Museu del Pagès i el seu Món, Torroella de Fluvià

 
TEMÀTICA
museuS DEL MÓN RURAL
PUBLICITAT
       
 
MÓN RURAL
ESPAI TEMÀTIC
Fundació del Món Rural
Rural Activa
Rural'06
Món Agrari
Atles de la nova ruralitat
 
 
 

El món rural amb les seves característiques i peculiaritats històriques, socials, culturals i de lleure, molts diferents de les àrees urbanes, tan pel que fa a la seva gent, a les tradicions i a una forma de treballar, viure i entendre la mateix existència, és present en varis museus que mostren com ha estat i és aquest espai del territori.

Els museus rurals, com per exemple, el Museu Rural de Palau-sator, reflecteixen la vida integral del món rural, és a dir, no únicament els estris que durant anys s’han fet servir i fins i tot continuen la seva funció actualment, sinó que també es mostra les eines de treball, maquinària o instal·lacions i com era i és, la llar rural i el seu dia a dia, una gent normalment dedicada a l’agricultura i a la ramaderia.

Josep Pla fou el que va recomanar el nom a la col·lecció de la família Ripoll de Torroella de Fluvià, al comprendre que per entendre la utilització de tots els estris, mobiliari, vehicles, i manera de fer del món rural, hi havia d’ésser la comprensió de la seva gent, de les seves tradicions, costums i maneres de fer, per això va recomanà que seria adient i més complert el nom de “Museu del Pagès i el seu Món”.

 
Museu Rural, Palau-sator

El Museu Rural de Palau-sator és un clar exponent de la història del poble i la seva gent. La pagesia ha estat sempre el factor dominant del municipi, i aquest museu n'és l'exemple més evident.

El seu contingut està format per antigues eines, atuells i maquinària emprada en el camp, en els tallers dels artesans que els hi feien els estris o els hi arranjaven.

També s'hi pot veure, com era la vida en les masies i en l'entorn familiar. Es a dir, no únicament podem contemplar la feina de la gent del camp i dels tallers artesanals, sinó també com vivien.

 
 
     
     
     
     
 
Museu de l'Esclop, Meranges

L'esclop és un tipus característic de calçat fet de fusta d'una sola peça i que s'ha emprat, tot i que dissortadament cada vegada menys, per a caminar per la neu, en llocs humits, per treballar la terra o cuidar bestiar.

Meranges va ésser un dels centres més productius de tot Catalunya en aquest tipus de calçat. El museu de forma didàctica, agradable i molt ben presentat, mostra l'elaboració de l'esclop, tant pel que fa als estris i eines necessàries com la seva història, tradicions i dites que la història li ha impregnat al llarg dels anys.

Museu de l'Esclop, Meranges  
 
 
   
   
   
 
Museu Rural Can Caussa, Palau-saverdera

Durant un bon nombre d’anys, paciència i sabent buscar i trobant, en Francesc Caussa i Casanovas ha anat reunint un bon nombre d’objectes de gran valor per a conèixer de prop com era la vida dels nostres avis i quins eren els estris i eines que empraven en el seu dia a dia.

Molts d’aquests objectes avui ens semblen irrisoris i certament complicats i laboriosos de fer anar, però és el que hi havia en aquell temps i que de fet, tot i que alguns ja han passat a la història com el mateix entorn en que servien, altres han estat el preludi  i fonament de molts dels objecte o aparells que avui amb tota normalitat utilitzem.

 
 
     
     
     
     
 
Museu del Pagès i el seu Món

El nom de "Museu del Pagès i el seu món" té els seus orígens en una de les visites que Josep Pla feia a Torroella de Fluvià, per a visitar la família d'en Carles Ripoll i Solà, propietari i impulsor juntament amb el seu germà gran, de la tasca de recollir estris, eines, utensilis i qualsevol material relacionat amb el món rural.

La gran varietat d'objectes relacionats amb aquest món, amb la seva gent, amb les costums, vestuaris, utensilis de la llar i el seu entorn familiar, va ésser quan en Josep Pla va suggerir aquest nom, com a concepte adient que englobés tot el sentiment, la tradició i les bones maneres de fer i viure d'aquest personatge tan català, com és el pagès.

 
 
     
     
     
     
 
Museu Rural, Vilademuls
Museu Rural, Vilademuls
Pendent de visitar
Museu Rural, Vilademuls  
 
   
   
   
   
 
Mostra d'Eines de la Pagesia, Lloret de Mar
Eines de la Pagesia, Lloret de Mar

La mostra d'eines de la pagesia, serà una exposició dedicada a les eines emprades per la pagesia de Lloret de Mar en la part interior del seu municipi.

En el 2011 començaran les obres que es faran a la part posterior de l'ermita de la Mare de Déu de les Alegria, de forma subterrània i aprofitant els desnivells del terreny. Es creu que a en el 2013 es podrà obrir al públic.

Mostra d'Eines de la Pagesia, Lloret de Mar