Exposició del Cremallera de Núria, Queralbs

 
TEMÀTICA
museuS dels medis de transport
PUBLICITAT
       
 
MEDIS DE TRANSPORT
ESPAI TEMÀTIC
Saló de l'Automòbil de Barcelona
Forum del Transport Català
Trenscat
Wefer
 
 
 
 
 
 
 
 

L’home al llarg dels segles a utilitzat medis per tal de poder-se desplaçar ja sigui per terra, per l’aigua o per l’aire. Des de l’antiguitat el transport terrestre ha estat el més utilitzat igual que el fluvial i el marítim; anys més tard i més concretament en el segle XIX,  fou quan l’aviació va començar de forma rudimentària a emprar l’aire, per tal que a través de l’aviació transportar persones i mercaderies.

El cavall i els vehicles relacionats amb aquest animal ha estat el medi de transport més utilitzat al llarg de la història, fins que en el s.XIX ja es van desenvolupar altres sistemes de tracció no animal que van fer possible una transformació molt important en els desplaçaments de les persones i mercaderies, tant en velocitat, capacitat i qualitat en el transport. L’aparició de la bicicleta, la moto, el tren o l’automòbil amb la seva amplíssima gamma de vehicles i sistemes, van significar un canvi radical en els medis de transport.

Els museus més importants a les comarques gironines d’alguns tipus de medis de transport són els dedicats a l’automòbil, a la moto i un tipus de ferrocarril molt característic com és el tren cremallera. Cal esmentar la col·lecció d’automòbils de Salvador Claret a Sils, o el de la moto a L’Escala i també el dedicat al tren cremallera situat en el Santuari de la Mare de Déu de Núria (Queralbs) o el de Ribes de Freser.

 
Col.lecció d'Automòbils de Salvador Claret, Sils
Col.lecció d'Automòbils Salvador Claret, Sils

La col·lecció d'automòbils, motos, bicicletes i molts altres tipus de vehicles, són els que estan exposats en aquest museu que forma part de la col·lecció privada d'en Salvador Claret.

Un museu que arranca a l'any 1950 quan en Salvador Claret i Naspleda va adquirir un Ford T de l'any 1923. El fet de participar als anys 60 en la primera trobada d'automòbils d'època i degut al seu èxit, el va animar a continuar en l'adquisició de més automòbils i vehicles en general.

Gràcies a l'afany pel món del motor, avui es pot admirar en les quatre sales que disposa el museu tota aquesta relíquia motoritzada del passat.

Col.lecció d'Automòbils de Salvador Claret, Sils  
 
 
   
 
   
 
Museu de la Moto - Col.lecció Vicenç Folgado, L'Escala

Una àmplia exposició de motos des de les peculiars "Mosquito" o "Velosolex", fins altres com “Guzzi", "Lambretta", "BMW", "Ossa", "Vespa", "Stella" o "Harley's" entre moltes altres marques de competició, de passeig o que hagin format part fins i tot, de campanyes bèl·liques com és el cas de la BMW de la “Deutsches Afrika Korps”.

En el museu també es poden veure varis models de cotxes, així com una àmplia exposició d'objectes com: joguines, màquines d'escriure i calcular o armament de competició. Per la delícia de grans i sobre tot petits, el museu  disposa d'un fenomenal muntatge de maquetes de tren en miniatura, on tot torna a la vida quan aquests trens es comencen a moure i les estacions i poblacions s’il·luminen.

 
 
 
   
  Personatges: Vicenç Folgado Tena
     
 
Exposició del Cremallera de Núria, Ribes de Freser
Exposició del Cremallera de Núria, Ribes de Freser

En l'exposició es pot veure material, maquinària i informació per a conèixer i veure in situ el material mòbil utilitzat en la construcció i explotació del cremallera que va des de Ribes de Freser fins al Santuari de Núria, passant per Queralbs.

El local ordenat i documentat s'hi poden veure les antigues màquines de tracció com la locomotora de vapor Julian Fuchs, màquines elèctriques, cotxers de viatges i el cotxe saló, tot un estil d'elegància d'aquest medi de transport, i emprat al llarg dels anys per ocasions especials. L'exposició a part de disposar de tot una sèrie de panells d'informació també disposa d'un audiovisual temàtic.

Exposició Cremallera de Núria, Ribes de Freser  
 
   
   
   
   
 
El Tinglado

Dins l’espai del Tinglado del Port de Sant Feliu de Guíxols, hi ha dues parts clarament diferenciades. Per una banda una àmplia exposició i detallada informació que parla sobre el tren de via estreta que anava des de Girona fins a Sant Feliu de Guíxols, concretament des de l’estació de Girona, davant l’edifici de la Farinera fins el tinglado del port. Una línea inaugurada el 29 de juny de 1892 i que va està activa fins el 10 d’abril de 1969,  concebuda pel transport de mercaderies, sobre tot suro i també de persones.

L’altre espai està dedicat principalment a l’esport de la bicicleta en la seva modalitat BTT. Es fa referència de manera explicita a  les vies verdes i en particular a la Ruta del Carrilet II del Consorci de  les Vies Verdes operatiu des de l’any 2000 per a vianants i bicicletes.

Es un centre de concentració i celebració de moltes activitats esportives, ja no únicament a l’entorn de la BTT sinó d’altres com de tipus nàutic o lligats a altres medis de transport com son les motos.

 
 
 
     
     
     
 
Col.lecció de vehicles clàssics Francesc Sais, Palau-sator

El museu disposa d’una amplia nau dedicada a l’exposició de varis automòbils de diferents èpoques, la majoria dels anys seixanta i setanta, que tot i ésser unes dates relativament recents, degut al gran desenvolupament de l’automòbil en els últims anys, els veiem molt llunyans.

En l’exposició també es poden veure diferents tipus de motos i motocicles també d’èpoques similars als automòbils.

A part del que es poden considerar medis de transport, també s’exposa gran varietat d’objectes com: motors, bombes i eines del camp, documentació y revistes de diferents èpoques, així com altres objectes curiosos.

 
 
 
     
     
     
 
Exposició del Cremallera, Queralbs
Exposició del Cremallera de Núria, Queralbs

Juntament amb l'exposició de equipament i maquinària que hi ha a Ribes de Freser, l'exposició de l'estació de muntanya de la Vall de Núria, completa la història del cremallera que comunica Ribes de Freser amb el Santuari de Núria, passant per Queralbs.

En la mateixa s'hi exposa una gran varietat de documentació, cartells, bitllets, fotografies, material tècnic i utillatges relacionats amb aquest medi de transport, tant pel que fa a la seva construcció com al funcionament.

Exposició del Cremallera de Núria, Queralbs  
 
   
   
   
   
 
Associació d'Amics del Ferrocarril, Fornells de la Selva

L’Associació d’Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines es va començar a gestar a l’any 1990 i es va constituir a l’any següent.

La seva vinculació no únicament es limita a les comarques gironines sinó que es membre de l’Associació Catalana d’Amics del Ferrocarril i membre de la Federació Espanyola.

Dins l’antiga estació del ferrocarril de Fornells de la Selva disposa d’un museu on s’hi mostren diferents objectes i equips.

En el jardí exterior hi ha un espai amb diferents vies i trens reals en miniatura, que mostren tots els detalls d'una xarxa ferroviària.

Associació d'Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines, Fornells de la Selva