TEMÀTICA
museuS COMARCALS
PUBLICITAT
       
 
COMARCALS
ESPAI TEMÀTIC
 
 
 
 

La província de Girona està dividida bàsicament en vuit comarques: Alt Empordà, Baix Empordà, Cerdanya, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i Selva. Es fa palès, al menys en dos comarques, una certa arbitrarietat pel que fa a la distribució del territori, ja sigui des del punt de vista geogràfic, històric i administratiu.

D’una banda, hi ha la Cerdanya; una comarca partida en tres parts. Una part, en territori de l’Estat espanyol i l’altre en el francès, i d’altra banda, una part de la comarca dins la província de Lleida i l’altra a la de Girona. Una altra raresa de distribució territorial o administrativa, és la comar que Osona, que pertany bàsicament a la província de Barcelona, però en canvi, hi ha tres poblacions que administrativament depenen de la Diputació de Girona, i que són, Vidrà, Espinelves i Viladrau.

Els museus comarcals, presenten una exposició bàsicament emmarcada en el coneixement dels diferents aspectes i costums diferencials que presenta el seu territori, amb temàtiques molt diverses. Hi ha un altre apartat dedicat a museus més restringits geogràficament, que presenten una exposició més de tipus local, i qualificats com a museus municipals.

 

Les arrels del Museu Empordà són de l'any 1947 que de forma provisional es va instal·lar en una part de d'institut Ramon Muntaner. L'actual edifici fou inaugurat el 30 de maig de 1971, més tard reformat i ampliat.

Tot i haver-hi una part referenciada a la comarca, el Museu de l'Empordà és bàsicament un museu que disposa una àmplia col·lecció d'escultures i pintures d'artistes vinculats a l'Empordà com Frederic Marès (Portbou), Martinez Lozano (Llançà) o Salvador Dalí (Figueres). També altres obres d'artistes com: Antoni Tàpies, Joaquim Vayreda, Modest Cuixart o del mateix Joan Miró. Cal esmentar que mostra una gran activitat en exposicions temporals.

 
 
 
     
     
     
 
Museu de la Garrotxa, Olot

L'evolució històrica de la comarca està reflectida al llarg de les varies sales que composen el Museu de la Garrotxa, que es troba situat en l'edifici de l'hospici.

El museu acull diferents obres d'autors olotins i forans tant pel que fa a l'escultura com de la pintura.

Especial atenció es fa a l'escola pública de Dibuix i la paisatgística d'Olot que va ésser impulsada pels germans Joaquim i Marià Vayreda i també en Josep Berga. Hi ha obres de Miquel Blay, Josep Clarà, Joan Llimona, Joan Brull, dels germans Vayreda o Ramon Amadeu. L'obra mestre de l'art català que s'hi guarda és "La càrrega" de Ramon Casas.

 
 
 
   
   
   
 
Museu de la Vila de Peralada, Claustre de Sant Domènec

A l'Empordà hi ha quatre grans personatges: Salvador Dalí, Josep Pla, Narcís Monturiol i el més antic Ramón Muntaner.

En Ramon Muntaner va néixer a Peralada a l'any 1265, fou funcionari, soldat i cronista de Jaume I el Conqueridor. En el mateix museu es pot contemplar una edició de les cróniques editat a Barcelona a l'any 1562.

El museu es pot visitar mitjançant un sistema audio individual, pràctic i efectiu. D'aquesta manera es van passant per diferents dependències on s'expliquen aspectes multidisciplinars de l'Empordà.

 
 
     
     
     
     
 
Centre d'Interpretació del Territori, Sant Joan les Fonts

El Centre d'Interpretació del Territori està situat en una antiga casa fortificada, que abans d'ésser ampliada i reedificada per a convertir-se en llar de cavallers, havia estat un molí per a moldre gra i convertir-lo en farina, emprant una força natural com és l'aigua.

L'edifici, totalment restaurat disposa de diferents dependències on s'exposa de forma acurada tant les activitats, maquinària (reproducció funcional) com espais que van ésser presumiblement ocupats per l'antic moli i altres dependències dedicades a la vida, costums i vestimenta de l'època medieval.