Biblioteca del Castell de Peralada

 
TEMÀTICA
museuS dE LES LLETRES I DEL PENSAMENT
PUBLICITAT
       
 
LLETRES I PENSAMENT
ESPAI TEMÀTIC
Paisatges Culturals
Espais escrits
Institut d'Estudis Catalans
Ruta Verdaguer
 

Aquest apartat ofereix un espai a presentar museus o exposicions dedicats a les persones que han consagrat la seva vida a la literatura o a diferents aspectes en diverses àrees del pensament. Però també, a aquells espais on es veu reflectida l’obra literària o del pensament de diferents autors, com pot ésser la magnifica i majestuosa biblioteca del Castell de Peralada, que en aquest cas seria la mostra de l’obra deixada com herència, però també a espais, on la literatura i el pensament són vius i actuals, on es treballada i es viu amb intensitat i passió el dia a dia de l’art de com emprar amb diferents camps, la paraula com a medi de transmissió. Un clar exemple, es pot troba en la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners.

També a les comarques gironines es poden trobar altres espais, com el del gran home de les lletres catalanes que fou Josep Pla. La fundació Pla de Palafrugell, a part de realitzar multitud d’actes i esdeveniments, disposa d’un espai permanent que recorda l’obra del baixempordanes Josep Pla i Casadevall (Palafrugell, 1897 - Llofriu, 1981).

Hi són present altres com Marian Vayreda a Olot, Mossèn Cinto Verdaguer en el Santuari de la Mare de Déu del Mont a Albanyà o de Josep Mª Gironella a Darnius. Cal fer una especial referència als arxius de Caterina Albert, coneguda com a Victor Català a L’Escala. Aquest arxiu és particular, i no és visitable, GIROMUS en fa especial èmfasi tal com ens va demanar el Sr. Lluís Albert en el seu dia. Tan de bo, algun dia es pugui veure l’obra exposada en un espai a L’Escala, del tot merescut.

 
Fundació Josep Pla

Pels amants de la literatura i d'aquest escriptor empordanès, nascut a Palafrugell el 8 de març de l'any 1897, la Fundació Josep Pla ofereix una àmplia visió de l'escriptor i de la seva obra.

Els serveis principals són l'exposició Permanent Josep Pla (1897-1981), les exposicions temporals anuals i la Ruta Josep Pla, amb les corresponents visites guiades.

La Fundació , a més a més, gestiona i conserva la Biblioteca particular de l'escriptor i el Centre de Documentació del qual destaquen la col·lecció de manuscrits, el fons d'imatges i l'hemeroteca.

 
 
   
 
 
   
 
Biblioteca del Castell de Peralada

La Biblioteca, guarda més de 80.000 volums amb una gran col·lecció de més de 1.000 exemplars en 33 llengües diferents de "El Quijote" de Miguel de Cervantes.

Tot i haver-hi una quantitat de volums pertanyents als Comtes de Peralada quan el senyor Miquel Mateu va adquirir la propietat a l'any 1923, va ésser de fet el Sr. Mateu qui va ampliar considerablement la Biblioteca i sobretot la totalitat pel que fa a l'obra de Cervantes.

L'edició més antiga està feta a València el 1605 i la més moderna a Paris el 1957 amb litografies de Salvador Dalí.

 
 
     
     
     
     
 
Museu dels Sants, Olot

El Museu dels Sants d'Olot té com a objectiu principal donar a conèixer l'activitat industrial de producció d'imatges religioses, una activitat amb més de 100 anys d'existència.

El museu està ubicat a l'edifici d'estil neogòtic que va acollir "El Arte Cristiano", primer taller d'imatgeria religiosa, creat a Olot a l'any 1880 per Joaquim Vayreda, Josep Berga i Valentí Carrera, amb la intenció de donar sortida professional als alumnes de l'Escola Pública de Dibuix d'Olot.

L’empresa “L’Art Cristià” escara és activa i es poden veure a través d’unes vitrines dins el mateix museu, com treballen els seus artesans.

 
 
 
 
   
   
 
La Casa de la Paraula, Santa Coloma de Farners
La Casa de la Paraula, Santa Coloma de Farners

La singular descripció de l’entitat com a “Casa de la Paraula” ja dóna a entendre que la seva funció serà la d’utilitzar el mot com la base a partir del qual es desenvolupa qualsevol pensament. Un pensament que pot esdevenir poesia, prosa, comunicació, cultura, cant o reflexió entre molts altres, donada la seva força dins un llenguatge.

