Necrópolis de Can Bech de Baix, Agullana

 
Agullana
       
 
Agullana
Albanyà
Cadaqués
Capmany
Castelló d'Empúries
Darnius
Figueres
Garriguella
La Jonquera
La Selva de Mar
L'Escala
Llançà
Palau Saverdera
Pau
Peralada
Portbou
Roses
Torroella de Fluvià
Vilabertran
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
 
Agullana

Agullana es troba al nord-oest de la comarca de l’Alt Empordà tocant la frontera amb França i per tant limitant amb la comarca del Vallespir.

L’església romànica de Santa Maria d’Agullana (s.XII-XIII) declarada monument historicoartístic a l’any 1984, fou construïda amb carreus de granit ben escairats i té una gran nau, fals creuer, absis semicircular, un campanar d’espadanya de dos pisos i un portal amb sis arcs.

Agullana és un poble net, clar i farcit d’edificis i cases d’estil modernista, com poden ésser: l’asil Gomis, les escoles Lluís Marià Vidal, el xalet Parellada, la casa Estela o la Concòrdia. Es pot troba més informació sobre Agullana a: Triangle gironí

 
 
   
Agullana (Triangle gironí)
   
       
 
   
 
Fotos d'Agullana Video Mapa Informació Temps
Necròpolis de Can Bech de Baix
Necrópolis de Can Bech, Agullana

La necròpolis de Can Bech de Baix és un jaciment de finals de l’edat de bronze i fou descobert per casualitat a l’any 1927 per l’escriptor i poeta gironí Miquel de Palol i Felip (Girona, 1885-1965).

Les excavacions pròpiament dites no van iniciar-se fins l’any 1943, quan l’arqueòleg Pere de Palol Salellas, fill de l’escriptor i amb el patrocini de l’Institut d’Estudis Pirinencs del CSIC, hi van treballar durant dos mesos, fet que va posar al descobert un dels jaciments necròpolis més importants de l’occident mediterrani.

L’any 1973-1977 i programades per la Universitat de Barcelona s’hi van fer diferents excavacions que consolidaren el jaciment.

Necròpolis de Can Bech de Baix  
 
L'Exili Cultural Català de 1939

El Centre d'Interpretació "L'Exili Cultural Català de 1939" fa referència a l'exili de republicans i antifeixistes, com de la dramàtica situació que van viure municipis de l'Alt Empordà com La Vajol, Darnius, La Jonquera i la mateixa Agullana durant el febrer de 1939 davant la invasió de Catalunya per part de les tropes franquistes.

Municipis com per exemple Agullana, que fou "capital de l'Espanya republicana" per breus setmanes per l'assentament del govern republicà i varis ministeri, abans de l'arribada de les tropes franquistes.

L'exposició fa un èmfasi al trauma que va viure la cultura catalana en general i dels seus protagonistes tant en la música, el grafisme o la literatura entre d'altres, en llocs molt dispersos i allunyats de Catalunya, com França, Mèxic o Xile, principalment.

 
 
Espai d'Art Federico, Agullana
Espai d'art Federico, Agullana

Amb dos espais clarament diferenciats, l’espai d’Art Federico ofereix per una banda la possibilitat de contemplar l’obra i treball actual de l’artista, i fins hi tot poder-la adquirí, i de l’altra, una exposició on es pot veure l’evolució de l’artista a través dels anys de la seva vida i experiència.

La combinació de les formes i els colors donen una escena avantguardista i molt característica de l’estil i projecció de l’autor.

Espai d'Art Federico, Agullana  
 
 
Col.labora i dóna suport en les despeses dels portals culturals i de divulgació de les comarques gironines: Giromus i Triangle Gironí.
Agullana
 
 
 
 
 
           
Última actualització: febrer 2016  
    Inici | Agenda | Museus per localitat | Museus per temàtica | Tots els museusActivitats escolarsPersonatges | InfogiromusACDG | Art en les entrades | Avís legal | Mapa web | Contactar