Masia-Museu de Can Borrell, Palol de Revardit

 
TEMÀTICA
mASIES-MUSEU I CASES PAIRALS
PUBLICITAT
       
 
MASIES-MUSEU
ESPAI TEMÀTIC
 

La quantitat de masies i cases pairals existents a les comarques gironines és molt nombrosa, quasi incalculable. Tanmateix, les que disposen d’un espai total o parcial per tal de poder ésser visitades és molt limitat, donat que pràcticament totes o estan en estat que no disposen de l’estructura bàsica per tal d’ésser visitables o són de caire particular i sense possibilitat de realitzar una visita.

Algunes d’aquestes cases ja estan incloses dintre d’un altre apartat a GIROMUS com són les cases-museu. En el cas de les masies-museu i les cases pairals, és vols diferenciar únicament el fet del seu aïllament o construcció única, moltes vegades envoltada d’una zona enjardinada, com pot ésser el cas de la Torre d’en Reig de Vilabertran.

La única masia-museu existent és a Can Borrell de Palol de Revardit. Es tracta d’una antiga masia que s’ha reformat la planta baixa i recorda en general l’època del final de la Guerra Civil, la retirada i l’exili. Però fa especial èmfasi, en la historia viscuda en aquesta mateixa masia i els seus masovers, arran de l’amagatall del falangista Rafael Sánchez Mazas. La masia està inclosa en les visites i rutes conegudes com “Els Soldats de Salamina”, que reviu la historia del Pla de l’Estany i part de la Garrotxa, durant el final de la Guerra Civil, i molt concretament en els episodis ocorreguts en el santuari de la Mare de Déu del Collell.

 
Torre d'en Reig, Vilabertran

La Torre d’en Reig és un edifici de principis del segle XX d’estil modernista amb línies gaudinianes que va encarregar l’enginyer de forests Josep Reig, fill de Vilabertran.

L’edifici està format per una torre rodona amb ornamentació de totxo i ceràmica i uns jardins que envolten l’edifici. Després de la mort de Josep Reig, la casa va passar a mans de l’aquarel·lista Ramon Reig. Les tardes de diumenge de bon temps, la família Reig convidava alguns amics com la família Dalí, Xirau, Torró, Deulofeu o Miravitlles.

Actualment l’edifici té usos municipals, a més d’activitats de tipus escolar. El consistori al llarg de l’any realitza visites guiades per tal d’explicar la història de la família Reig, com també els elements arquitectònics i decoratius de l’edifici i els seus entorns, amb una clara voluntat que de forma progressiva les dependències passin de tenir una funció administrativa a convertir-se en una casa-museu.

Torre d'en Reig, Vilabertran  
 
   
   
   
   
 
Masi-Museu del Mas Borrell
Masia-Museu Can Borrell

"Soldados de Salamina" és una novel·la de Javier Cercas, que es va convertir en un film de la mà de David Trueba. Però el més fascinant de la història és que aquesta fou real, i viscuda per Rafael Sánchez Mazas alt dirigent i ideòleg de la Falange Española, en un territori i unes persones reals que vivien al Pla de l'Estany.

Impulsat per l'Ajuntament de Palol de Revardit, es va iniciar les "Visites guiades a les rutes dels Soldados de Salamina, on el "Mas Borrell" hi jugar un paper clau. En la planta baixa hi ha una sala dedicada a l'esdeveniment i altres dependències que després de molts anys estan igual de quan els habitants de la masia van viure en persona els fets que es poden "reviure" a través de les rutes.

Masia-Museu del Mas Borrell, Palol de Revardit