La joguina vinculada sobre tot a la infantesa pot tenir diferents variants i estar classificada segons el gènere o en base a diferents criteris com poden ésser la seva finalitat i objectius, l’edat del que la utilitza o altres criteris. El que sí reflexa la joguina, a part evidentment de la seva funció i objectiu, és el tipus de societat i època en què ha estat construïda, essent interessant també el tipus de material que s’ha utilitzat en la seva construcció.
Al llarg dels anys i del tipus de societat, la joguina s’ha vist transformada, i la prova de la seva diversitat es pot contemplar en alguns dels museus existents en les comarques gironines.
Hi ha el museu del Joguet de Catalunya a Figueres on es pot contemplar una gran varietat, formes, materials i finalitat pel qual van ésser construïts, fins hi tot algunes de les joguines que van pertànyer a gent coneguda, com el cas de Salvador Dalí. El museu d’Història de la Joguina de Sant Feliu de Guíxols, també disposa d’una extensa col·lecció distribuïda en diferents sales. Aquest cas en concret, cal esmentar l’edifici on es troba situat el museu; una construcció anterior a l’any 1810 amb unes característiques constructives, de distribució i decoració molt peculiars.
El tercer dels tres museus existents a les comarques gironines, és el dedicat exclusivament a un tipus de joguina molt vinculada al gènere femení com són les nines, tot i que s’hi exposen articles que tenint aquesta joguina com a referent, entren més en el camp de la decoració o l’artesania.