Museu del Joguet de Catalunya, Figueres

 
TEMÀTICA
museuS dE LA JOGUINA
PUBLICITAT
       
 
JOGUINES
ESPAI TEMÀTIC
Scalextric
Meccano
 
 
 
 
 
 

La joguina vinculada sobre tot a la infantesa pot tenir diferents variants i estar classificada segons el gènere o en base a diferents criteris com poden ésser la seva finalitat i objectius, l’edat del que la utilitza o altres criteris. El que sí reflexa la joguina, a part evidentment de la seva funció i objectiu, és el tipus de societat i època en què ha estat construïda, essent interessant també el tipus de material que s’ha utilitzat en la seva construcció.
Al llarg dels anys i del tipus de societat, la joguina s’ha vist transformada, i la prova de la seva diversitat es pot contemplar en alguns dels museus existents en les comarques gironines.

Hi ha el museu del Joguet de Catalunya a Figueres on es pot contemplar una gran varietat, formes, materials i finalitat pel qual van ésser construïts, fins hi tot algunes de les joguines que van pertànyer a gent coneguda, com el cas de Salvador Dalí. El museu d’Història de la Joguina de Sant Feliu de Guíxols, també disposa d’una extensa col·lecció distribuïda en diferents sales. Aquest cas en concret, cal esmentar l’edifici on es troba situat el museu; una construcció anterior a l’any 1810 amb unes característiques constructives, de distribució i decoració molt peculiars.

El tercer dels tres museus existents a les comarques gironines, és el dedicat exclusivament a un tipus de joguina molt vinculada al gènere femení com són les nines, tot i que s’hi exposen articles que tenint aquesta joguina com a referent, entren més en el camp de la decoració o l’artesania.

 
Museu del Joguet de Catalunya, Figueres

El Museu del Joguet de Catalunya està situat en el centre de Figueres. Fou inaugurat al 1982 i compta amb el Premi Nacional de Cultura 1999. Són prop de 4.000 peces que s'esposen de forma ordenada i agradablement ben decorat i il·luminat.

De fet, hi ha representat tot el món de la joguina i la il·lusió, on moltes de les peces exposades van ésser de diferents personatges com: Salvador Dalí, Joan Brossa, Quim Monzó, Federico Garcia Lorca. El museu disposa d'una sala audiovisual on es poden contemplar divertits films, i d'una botiga temàtica on de ben segur ningú pot passar-hi sense comprar quelcom.

 
 
 
     
     
     
 
Museu d'Història de la Joguina

Amplia exposició de joguines de tot tipus que s'exposen de forma acurada i ordenada a través de varies sales temàtiques, en tres plantes: La dedicada a les joguines de llauna, als trens, a la fusta, al teatre, als jocs de taula i a les joguines de plàstic.

Fins i tot, disposa malgrat no ésser una joguina pròpiament dita, d'una sala dedicada al terror.Tot un conjunt d'elements d'espavent, donats per l'ajuntament de Barcelona i que havien estat en el Parc d'atraccions de Montjuïc.

El museu es troba situat en un edifici catalogat dins el Patrimoni Arquitectònic, molt ben conservat i amb elements tant arquitectònics, com complements de gran bellesa.

 
 
     
     
     
     
 
Museu de la Nina

En el Museu de la Nina hi ha exposades més de 400 nines. El museu va néixer gràcies a la donació de Fina Teixidor, tot i que actualment també acull la col.lecció privada de Neus Borrell, una gran coneixadora de la nina antiga i complements.

El museu està situat en el conjunt històric-monumental de Castell d'Aro, que fou declarat bé cultural d´Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya a l'any 1995. El museu fou inaugurat a l'any 1997.