Espai del Metge i la Salut Rural

 
TEMÀTICA
MUSEUS DE LA MEDICINA I FARMÀCIA
PUBLICITAT
       
 
MEDICINA I FARMÀCIA
ESPAI TEMÀTIC
Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya
Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya
Fundació Uriach
 

Aquest apartat recull dues gran àrees dedicades a la salut, d’una banda la medicina i de l’altra la farmàcia. De fet només hi ha dues exposicions dedicades a la medicina que són, “L’Espai del Metge i la Salut Rural” a Sant Feliu de Guíxols i l’existent a Sant Hilari Sacalm a Can Rovira, pertanyent al Museu Guillaries, i que recull principalment les propietats de l’aigua aplicades a cuidar o recuperar la salut.

A Sant Feliu de Guíxols, la part més important de la col·lecció està dedicada al Dr. Martí Casals Echegaray, metge rural de les poblacions de Santa Cristina d'Aro, Castell d'Aro i Platja d'Aro, però també dels seus municipis, a més de tenir la seva residència i un consultori a Sant Feliu de Guíxols. A Can Rovira, hi ha una exposició dedicada a l’antic Balneari de Sant Hilari i amb una clara incidència a les propietats i aplicacions de les aigües mineromedicinals.

Pel que fa a les farmàcies, cal remarcar la importància de dues institucions; l’antiga farmàcia de Llívia, i l’antiga farmàcia de l’Hospital de Santa Caterina a Girona, les dues considerades de les més antigues d’Europa.

 
Espai del Metge i al Salut Rural

El museu disposa d'uns amplis espais dedicats a la figura del metge, fent una especial incidència en tot el relacionat amb l'àmbit rural. Es un espai que fa una clara al·lusió a la figura del Dr. Martí Casals Echegaray, metge rural de Santa Cristina d'Aro, Castell d'Aro i Platja d'Aro, així com de totes les masies de l'entorn, a més de tenir la seva residència i un consultori a Sant Feliu de Guíxols.

Forman la col.lecció 850 peces, on 224 objectes no són utillatge mèdic en sentit estricte, sinó que es tracta de mobiliari i estris de despatx, consulta, vestimenta, equipatges o fins i tot medis de transport. També disposa d’objectes d’altres metges cedits per la família del Dr. Blasco.

 
 
  Museus d'Arqueologia i Prehistòria
  Museus de la Indústria i els Productes
  Museus de Pintura i Escultura
     
 
Museu Municipal, Llívia

Abans d’entrar a la farmàcia Esteva, la peça clau del Museu Municipal, farem un passeig per la història, més que rellevant, sense interrupció des del neolític fins als nostres dies, de la Vila de Llívia a través de les peces arqueològiques i documentals que se’ns han conservat, alguna de ben sorprenent i curiosa.

A l’espai dedicat a la farmàcia Esteva, una de les més antigues i de més renom internacional d’Europa, els seus materials ens transporten a les apotecaries dels segles XVII, XVIII, XIX i principis del XX i ens permeten conèixer, de la seva mà, l’evolució d’aquestes oficines de farmàcia. Des d’inicis del segle XVIII, la nissaga de farmacèutics Esteva va regentar aquesta oficina i, per aquest motiu, per haver anat passant de pares a fills, de professional de la farmàcia a professional de la farmàcia, se’ns han conservat els seus cordialer, caixes policromades, pots morters... i una excel·lent biblioteca farmacèutica que són testimonis dels canvis materials, científics, tècnics i també de les idees que conduïren a la modernitat.

Museu Municipal i antiga farmàcia de Llívia  
 
 
   
   
   
 
Antiga Farmàcia de Santa Caterina, Girona

La primera documentació de Santa Caterina es remunta al 1211, any de la fundació d'un primer edifici en uns terrenys extramurs de la ciutat. Aquesta primera edificació va ser enderrocada per ordre militar a l'any 1654, i es té constància que llavors ja hi havia l'existència d'una apotecaria.

L'any 1666 es va iniciar la construcció del nou edifici que ha funcionat fins l'any 2004 que es va inaugurar el nou hospital a Salt. El mobiliari, decoració, instruments i material de cirurgia, estris, llibreria, col·lecció ceràmica, són de gran valor.

Farmàcia de l'antic Hospital de Santa Caterina, Girona  
 
   
 
   
   
 
Museu Guilleries, Can Rovira, Sant Hilari Sacalm
Museu Guilleries, Can Rovira, Sant Hilari Sacalm

Can Rovira és una casa pairal dins el nucli de Sant Hilari i que data del 1692, que és oficina de turisme i a més una extensió del Museu Guilleries.

Disposa d’espais d’exposicions temporals i també de permanents. Pel que fa a les sales permanents hi ha quatre seccions: Sales del Bosc, Exposició de Diorames, Balneari d’aigües mineromedicinals de l’antic Balneari de Sant Hilari i exposició d'equipaments del Via Crucis Vivent.

Museu Guilleries, Can Rovira, Sant Hilari Sacalm  
 
 
 
 
   
 
Ca la Pruna, Pals

La Casa de Cultura de "Ca la Pruna" de Pals, ofereix al visitant en entorn arquitectònic d'extraordinària bellesa, tres exposicions ben diferenciadas.

Un apartat dedicat a l'exposició amb objectes, mobles i documentació de l'antiga farmàcia de la família Ferrer de Pals, i un espai dedicat al vi i al cava de diferents comarques de la geografia catalana. Els vins i els caves, estan separats i es troben en sales diferenciades.

Fa uns anys, a Ca La Pruna s'hi exposava una col.lecció d'Arqueologia Submarina pertanyent a la Generalitat de Catalunya. En les sales on hi havia hagut aquesta exposició permanent, actualment s'hi exposen obres de diferents autors de forma temporal.

 
 
 
     
     
     
 
Jardí botànic de plantes medicinals, Gombrèn
Jardí de plantes medicinals, Gombrèn

Aquest jardí fou inaugurat a l'any 1995. És un petit recinte molt ben cuidat on si cultiven i es te cura de un gran nombre de plantes medicinals. Pels amants de la medicina tradicional que durant anys i panys s'ha fet a les llars catalanes, sobretot a pagès i a la muntanya, val la pena fer-hi una visita.

Des de les espècies més tradicionals i conegudes com la maria lluïsa, la farigola, la menta, el romaní, o la valeriana, fins a altres, totalment desconegudes, al menys pels no entenedors en la matèria. Cada planta, disposa d'un petit cartell on s'hi detallen les característiques i nom científic.

Jardí de Plantes Medicinals, Gombrèn