Museu del Pastor, Fornells de la Muntanya

 
TEMÀTICA
MUSEUS DEL PASTOR, ELS BOSCOS I LES MUNTANYES
PUBLICITAT
       
 
PASTORS I MUNTANYES
ESPAI TEMÀTIC
Atles de la nova ruralitat
El Bloc de la Coloma
 

Aquest apartat es podria dir que complementa en certa mesura un altre espai del portal GIROMUS que és el dedicat al món rural. Tanmateix, aquest està més enfocat a presentar aquells museus que tenen més vinculació amb els boscos i les muntanyes i els treballs o professions que s¡hi poden desenvolupar, com són per exemple els pastors.

A Fornells de la Muntanya, dins el municipi de Toses hi ha l’únic espai dedicat al pastor. Una petita exposició que mostra el s estris, atuells i vida d’en Joaquim Gassó que fou una persona lligada a la muntanya i el pastura. També el museu Guillaries de Sant Hilari Sacalm, disposa d’espais dedicats al bosc i a la muntanya, amb una agradable exposició de la fauna, la flora y la fusta.

 
Museu de l'Esclop, Meranges

L'esclop és un tipus característic de calçat fet de fusta d'una sola peça i que s'ha emprat, tot i que dissortadament cada vegada menys, per a caminar per la neu, en llocs humits, per treballar la terra o cuidar bestiar.

Meranges va ésser un dels centres més productius de tot Catalunya en aquest tipus de calçat. El museu de forma didàctica, agradable i molt ben presentat, mostra l'elaboració de l'esclop, tant pel que fa als estris i eines necessàries com la seva història, tradicions i dites que la història li ha impregnat al llarg dels anys.

Museu de l'Esclop, Meranges  
 
 
   
   
   
 
Museu Guilleries, Can Rovira, Sant Hilari Sacalm
Museu Guilleries, Can Rovira, Sant Hilari Sacalm

Can Rovira és una casa pairal dins el nucli de Sant Hilari i que data del 1692, que és oficina de turisme i a més una extensió del Museu Guilleries.

Disposa d’espais d’exposicions temporals i també de permanents. Pel que fa a les sales permanents hi ha quatre seccions: Sales del Bosc, Exposició de Diorames, Balneari d’aigües mineromedicinals de l’antic Balneari de Sant Hilari i exposició d'equipaments del Via Crucis Vivent.

Museu Guilleries, Can Rovira, Sant Hilari Sacalm  
 
 
 
 
   
 
Museu del Paisatge de Catalunya, Olot

El Museu del Paisatge de Catalunya serà un museu d’àmbit nacional especialitzat en el paisatge, amb un discurs molt transversal, que permetrà analitzar diversos temes a l’entorn del paisatge a partir de les produccions artístiques (pintura, fotografia, cartellisme, gravat, cinema, etc.) vistes i interpretades des d’òptiques diferents (literatura, geografia, filosofia, arquitectura, economia o sociologia, entre d'altres).

Un centre multidisciplinari d’investigació, de creació, d’exposició i de divulgació del paisatge. Un espai de conscienciació sobre el diàleg entre natura i cultura que, en definitiva, és el que anomenem paisatge.

Museu del Paisatge de Catalunya, Olot  
 
 
   
   
   
 
Museu del Pastor, Toses
Museu del Pastor, Fornells de la Muntanya, Ripollès

Al museu hi ha els estris, les eines, els atuells i de fet, la vida d'en Joaquim Gassó i Crehuet. Una persona lligada tota la seva vida a la muntanya on hi va desenvolupar el dur ofici de pastor.

Entre els premis que va tenir en vida i ha la Creu de l'Ordre Civil del Mèrit Agrícola, otorgada pel Rei d'Espanya, Joan Carles I a l'abril del 1982.

Tots els estris actualment són exposats en una sala de "Cal Pastor", però hi ha el projecte de construcció d'un nou edifici que seria destinat a ésser el Museu del Pastor i la Muntanya.

Museu del Pastor, Fornells de la Muntanya