Museu de la Vila de Peralada

 
Peralada
       
 
Agullana
Albanyà
Cadaqués
Capmany
Castelló d'Empúries
Darnius
Figueres
Garriguella
La Jonquera
La Selva de Mar
L'Escala
Llançà
Palau Saverdera
Pau
Peralada
Portbou
Roses
Torroella de Fluvià
Vilabertran
 
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Gironès
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
 
Peralada

Es possible que a l’esmentar el nom de Peralada el primer que ve a la ment sigui el seu castell, els seus vins i caves o el seu Festival de Música que des del 1987, hi ha passat grans personatges del món de la música i altres disciplines artístiques.

Tot aquest prestigi no es gratuït, ha estat guanyat a pols durant anys, essent l'aposta per a la qualitat en tots els seus àmbits, el que ha fet que Peralada sigui avui coneguda arreu del món.

Des d’aquell llunyà 1265 en què la població va veure néixer a Ramon Muntaner, el cronista de Jaime I el Conqueridor, passant pels seus vescomtes, les guerres i destruccions o els seus edificis emblemàtics, és sens dubte el reflex d’una població que brolla història pels quatre cantons.

Peralada  
 
         
         
         
 
   
 
Video Mapa Informació Temps
 
Castell de Peralada
Biblioteca del Castell de Peralada

La Biblioteca, guarda més de 80.000 volums amb una gran col·lecció de més de 1.000 exemplars en 33 llengües diferents de "El Quijote" de Miguel de Cervantes.

Tot i haver-hi una quantitat de volums pertanyents als Comtes de Peralada quan el senyor Miquel Mateu va adquirir la propietat a l'any 1923, va ésser de fet el Sr. Mateu qui va ampliar considerablement la Biblioteca i sobretot la totalitat pel que fa a l'obra de Cervantes.

L'edició més antiga està feta a València el 1605 i la més moderna a Paris el 1957 amb litografies de Salvador Dalí.

Castell de Peralada  
 
     
     
     
     
 
Museu del Vidre, Castell de Peralada
Museu del Vidre, Castell de Peralada

El Museu del Castell de Peralada està situat en l'antic Monestir dels Carmelites del s.XIV, formant part actualment de tot el conjunt monumental conegut com Castell de Peralada.

Els museus en realitat són tres: Museu del Vi, Museu del Vidre i la Biblioteca. El museu del Vidre guarda una extraordinària col.lecció de peces d'una gran varietat tant en el temps, com en les formes i països de procedència.

El museu tot i tenir el nom de vidre, també s'hi guarda una àmplia col.lecció de ceràmica amb més de 1.000 peces espanyoles datades entre els segles XIV al XIX. A més hi ha diverses pintures dels s.XVI i el XVIII així com peces de mobiliari antic.

Museu del Vidre, Castell de Peralada  
 
 
     
     
     
 
Museu del Vi, Castell de Peralada
Museu del Vi, Castell de Peralada

Els Museus del Castell de Peralada estan situats en l'antic Monestir dels Carmelites del segle XIV, formant part actualment de tot el conjunt monumental conegut com Castell de Peralada.

La visita guiada mostra els espais de treball, així com tot un conjunt d'estris emprats en la elaboració del vi.

Actualment existeix en una part de les dependències de la bodega una petita unitat de producció, on s'elabora el seu cava més prestigiós: el "Gran Claustro".

Museu del Vi, Castell de Peralada  
 
     
     
     
     
 
Museu de Peralada, Claustre de Sant Domènec
Museu de Peralada, Claustre de Sant Domènec

A l'Empordà hi ha quatre grans personatges: Salvador Dalí, Josep Pla, Narcís Monturiol i el més antic Ramón Muntaner.

En Ramon Muntaner va néixer a Peralada a l'any 1265, fou funcionari, soldat i cronista de Jaume I el Conqueridor. En el mateix museu es pot contemplar una edició de les cróniques editat a Barcelona a l'any 1562.

El museu es pot visitar mitjançant un sistema audio individual, pràctic i efectiu. D'aquesta manera es van passant per diferents dependències on s'expliquen aspectes multidisciplinars de l'Empordà.

Museu de Peralada, Claustre de Sant Domènec