Jardí tropical Pinya de Rosa, Blanes

 
TEMÀTICA
JARDINS BOTÀNICS
PUBLICITAT
       
 
JARDINS BOTÀNICS
ESPAI TEMÀTIC
Anthos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Els jardins botànics són terrenys condicionats per una entitat pública, privada o mixta que té com objectiu l'exhibició d'espècies o varietats vegetals, ja sigui de la pròpia comarca, regió o d’altres indrets del planeta, sempre amb unes condicions de conservació adequades d’hàbitat. La seva funció és la conservació, recerca, l'educació, l'ensenyament i el turisme com a eina didàctica i poder mostrar la riquesa, varietat, formes i colors que dona la natura.

L’inclusió dels jardins botànics a GIROMUS com poden ésser també els espais de l’ecosistema o de biologia animal, obeeix al fet com en altres apartats s’especifica, que no és segueix un criteri oficial a l’hora de classificar els espais d’aquest portal com a museu, sinó que es busca una classificació més popular i sobre tot, que puguin ésser espais d’aprenentatge, curiositat o ampliació del coneixement per gent de totes les edats.

També es busca no únicament la inclusió dels espais obert d’interès per si mateixos, sinó, on algun organisme o entitat, realitzi visites guiades, per tal de donar a conèixer l’espai en concret, així com el seu contingut, morfologia o interès històric o cultural en general.

Alguns dels jardins botànics disponibles tenen un gran renom i per descomptat una interessant història, a part del seu interès i riquesa pròpia. A més, com és el cas dels jardins de Cap Roig, celebren un festival estiuenc que any darrera any hi són presents gran figures del món de la cançó i música en general, a més d’un interès i assistència de públic cada cop més nombrós.

 
Jardí Botànic de Cap Roig

El Jardí Botànic emplaçat en la punta de Cap Roig, pertany a l'Obra Social "La Caixa". Havia estat propietat del matrimoni Woevodsky-Webster que el va adquirir en 1927.

A través de setze indrets, es pot anar contemplant uns espais de color que es ajunten de forma harmoniosa amb el color i l'olor del mar.

La visita a llocs com el Jardí Botànic de Cap Roig, són espais irrenunciables en l'agenda dels amants de les flors, les plantes, dels olors i els colors de la Mediterrània.

 
 
   
 
 
   
 
Jardí Botànic Marimurtra, Blanes
Jardí Botànic Mar i Murtra, Blanes

La idea va néixer a l'any 1924, quan Karl Faust, un home de negocis i empresari alemany afincat a Barcelona, va adquirir la finca. Són 16 Ha. amb 6.000 espècies d'arreu del món, més de 200.000 plantes i 150 espècies en perill d'extinció.

Aquest patrimoni emmarca el jardí, com un indret d'alt interès per a l'estudi, l'ensenyament i la investigació botànica.

També és important, la mostra estètica del jardí amb una combinació dels colors que ofereix la flora, que combinats amb els colors del cel, del mar i de l'entorn idíl·lic, fa d'aquest jardí, un lloc d'obligada visita. Els jardins de Marimurtra també és Estació Internacional de Biologia Mediterrània.

Jardí botànic Marimurtra, Blanes  
 
   
   
   
   
 
Jardí Botànic Tropical Pinya de Rosa, Blanes
Jardí tropical Pinya de Rosa, Blanes

El Jardí Botànic de "Pinya de Rosa" de Blanes, fou un projecte portat de la mà del Dr. Ferran Riviere de Caralt, pràcticament a partir del 1945 que va ésser quan va adquirir la finca.

El conjunt de la col·lecció botànica comprèn més de 7000 espècies, enquadrades en molts gèneres. En el jardí de cactus s'hi combinen els exemplars columnars, grans canelobres de varis metres d'alçada, amb les espècies globulars les quals estan disposades en alguna zona formant conjunts de centenars d'exemplars.

El jardí és una entitat viva, cada any s'hi sembren de l'ordre de unes 1.500 espècies, entre noves i algunes llavors d'espècies repetides per augmentar la col·lecció.

Jardí botànic tropical Pinya de Rosa, Blanes  
 
   
   
   
   
 
Jardins de Santa Clotilde, Lloret de Mar
Jardins de Santa Clotilde, Lloret de Mar

A principis del s.XX el Marquès Dr. Raül Roviralta i Astoul (1891-1979) va adquirir els terrenys per fer-hi una casa i uns jardins adjacents.

De la mà de l'arquitecte i urbanista Nicolau Maria Rubió es van anar dissenyant aquest paratge seguint el model renaixentista italià: Jardins esglaonats en terrasses, amb àmplies vistes exteriors i vegetació autòctona.

L'entorn del jardí presenta una clara visió de l'esperit noucentista català, i està format per un conjunt d'elements que bàsicament són: la vegetació, les escultures i l'aigua. L'equilibri entre espai, volum i color, juntament amb el paratge el fa un lloc de gran bellesa estètica.

Jardins de Santa Clotilde, Lloret de Mar  
 
   
   
   
   
 
Park Butterfly Empuriabrava, Castelló d'Empúries

El jardí tropical és un papallonari on es combina la flora tropical amb tot un bon nombre de papallones vives que volent de forma fascinant, amb els seus colors a través del verd de l'entorn.

Les papallones que viuen en tota llibertat per l'interior del jardí mantingut a una temperatura i humitat adequada, s'alimenten del nèctar de les plantes exòtiques que hi ha en el recinte, el qual hi té el factor afegit de les petites llacunes i saltants d'aigua que li donen tot l'aire tropical necessari per a gaudir d'aquest tipus d'ambients climàtics.

 
 
 
   
   
   
 
Jardí botànic de plantes medicinals, Gombrèn
Jardí de plantes medicinals, Gombrèn

Aquest jardí fou inaugurat a l'any 1995. És un petit recinte molt ben cuidat on si cultiven i es te cura de un gran nombre de plantes medicinals. Pels amants de la medicina tradicional que durant anys i panys s'ha fet a les llars catalanes, sobretot a pagès i a la muntanya, val la pena fer-hi una visita.

Des de les espècies més tradicionals i conegudes com la maria lluïsa, la farigola, la menta, el romaní, o la valeriana, fins a altres, totalment desconegudes, al menys pels no entenedors en la matèria. Cada planta, disposa d'un petit cartell on s'hi detallen les característiques i nom científic.

Jardí de Plantes Medicinals, Gombrèn