Exposició de Diorames, Museu de les Guilleries

 
TEMÀTICA
museus de diorames i pessebres
PUBLICITAT
       
 
DIORAMES I PESSEBRES
ESPAI TEMÀTIC
 

Els pessebres han estat des de fa molts anys la representació de les escenes del naixement de Jesús a les llars catalanes durant les festes de Nadal. Construït el paisatge amb molsa, troncs, suro i altres materials, on fins hi tot hi ha a vegades presència d’aigua per tal de plasmar amb més realitat els rius o estanys, hi té una funció cabdal, la presència de diferents figures de fang, on les més populars són les figures del propi pessebre del naixement, els tres reis i per descomptat la figura del caganer, així com també, la presència d’edificis molt típics com poden ésser molins o masies.

Tot i que moltes de les costum vinculades al temps nadalenc típicament català s’han vist alterades i modificades per l’influència d’altres costums com poden ésser la presència de l’arbre de Nadal o del Papa Noel, no deixa que la costum i tradició dels pessebres, ja sigui com a representació dioràmica en les llars o representacions en viu, sobre tot a l’aire lliure, continuí present i molt viu.

Una prova museística és el nombre de representacions de pessebres en forma de diorames que es poden veure en diferents museus, alguns amb espais molt amplis i extensos en representació i altres més modestos.

 
Exposició de Diorames, Monestir Cistercenc de Santa Maria de Solius

L'exposició de pessebres que es pot visitar tot l'any, està emplaçat en una part del monestir Cistercenc de Santa Maria de Solius.

Va començar a l'any 1970 amb l'escena del Naixement, de mans del germà Fra Gilbert Galceran i Famadas, monjo de Solius, que ja tenia exposicions de pessebres a Roma i a l'abadia d'Hauterive, prop de Friburg a Suïssa.

A través de quasi 40 diorames, es mostra la vida de Jesús de forma cronològica dins un marc de genialitat artística i d'obres pessebrístiques de gran bellesa, farcides de detalls i amb un acurat treball artístic.

 
 
     
     
     
     
 
Museu Guilleries, Can Rovira, Sant Hilari Sacalm
Museu Guilleries, Can Rovira, Sant Hilari Sacalm

Can Rovira és una casa pairal dins el nucli de Sant Hilari i que data del 1692, que és oficina de turisme i a més una extensió del Museu Guilleries.

Disposa d’espais d’exposicions temporals i també de permanents. Pel que fa a les sales permanents hi ha quatre seccions: Sales del Bosc, Exposició de Diorames, Balneari d’aigües mineromedicinals de l’antic Balneari de Sant Hilari i exposició d'equipaments del Via Crucis Vivent.

Museu Guilleries, Can Rovira, Sant Hilari Sacalm