fins la primavera del 1939.

El camp no es va construir fins el novembre del 1936 i va poder ésser operatiu a principis del 1937, estant actiu fins el febrer de 1939 quan les tropes franquistes van iniciar l’ofensiva final al territori català en les comarques gironines i que va acabar quan van arribar a la frontera francesa.

Al llarg d’aquests dos anys d’existència el camp va patir un total de deu bombardeigs, ja que a mesura que avançava la guerra el camp va esdevenir més estratègic. Disposava també de refugis antiaeris, polvorí, residència d’oficial i centre de reentrenament i distribució de pilots. A més, varis llocs de la població eren centre de muntatge i reparació de motors d’avions.

El Camp d'aviació de Celrà (1936-1939)  
 
 
   
   
   
 
Centre Interpretació

El Centre d’Interpretació del Dipòsit Modernista de Can Mario permet endinsar-nos en el món industrial del suro a Palafrugell i més concretament en la utilització i aprofitament de l’aigua per la població de Palafrugell.

La torre de 30 metres d’alçada i on hi havia el depòsit de 56.000 litres de capacitat, es pot visitar tot i poder contemplar la seva estructura i una vista esplèndida de Palafrugell.

Hi ha una part dedicada a una exposició fotogràfica de la indústria del suro i alguns originals productes fets amb aquest material.

 
 
     
     
     
     
 
Centre d'Interpretació Mediambiental, Queralbs
Centre Interpretació de la Natura, Queralbs

El Centre d’Interpretació Mediambiental és un espai situat a l’aire lliure en el mateix complex del Santuari de la Mare de Déu de Núria al costat del Parc Lúdic.

Una diversitat de panells informatius i altres components parlen sobre de l’entorn mediambiental de la Vall de Núria.

Centre d'Interpretación Medi Ambiental, Queralbs  
 
   
   
   
   
 
Centre d'interpretació del Bosc i la Natura, Planoles
Centre d'Interpretació del Bosc i la Natura, Planoles
Espai en projecte no finalitzat.
 
 
   
   
   
   
 
Centre d'Interpretació del Monestir de Santa Maria, Ripoll
Centre d'Interpretació del Monestir de Santa Maria, Ripoll
Entitat museística en projecte.
Centre d'Interpretació del Monestir de Santa Maria, Ripoll  
 
  Museus Eclesiàstics i Religiosos