Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Castelló d'Empúries

 
TEMÀTICA
museuS dE L'ECOSISTEMA I DEL MEDI AMBIENT
PUBLICITAT
       
 
ECOSISTEMES
ESPAI TEMÀTIC
IRBIO
Parcs de Catalunya
L'Atzavara
 

L’ecosistema es defineix com aquell conjunt d’organismes vius que viuen i es desenvolupen de forma permanent o transitòria en un medi físic. Un medi físic o hàbitat que permet, la convivència de diferents especies no relacionades entres elles, però que comparteix en espais diferents o comuns el mateix habitat territorial.

Per tant en aquest espais, no únicament poden ésser d’interès el contemplar els éssers vius que de forma permanent o transitòria. com en el cas de les migracions viuen en un habitat concret, sinó que permet també contemplar i estudiar com és i quins elements disposa aquest espai de gran interès per la flora i la fauna.

L’inclusió d’aquests espais a GIROMUS obeeix al fet com en altres apartats s’especifica, que no és segueix un criteri oficial a l’hora de classificar els espais d’aquest portal com a museu, sinó que es busca una classificació més popular i sobre tot, que puguin ésser espais d’aprenentatge, curiositat o ampliació del coneixement per gent de totes les edats.

També es busca no únicament la inclusió dels espais obert d’interès per si mateixos, sinó, on algun organisme o entitat, realitzi visites guiades, per tal de donar a conèixer l’espai en concret, així com el seu contingut, morfologia o interès històric o cultural en general.

 
Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Castelló d'Empúries

El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà té una superfície de 4730 Ha. de les quals unes 825 Ha. són reserva natural integral estrictament protegida.

L'objectiu de la declaració d'aquesta àrea com a parc natural és doble: d'una part, conservar, millorar i potenciar els sistemes naturals i de l'altra, fer compatible la conservació del medi ambient amb el desenvolupament econòmic.

El parc presenta tot un mosaic d'ecosistemes interdependents però alhora ben diferenciats com: mar, platges, sorrals costaners, llacunes, salsures, closes, peces, feixes, estanys, aiguamolls d'aigua dolça, rius, rieres, recs, conreus, aspres i finalment, nuclis habitats, com masos, cortals i petits veïnats.

 
 
 
     
     
   
 
Museu Darder, Banyoles
Museu Darder, Banyoles

El Museu Darder està situat en un edifici completament renovat als límits del Barri Vell de Banyoles, integra dues exposicions diferenciades: l'Espai Darder i l'Espai d'Interpretació de l'Estany. Dos espais amb un fil conductor unitari: la interpretació i l'estudi de la natura en dos moments històrics diferents.

L'Espai Darder mostra quina era la visió de la història natural a finals del segle XIX i principis del XX. L'exposició ens apropa a la idea i a la imatge dels antics museus hereus dels “gabinets de curiositats”, alhora que aprofundeix en la figura de Francesc Darder i la seva relació amb Banyoles.

Museu Darder, Banyoles  
 
 
   
   
   
 
Museu Guilleries, Sant Hilari Sacalm
Museu Guilleries, Sant Hilari Sacalm

El museu s'emmarca en aspectes de l'ecosistema i del medi ambient relacionats amb el frondós massís muntanyós situat a l'extrem nord-est de la serralada pre-litoral català que és "Les Guilleries".

La fauna, la flora, el medi físic i aquàtic hi són presents en una agradable i detallada exposició distribuida en diferents sales.

En el pati interior, s'hi cultiven varietats de plantes que fan possible l'elaboració de la "Ratafia".

Museu Guilleries, Sant Hilari Sacalm  
 
   
   
   
   
 
Museu de l'Aigua, Salt

El Museu de l’Aigua, es va inaugurar després de la segregació de Salt de la “Gran Gerona” l’any 1983. Situat en el Mas Llorens, condicionat a tal efecte, estava dedicat, a part de la cultura de l'aigua, a la història de la població.

Després d'aquests anys, el Museu s'ha transformat totalment i canviat d'ubicació. Avui es troba en el complex cultural de la Coma-Cros del Veïnat de Salt i té un desenvolupament museístic de doble vessant: l'interior i l'exterior.

El primer amb una àmplia oferta cultural a través de cinc espais. El segon, les visites guiades a diferents instal·lacions properes per tal de conèixer de prop les aplicacions del que s’exposa a l’interior.

Museu de l'Aigua, Salt  
 
   
   
   
   
 
Museu Aqua, Sant Hilari Sacalm
Museu Aqua, Sant Hilari Sacalm

La comarca de la Selva, és un territori d'aigua; ho mostren els rius o les seves innumerables fonts, rieres i torrents, com també balnearis o l'embassament de Susqueda. Tota una cultura i ampli ventall a l'entorn de l'aigua i el seu medi natural.

El museu Aqua és un clar exemple d'aquest esment fet en el paràgraf anterior. Un espai que ofereix no tant sol la oportunitat de conèixer la història, la indústria de l'aigua i, tradicions i costums de la gent de Sant Hilari, sinó que s'endinsa mitjançant els medis interactius que disposa, en tot aquest ampli món pel coneixement de la riquesa hídrica i el benestar que proporciona un fluid imprescindible i vital com és l'aigua.

Museu Aqua, Sant Hilari Sacalm  
 
     
     
     
   
 
Museu del Paisatge de Catalunya, Olot

El Museu del Paisatge de Catalunya serà un museu d’àmbit nacional especialitzat en el paisatge, amb un discurs molt transversal, que permetrà analitzar diversos temes a l’entorn del paisatge a partir de les produccions artístiques (pintura, fotografia, cartellisme, gravat, cinema, etc.) vistes i interpretades des d’òptiques diferents (literatura, geografia, filosofia, arquitectura, economia o sociologia, entre d'altres).

