Museu Etnogràfic, Ripoll

 
TEMÀTICA
museuS ETNOLÒGICS I ETNOGRÀFICS
WEBS/DOCUMENTS
       
 
ETNOLÒGICS
 

L'etnologia és una ciència de caire social. Es basa en la comparació sistemàtica de les societats, principalment a partir de les seves pràctiques i creences, i entre els seus objectius estan la reconstrucció de la història humana, la formulació de lleis sobre la cultura i el canvi cultural, i la formulació de generalitzacions sobre la natura humana.

Per tant, com que es tracte d’una ciència propera als pobles, a la seva gent i a llurs costums i labors, és del tot comprensible que es disposi d’una àmplia oferta pel que fa a l’exposició de materials i objectes, així com de documentació on s’exposi les vivències i costums d’un territori.

Els dos museus més antics i alhora més ben documentats, a part d’una extraordinària i agradable museografia, són el Museu Etnològic de Ripoll i el Museu Etnològic del Montseny d’Arbúcies, conegut també com La Gabella. El primer, disposa de varies plantes on s’hi exposa tota la vida, costums, tradicions i feines, ja sigui artesanals o industrials de Ripoll i per extensió de tot el Ripollès. La Gabella, presenta alhora característiques diferenciades, ja que dona èmfasi a aspectes relacionats amb el Montseny i el seu ecosistema, així com a la història dels entorns d’Arbúcies, amb especial incidència a l’entorn del Castell de Montsoriu.

En ambdós museus exposen amb especial atenció, els aspectes relacionats amb els oficis, treballs artesanals i industrials de la seva gent i comarca. La forja, l’antiga fabricació d’armes o la indústria moderna, estan molt presents a Ripoll, com els treballs i tallers dedicats a la fusta o a la indústria carrossera ho són a Arbúcies.

Museu Etnogràfic, Ripoll
Museu Etnogràfic, Ripoll

El Museu Etnogràfic de Ripoll al l’any 1929 quan es funda l’Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, la primera exposició etnogràfica de Catalunya, i que tindria la seva seu, en les golfes de l’església de Sant Pere, una edificació documentada des del 880, al costat del monestir.

Durant tot aquest temps ha recollit, conservat, estudiat i difós el patrimoni del Ripollès, fent una clara incidència en la forja catalana, activitat que Ripoll al llarg de segles havia estat capdavantera, sobretot pel que fa a la construcció de pistoles i fusels. Després d’aquest anys, Ripoll es va dotar d’un nou i més ampli espai per tal de mostra la seva riquesa industrial i etnològica. El 2011 s'inaugura la nova seu, en la mateixa plaça del monestir.

El museu d’agradable decoració, disposició de les diferents sales i vitrines temàtiques, presenta un ampli ventall de la tradició comarcal. El món de la pagesia, la muntanya, la indústria, la llar, la vestimenta, les tradicions, i per descomptat els seus estris i eines quotidianes, són un exemple de la riquesa d’una terra i la seva gent.

Museu Etnogràfic, Ripoll  
 
 
   
   
   
Museu Etnològic del Montseny, Arbúcies
Museu Etnològic del Montseny, Arbúcies

Es fa del tot indispensable abans de trepitjar l'àrea del Montseny fer una visita en el Museu Etnològic "La Gabella" d'Arbúcies, per tal de poder tenir una idea bàsica i àmplia sobre aquest paratge natural.

Al llarg de un bon nombre de sales, el visitant va fent un recorregut per aquest paratge natural que és el Montseny, tant pel que fa al seu ecosistema, medi ambient, cultura, feines, treballs i professions vinculades amb el bosc i la fusta. També disposa de varies sales on s'explica la història d'aquesta part del territori, i els personatges que amb ell s'hi han vinculat, de manera més o menys directe.

El medi físic, l'ocupació humana de la zona, les formes de vida, la industrialització o entitats pertanyents a diferents expressions de la cultura i les tradicions d'Arbúcies, hi són també presents, en un marc molt agradable i explicatiu de cada temàtica.

