Museu de la Postal, Cassà de la Selva

 
TEMÀTICA
MUSEUS DEL COL.LECCIONISME
PUBLICITAT
       
 
COL.LECCIONISME
ESPAI TEMÀTIC
Mineral Town
Xapes de Cava
Forum de les Arts i del Patrimoni
El Troc
 
 

El col·leccionisme pot abraçar un nombre tan elevat d’objectes de tot tipus, formes i procedència que es pot fer inacabable la seva enumeració. En les comarques gironines es disposa de molts i diferents col·leccionistes, que amb la seva passió han anat formant agrupacions d’objectes ben diversos i curiosos.

No tots els col·leccionistes estan representats a GIROMUS, només aquells que permeten que la seva obra, encara que sigui en certes restriccions, com és del tot comprensible, pugui ésser compartida i mostrada amb altres afeccionats de la matèria.

Aquest interès en mostrar la col·lecció a altres persones, sobretot vinculades a la temàtica mútua, permet establir un valor i ampliació del coneixement, així com un valuós intercanvi d’experiències i maneres de fer, per no dir, bescanvis de diferents objectes entre els mateixos col·leccionistes.

Algunes d’aquestes col·leccions han esdevingut amb els anys interessants i amplis museus per tal de que el públic en general en fos coneixedor de la passió i entusiasme de la persona col·leccionista. Museus con el del Cinema de Girona, en fons de la col·lecció de Tomàs Mallol, El Museu de la Tècnica de L’Empordà de Pere Padrosa i Margarida Pierre o el Museu de Plaques de Cava i Champagne a Sant Feliu de Guíxols, de la col·lecció de Josep Albó, en poden ésser un petit exemple de molts altres.

 
Museu de Plaques de Cava i Champagne

Creada i dirigida per la família de Josep Albó, la fundació-museu té com a finalitat principal posar a l'abast del públic de Sant Feliu de Guíxols i dels visitants de la ciutat una nova oferta cultural i turística que permeti a tothom descobrir un món, el del cava i les plaques, potser no gaire conegut però interessant, engrescador i molt enriquidor.

L'exposició es presenta en un ambient molt ben decorat i agradable, on de forma ordenada i rigorosament organitzada hi ha les diferents parts i objectes que conformen aquest món del cava i del xampany.

 
 
     
     
     
     
 
Butterfly center, Llagostera

El Butterflies Center és una entitat lúdica i educativa dedicada als insectes en general i a les papallones en particular.

Es un centre que permet endinsar-se en el tròpic, on es troben les papallones més espectaculars del món. Centenars de papallones hi són presents, permeten sentir, viure i veure el seu moviment.

Butterflies Center està dividit en dues parts: La zona d'exposició permanent de papallones i d'insectes dissecats i la zona de l'Insectarium, que és un espai enjardinat tropical on les papallones hi viuen i es mouen en total llibertat.

Butterflies Center, Llagostera  
 
 
   
   
   
 
Museu de la Postal, Cassà de la Selva

Les postals, documents de correu, paper imprès, cromos, documentació sobre periodisme, diferents documents i aspectes de dinamització cultural o fotografies antigues, són una part de l'amplia col·lecció que disposa en Xavier Romero dins el seu fons documental, però on la postal, és la part principal y rellevant.

Xavier Romero porta més de 40 anys com a periodista, col·leccionista i dinamitzador cultural.

Cal destacar que com a periodista i coneixedor del món del col·leccionisme, cada diumenge disposa d’un espai en el suplement dominical del Diari de Girona que parla de col·leccionisme i museus.

Museu de la Postal, Col.lecció Xavier Romero, Cassà de la Selva  
 
   
 
   
   
 
La Casa de les Papallones, Planoles
La Casa de les Papallones, Planoles

Amb el pas del temps, la col·lecció es va continuar ampliant a Vic i Sant Julià de Vilatorta i, finalment, l'any 2005 es va traslladar a Planoles, on es troba actualment.

Aquesta col·lecció de macrolepidòpters, sobretot dels que es poden trobar a la vall de Toses i Planoles, té una vessant didàctica i pretén donar a conèixer l’extraordinària riquesa que aquesta comarca té pel que fa al grup d’insectes que popularment hom anomena papallones.