Un centre multidisciplinari d’investigació, de creació, d’exposició i de divulgació del paisatge. Un espai de conscienciació sobre el diàleg entre natura i cultura que, en definitiva, és el que anomenem paisatge.

Museu del Paisatge de Catalunya, Olot  
 
 
   
   
   
 
Parc de Pedra Tosca, Les Preses

Amb l’execució del projecte europeu Life Medi Ambient, l’Ajuntament de les Preses, a promogut per a recuperar una part d’aquest espai. Es el que es coneix com a Parc de Pedra Tosca, un indret nascut amb la voluntat de recuperar, respectar i consolidar les actuacions fetes pels nostres avantpassats fa uns 150 anys.

El Parc de Pedra està inclòs dins l’àmbit del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i gaudeix d’un pla especial de protecció des de l’any 1.985.

Està format per un laberint de camins, parets seques, artigues i cabanes, i amb un paisatge canviant al llarg de l’any, ens acull i ens torna al silenci i a la sensació de viure sense pressa, però també ens ajuda a entendre l’extrema necessitat i tenacitat humanes per modificar un territori de tant excepcional duresa (fragment extert de la seva web).

 
 
   
   
   
   
 
Espai Cap de Creus, Cadaqués

Espai Cap de Creus, és el primer museu de divulgació científica sobre l'entorn natural del Cap de Creus, s'aixeca per donar a conèixer les causes i els efectes que han convertit aquest indret de la Costa Brava, en un paratge únic en tot el món.

Es troba situat en les antigues instal·lacions del far del Cap de Creus, que és el punt més oriental de la Península Ibèrica. El museu que va obrir les portes a la divulgació de la zona, està dividit en dues parts: les sales permanents i les temporals.

 
 
 
   
   
   
 
Museu dels Volcans, Olot

Parlar de Volcans o zones volcàniques i de la Garrotxa és quelcom intrínsec. El Museu dels Volcans forma part del Museu Comarcal de la Garrotxa i està situat en un paratge envoltat de verd, tranquil·litat i frescor: El Parc Nou en l'edifici de la Torre Castanys , un edifici senyorial del 1854 projectat per l'arquitecte Josep Fontseré.

De fet el museu es centre en dos continguts: d'una banda dels fenòmens sísmics i vulcanològics de la comarca de la Garrotxa , i de l'altra fa incidència en diferents aspectes de l'ecosistema, de la fauna i la flora, també emmarcat en la mateixa comarca de la Garrotxa.

 
 
   
   
   
   
 
Museu de l'Albera - Can Lapota, La Jonquera

L'Albera situada al nord de la comarca de l'Alt Empordà d'uns 25 Km. és una serralada on hi destaquen indrets especialment valuosos tant des del punt de vista del propi ecosistema com de llocs arquitectònics com l'antic monestir benedicti de Sant Quirze de Colera del s.XI o el Castell de Requesens, un edifici del s.XI edificat per Gausfred II i reconstruït en el s. XIX per Tomàs de Rocaberti.

Aquest agradable Paratge Natural de l'Albera, està representat per aquest museu, on s'hi recull de forma molt didàctica i ben cuidada, tota la fauna, la flora, els vestigis històrics i les tradicions i treballs artesanals d'aquesta Reserva Natural de l'Alt Empordà.

 
 
   
   
   
   
 
Museu del Bonsai

És un espai obert a tothom, on es pot gaudir d'exposicions temporals i permanents d'exemplars únics i bonsais de mestres nacionals, europeus i japonesos.

Tenen lloc al llarg de l'any demostracions i tallers, en què diferents mestres ens mostren el seu art i els seus secrets. Permet deixar-se endur per una cultura mil·lenària que ha anat instaurant un vincle entre l'home, la natura i els elements de la terra des de temps immemorials.

Amb prèvia reserva, l'entitat ofereix la possibilitat de fer visites guiades individuals, per a grups, associacions i escoles, com també xerrades informatives sobre manteniment.

 
 
     
     
     
     
 
Can Jan de la Farrès, Fontcoberta
Can Jan de la Farrès, Fontcoberta

Hi ha tres àrees: la "Platja d'Espolla", on hi passa un fet hidrogeològic, consistent en la formació d'una llacuna intermitent, que apareix quan els aqüífers del paratge van sobrats d'aigua. El fet més curiós, és el desenvolupament del "triops cancriformis" un crustaci d'aigua dolça, que mort quan les aigües desapareixen i torna a néixer quan aquestes retornen, gràcies als ous soterrats al fang.

Una part dedicada a les excavacions arqueològiques fetes al municipi principalment a l'entorn del Castell d'Espasens, avui en ruïnes.

La part dedicada a la col·lecció de rellotges que durant anys va fer l'artesà de la vila, en Josep Bofill i Ribas.

Can Jan de la Farrès, Fontcoberta  
 
 
   
   
   
 
Exposició de la natura de la Vall de Núria, Queralbs
Exposició sobre la Natura, Queralbs

L’Exposició de Natura és un espai visitable dintre de l’estació de muntanya de la Vall de Núria dintre dels annexes en el complex del Santuari de la Mare de Déu de Núria.

Es una petita exposició, però altament formativa i documentada sobre el medi natural, l’orografia, la fauna i la flora de la vall de Núria, a través de gran quantitat de panells informatius, material fotogràfic i diorames.

Exposició de la Natura de la Vall de Núria, Queralbs