Museu Etnològic del Montseny, Arbúcies  
 
Museu Cerdà, Puigcerdà

L'antic convent del Sagrat Cor, va pertànyer a l'ordre de les Carmelites descalces o de clausura de Santa Teresa de Jesús fins el 1982 que es va tancar per falta de vocacions i poca tranquil·litat.

Avui pertany a l'ajuntament de Puigcerdà, i s'hi fan actes en l'església del mateix convent, totalment reformada. També es fan diferents mostres d'àmplia temàtica en les sales d'exposicions.

El Museu està actualment catalogant i treballant el fons d'objectes de que disposa, a fi de poder preparar i poder obrir al públic la propera entitat museística en què comptarà Puigcerdà.

Museu Cerdà, Puigcerdà  
 
 
   
   
   
Centre d'Interpretació del Territori, Sant Joan les Fonts

El Centre d'Interpretació del Territori està situat en una antiga casa fortificada, que abans d'ésser ampliada i reedificada per a convertir-se en llar de cavallers, havia estat un molí per a moldre gra i convertir-lo en farina, emprant una força natural com és l'aigua.

L'edifici, totalment restaurat disposa de diferents dependències on s'exposa de forma acurada tant les activitats, maquinària (reproducció funcional) com espais que van ésser presumiblement ocupats per l'antic moli i altres dependències dedicades a la vida, costums i vestimenta de l'època medieval.

 
 
 
 
   
   
Museu Etnològic, Amer
Museu Etnològic Lluis Sidera, Amer

El Museu Etnològic d'Amer recull principalment entre altres peces i apartats, la col.lecció de Lluís Sidera Pujolrás.

Tot un ampli conjunt d'estris, eines, maquinària, instruments i altres aparells diversos. A través de diferents sales es pot contemplar de forma ordenada i temàtica tota la varietat dels diferents elements que constitueixen el museu.

Gran part de la història de la població i de les seves rodalies, pel que fa als diferents oficis artesanals i labors del camp hi són presents. També s'hi exposen altres objectes, com poden ésser per exemple, els antics gegants de la vila.

Museu Etnològic, Amer  
 
   
   
   
   
Museu Municipal de Das, Cerdanya

El Museu de Das o Museu Municipal i Etnogràfic de Das, està repartit en 6 sales on s'hi exposa diferents eines, estris de treball, atuells, costums i maneres de viure de la gent i de la vida en la Cerdanya.

Aspectes relacionats amb les feines del bosc i del camp, el món que envoltava al pagès, la vida privada en l'interior i exterior de les llars, d'oficis tan arrelats en la comarca com podien ésser el d'escloper o de pastor, en són algunes de les mostres que s'hi poden contemplar.

El museu està situat en la Casa del Comú on també hi ha el Consistori del municipi de Das.

Museu Municipal de Das, Cerdanya  
 
 
   
   
   
Museu Històric i Etnológic, Bescanó
Museu pendent de visitar
Museu Històric i Etnològic, Bescanó  
 
   
   
   
   
Col.lecció d'eines de Salvador Comas, Pau

La col.lecció d'eines, objectes i documents, s'ha fet al llarg dels anys a partir de la recerca i conservació d'en Salvador Comas i Albert, està format per un recull de documents i d’objectes vinculats tots ells a la seva població, però no tan sols pel que fa a la seva gent, sinó per part d’aquelles persones que en un moment en el temps van fer en aquesta població, una aturada en el seu camí.

S’hi exposen una gran varietat de documents i fotografies, eines, estris i objectes de tot tipus, sobretot vinculats a l’agricultura. També hi ha molts objectes que van ésser recollits durant l’any 1939 donat que la població estava en la ruta de l’exili republicà cap a França.

 
 
     
     
     
     
Museu Etnogràfic, Llagostera
El Museu Etnològic no és visitable en l'actualitat, ha estat desmantellat i en el seu lloc hi ha l'oficina de turisme de Llagostera. El material està provisionalment guardat a l'espera de l’aprovació definitiva d'un nou centre.
Museu Etnològic, Llagostera  
 
   
   
   
   
 
Etnologia.cat
 
 
 
 
 
 
 
 
           
Última actualització: febrer 2016