Aquesta expressió a partir de la paraula també es pot veure ampliada a partir de l’art, es per això que l’entitat a part de integrar tot el contingut expressiu a partir de la paraula, també mostra la percepció a partir de l’art, principalment de la pintura i l’escultura. Una prova d’aquesta filosofia són les activitats i exposicions que es fan en el centre, emmarcades en la llengua i les mostres d’art.

La Casa de la Paraula està situada al vell mig de la població, a prop de la plaça Farners on es troba església parroquial de Santa Coloma, en l’edifici eclecticiste del s.XIX conegut com Can Gironès.

La Casa de la Paraula, Santa Coloma de Farners  
 
   
   
   
   
 
Scriptorium, Ripoll
Scriptorium, Ripoll

L'Scriptorium és una porta oberta a la possibilitat de conèixer i estudiar el passat cultural de la vila de Ripoll emmarcat sobretot a l'entorn del Monestir de Santa Maria.

Al llarg dels segles X, XI i XII el Monestir de Santa Maria de Ripoll, va ésser un dels centres més importants d'Europa en l'elaboració i còpia de manuscrits. Els amanuenses o monjos copistes, passaven la major part del seu temps copiant i il.luminant amb formes i colors els còdexs fabricats amb pergamí, escrits amb plomes d'oca i amb tinta feta amb sutge.

L'Scriptorium apart d'ésser centre de difusió de la cultura medieval i de la lletra manuscrita, ofereix la oportunitat de fer-hi cursos i cicles culturals afins.

Scriptorium, Ripoll  
 
   
   
   
   
 
Centre Walter Benjamin de la Memòria, Portbou

En memòria a Walter Benjamin (Berlín 1892 - Portbou 1940) i dels exiliats europeus durant els anys immediatament anteriors a la Guerra Civil , fins a l'acabament de la II Guerra Mundial, el conegut escultor israelita Dani Karavan va crear a Portbou, mirant al mar i al costat del cementiri de la població on hi ha les restes de Walter Benjamin, el "Memorial Passagen".

Portbou rendeix homenatge a aquest gran pensador alemany mitjançant una exposició permanent en l'edifici provisional de "Ca l'Herrero", havent-hi en projecte la creació d'un museu, annexa a una fundació i centre memorial.

 
 
     
     
     
     
 
Espai Verdaguer, Albanyà

En el Santuari de la Mare de Déu del Mont, hi ha l'hostal i més concretament l'habitació on hi va fer estada Mossèn Cinto Verdaguer (1845-1902) a l'any 1884, des del 25 de Juliol fins el 9 de setembre.

Dins la mateixa hostatgeria es va fer a l'any 1986 un petit museu en record de l'insigne escriptor català, i on destaca principalment l'habitació on es va hostatjar, diverses vitrines i àrees dedicades a mostrar diferents objectes i obres de Mossèn Cinto Verdaguer.

A l'entrada de l'habitació hi ha una placa que recorda l'estada i el fet, de que aquest indret on es pot divisar el pirineu, fou on Verdaguer s'inspirà en la seva gran obra "Canigó".

 
 
   
  Patronat del Santuari
     
   
 
Espai Josep Mª Gironella, Darnius

En el mateix edifici de l'ajuntament de Darnius, es disposa d'un espai dedicat a Josep Mª Gironella, escriptor novelista en llengua castellana, nascut a Darnius l'any 1917.

Escriptor de novela contemporània són conegudes obres com: "Los cipreses creen en Dios", "Un millón de muertos", "La marea" o "Ha estallado la paz" entre d'altres. En l'espai que es pot visitar, hi ha el despatx, bibliografia, documentació i estris que l'escriptor va utilitzar en vida. Va morir a Arenys de Mar (Maresme) a l'any 2003.

 
 
     
     
     
     
 
Donat que en algunes pàgines web, la casa que va ésser de Catarina Albert, coneguda dins la literatura catalana com Víctor Català, figura com a Casa-museu; Giromus, us vol informar que, l'esmentada Casa-Museu de Victor Català, NO EXISTEIX COM A TAL. La finca situada a l'avinguda de Lluís Albert, és una casa privada propietat dels hereus de Caterina Albert, i en cap cas es pot visitar.