Les papallones són autèntics bioindicadors de la qualitat mediambiental, gràcies a la seva sensibilitat davant de canvis que hi poden haver a la natura. Amb el pas del temps hem comprovat que el declivi de les papallones és molt alarmant i que posa de manifest una tendència greu de pèrdua de biodiversitat a gran escala. La conservació de les papallones en el seu hàbitat natural és molt important i una forma de conservar-lo és conèixer-lo.

La Casa de les Papallones, Planoles  
 
   
   
   
   
 
Centre de Malacologia Matilde Espinosa, L'Escala
Centre de Malacologia Matilde Espinosa, L'Escala

Pendent de visitar

Centre de Malacologia Matilde Espinosa, L'Escala  
 
   
   
     
     
 
Col.lecció de Ràdios Antics, Porqueres
Col.lecció de Ràdios antics, Porqueres

La historia dels receptor de radio es remunta a l’any 1920 tot i que molts anys enrere la investigació sobre les ones i camps electromagnètics va ésser la base a partir de la qual va poder néixer la ràdio.

Els primers aparells de diode de galena, es van caracteritzar per la seva senzillesa i mides reduïdes, però amb l’inconvenient que havien d’escoltar-se amb auriculars i el seu camp de recepció era força reduït. Més tard van ésser substituïts pels de vàlvules de buit, pel transistor i finalment pels circuits integrats.

La col·lecció d’en Robert Deulofeu, disposa d’un bon nombre d’aparells de ràdios de totes les èpoques a partir dels esmentats receptors de galena.

Col.lecció de ràdios antics, col.lecció Robert Deulofeu Canals, Porqueres  
 
 
   
   
   
 
Col.lecció Narcis Vidal, Quart

La col·lecció d'en Narcís Gibert i Vidal fou iniciada a l'any 1977 i compren una col·lecció de vehicles en miniatura amb una àmplia diversitat d'objectes tals com: maquinària d'obres públiques, vehicles industrials, transpaletes, camions, compactadores, camions-cisterna, tractors, pales excavadores, grues, camions tràilers o autocars entre d'altres.

Es una col·lecció de més de 500 peces de diferents tipus i models en miniatura normalment en escales 1/32, 1/35 ó 1/50 i formen part d'una sola marca, la Casa Joal d'Alacant

Col.lecció Narcís Gibert Vidal, Quart  
 
   
   
   
   
 
Museu Ratpenat

En Josep Almar i Pujol que és d’artífexs, amb l’ajut de la seva filla Marta, de la col·lecció Ratpenat, és un punt equidistant entre l’artesania i l’art.

Es podria dir que és la simbiosi o la sinèrgia entre les dues disciplines, tan pròpies de les persones que no únicament tenen el do de la capacitat i la perseverança, sinó que cal haver nascut amb aquesta aptitud traçuda tant inherent.

En la col·lecció es podrien diferenciar tres parts: les escultures o art escultòric, les peces artesanes treballades en una escala en miniatura amb un detalls esfereïdors i, tot un conjunt d’atuells, la majoria dedicats al mar i a la barca.

 
 
 
   
   
   
 
Col.lecció de fòssils, Josep Mª Jubells, Vallfogona del Ripollès
Col.lecció Josep Mª Jubells

Josep Maria Jubells fou rector de Vallfogona de Ripollès entre 1984 fins l’any 1990 quan va morir en un accident de trànsit. Persona estimada i respectada en el poble, ha estat sempre recordat en diferents actes, i ha quedat una de les seves passions que era la mineralogia. Una col·lecció que la seva família va fer donació al poble desprès de la seva mort.

De la col·lecció de més d'un miler donada per la família Jubells, quasi uns 400 exemplars, estan exposats en una sala de l’ajuntament de Vallfogona, que es pot visitar en hores d’oficina. Són exemplars de diferents procedència geogràfica, alguns dels quals pertanyent al Ripollès: Mol·luscs, minerals, fòssils i restes esquelètiques dorganismes marins, en són alguns exemples, que Mossèn Jubells va reunir al llarg de la seva vida, procedents de compres, recerca pròpia, intercanvi o donacions.

La primitiva i àmplia donació, s'ha vist incrementada per altres donacions de particulars i també per part del Museu Geològic del seminari de Barcelona.

Exposició de Fòssils Josep Mª Jubells, Vallfogona del Ripollès