Museu del Monestir de Sant Joan, Sant Joan de les Abadesses

 
Sant Joan de les Abadesses
       
 
Campdevànol
Camprodon
Gombrèn
Molló
Planoles
Queralbs
Ribes de Freser
Ripoll
Sant Joan de les Abadesses
Toses
Vallfogona del Ripollès
Alt Empordà
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Selva
 
 
San Joan de les Abadesses, Ripollès

El poble es va formar a l’entorn del monestir de Sant Joan de les Abadesses, de monges benedictines que fou fundat pel comte Guifré el Pelós a l’any 887, essent la seva primera abadessa la seva filla Emma. Una comunitat que va durar fins l’any 1017 quan van ésser expulsades, per incompliment de la regla per la qual es regien.

El monestir declarat monument històric-artístic a l’any 1931 i és un magnífic conjunt de gran valor arquitectònic i artístic, amb moltes dependències, amb obres d’art i grups escultòrics.

Actualment la població continua molt vinculada a la indústria amb un creixement important pel que fa als serveis degut al seu privilegiat emplaçament de cara al turisme i a la muntanya.

Sant Joan de les Abadesses, Ripollès  
 
   
 
   
 
   
 
   
 
Fotografia Video Mapa Informació Temps
 
Museu del Monestir de Sant Joan, Sant Joan de les Abadesses
Monestir de Sant Joan les Abadesses, Ripollès

El Museu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses recull una interessant col·lecció de peces com: escultures, pintures, teixits i orfebreria de gran valor artístic, històric i patrimonial de la població, donat que les peces són procedents del mateix monestir o d'altres esglésies de la vila, com també d'altre parròquies com Sant Martí de Surroca o Sant Martí d'Ogassa.

Es un museu agradable i documentat pel visitant, a més de permetre l'entrada a diferents parts del monestir com el claustre, la capella dels Dolors o l'església romànica, on es pot admirar els retaules de Sant Agustí i Santa Maria la Blanca, el sepulcre del beat Miró i l'extraordinari grup escultòric del Santíssim misteri del s.XIII.

Museu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses  
 
 
   
   
   
 
Ecomuseu, El Molí Petit, Sant Joan de les Abadesses
El Molí Petit, Sant Joan de les Abadesses, Ripollès

L’Ecomuseu el Molí Petit és un centre d’interpretació dels molins hidràulics i de l’ecosistema fluvial, emplaçat al costat de la riera d’Arçamala afluent directe del riu Ter.

Per a poder desenvolupar la seva tasca disposa d’una exposició permanent de la vida del molí, un espai de projecció d’audiovisuals, aula-taller de natura i sala de conferències.

De fet tot l’entorn de l’edifici és també un espai altament didàctic pel que fa a l’obtenció de les aigües de la riera, l’embassament per a la generació d’energia hidràulica i els canals subterranis de canalització forçada de les aigües, mitjançant les quals s’aconseguia la rotació de les turbines i l’accionament de tot el molí.

Ecomuseu el Molí Petit, Sant Joan de les Abadesses  
 
 
   
   
   
 
Casa-Museu Jaume Nunó, Sant Joan de les Abadesses
Casa-Museu de Jaume Nunó, Sant Joan de les Abadesses

Jaume Nunó i Roca, fou un compositor que va néixer a Sant Joan de les Abadesses el 8 de setembre de 1824 i morí el 18 de juliol de 1908 a Nova York, quan s’havia exiliat de Mèxic després de l’enderrocament del president mexicà, Antonio López de Santa Ana al 1855.

Al perdre els seus pares a l’edat de nou anys, fou tutelat pel seu oncle qui li pagar els estudis de música a Barcelona. Per les seves qualitats musicals obtenir una beca que li va permetre estudiar a Itàlia. De retorn, va viure un temps a Sabadell i Terrassa i fou nomenat al 1851 director de la Banda del Regiment de la Reina.

Va viatjar amb la banda a Cuba i d’allò va passar a Mèxic, també relacionat amb bandes militars. El poeta mexicà Francisco González Bocanegra, va escriure un poema del futur himne de Mèxic, només li calia la música. Es va fer un concurs, i Jaume Nunó va guanyar l’opció el 12 d’agost de 1854. Naixia així el “Himno Nacional Mexicano”.

Casa-Museu de Jaume Nunó  
 
 
     
 
 Himne de Mèxic