TEMÀTICA
museuS dE LA PESCA I DEL MAR
PUBLICITAT
       
 
PESCA I MAR
ESPAI TEMÀTIC
 
 
 
 

Les comarques gironines sempre obertes al mar, han estat punt d’arribada i també de sortida. Un punt d’arribada molt important ja en el s.VI aJC fou quan els grecs van arribar a les costes de l’Alt Empordà, i funden la que seria la vil·la d’Empúries. Un punt de sortida, fou el camí que molts gironins va emprendre per mar fins arribar al nou continent amb l’afany impregnat d’aventura, de fer fortuna. Entre aquest dos exemples, molts altres s’han anat succeint al llarg de la historia per tota la costa, una costa d’un gran encant de cales i paisatges abruptes impregnat dels colors i olors mediterranis i que a l’any 1908 Ferran Agulló i Vidal va batejar amb el nom de Costa Brava.

Però el mar, a part d’ésser un medi d’arribada o sortida de la gent de les comarques gironines, també ha estat i és una font de riquesa tant pel que fa a aspectes de turisme o pesca, per exemple. De temps ancestrals, moltes poblacions han viscut del mar, disposant d’una flota de vaixells que dia a dia solquen les aigües per tal d’abastir els mercats del peix, i així arribar a llars i restaurants, eixint d’aquesta manera tot un art culinari com és la gastronomia i la cuina marinera, extraordinàriament rica a les comarques gironines.

Les comarques gironines hi ha diferents museus on es mostra la vida en el mar, la pesca o també, aspectes relacionats com poden ésser els fars, el salvament, tècniques i eines per a la construcció de vaixells o aspectes geològics i de l’ecosistema i fons marí. Però també es disposa de centres d’interpretació, en aquest cas a Palamós i a L’Escala, on el peix, el mar o la seva gastronomia arriba de manera més directe a la gent per tal que aquest món sigui més conegut i apreciat per a tothom.

 
Museu de la Pesca

El museu és un espai ample, ben il·luminat i ordenat on el visitant pot gaudir d'un gran nombre d'elements, enginys, singularitats del mar i de la pesca en particular. Està situat en un indret immillorable i viu, com és el mateix port de Palamós.

Aquesta vivacitat es fa patent ja no únicament a l'interior del museu, sinó que el visitant un cop a fora, pot seguir contemplat un altre museu, el del treball de la gent del mar, que es materialitza quan es veuen arribar a port les barques de pesca, quan en la llotja es vent el peix o quan es dona un passeig pels voltants.

 
 
   
 
 
   
 

L'Escala ha conservat al llarg dels segles, una indústria que li ha donat fama arreu del món: la salaó d'anxoves. El Museu de l'Anxova i de la Sal mostra la història de la pesca i de la salaó de peix blau, des del segle XVI fins a l'actualitat i ens submergeix en un temps, un patrimoni i un coneixement únics a la costa catalana.

El museu està dividit en varies sales on de forma acurada s'hi exposa tot un bon nombre d'objectes, estris, fotografies, productes del mar i fins i tot una barca de vela llatina. En el museu s'hi mostra una interessant producció de curtmetratge sobre l'Escala i el món de la mar i la seva gent. També disposa de un espai dedicat a les exposicions temporals.

 
 
 
     
     
     
 
Museu del Mar, Lloret de Mar
Museu del Mar, Lloret de Mar

El museu està ubicat a Can Garriga, una antiga casa senyorial al final del Passeig Camprodon i Arrieta, davant del mar. Al llarg de tres plantes s'exposa amb acurada presentació i ordenació, la història i la vinculació de Lloret de Mar i la seva gent amb la mediterrània i els mars en generals.

S'hi exposa altres aspectes relacionats amb el mar i la seva gent, així com les tasques, condicions i la duresa que el mar sempre ha imposat a la gent que l'ha solcada per necessitat, esport, devoció o com a recurs i obligació per a la seva subsistència.

Cal destacar entre altres aspectes com objectes, estris o documents, l'admirable col·lecció de maquetes navals, fetes amb una prodigiosa aptesa.

Museu del Mar, Lloret de Mar  
 
   
   
   
   
 
Pendent de visitar
 
 
 
     
 
 
 

El Centre d'Interpretació del Peix, apropa al visitant al món de la pesca d'una manera visual i interactiva a través d'una exposició molt didàctica, pedagògica i visualment agradable.

La vida del pescador, les barques, la varietat de peix de la mediterrània, les arts de la pesca i fins i tot visitar la subhasta són alguns exemples de les seves activitats.

El centre també disposa d'una àmplia cuina per a elaborar la cuina del peix i una sala de conferències i formació.

 
 
 
 
     
     
 

Espai Cap de Creus, és el primer museu de divulgació científica sobre l'entorn natural del Cap de Creus, s'aixeca per donar a conèixer les causes i els efectes que han convertit aquest indret de la Costa Brava, en un paratge únic en tot el món.

Es troba situat en les antigues instal·lacions del far del Cap de Creus, que és el punt més oriental de la Península Ibèrica. El museu que va obrir les portes a la divulgació de la zona, està dividit en dues parts: les sales permanents i les temporals.

 
 
 
   
   
   
 

Al llarg de set sales, el Centre d'Interpretació dels Fars de la Mediterrània fa una vasta i detallada exposició de la importància i funció que han tingut i tenen els fars, tot i que actualment la navegació compte amb estris i tecnologia molt més avançada que els nostres avantpassats.

Aquesta importància i funció, es fa patent a mesura que hom va passant les sales, fins arribar a l'ultima on a través d'una petita però essencial exposició, es poden contemplar els mecanismes, llenguatges, simbologia, material elèctric i altres objectes propis de la tecnologia i la gestió dels fars.

 
 
 
   
   
   
 

El Museu del Salvament Marítim és una entitat que depèn del Museu d'Història de la Ciutat. Està situat en el puig conegut amb el nom de " Punta dels Guíxols", en la zona propera al Port i Club Nàutic de Sant Feliu. Un paratge ideal i entorn de marcada visió marítima.

L'edifici en realitat fou l'antiga estació de salvament de nàufrags de Sant Feliu de Guíxols. L'entitat coneguda com a "Sociedad Española de Salvamento de Náufragos" n'era la dipositària de l'edifici conjuntament amb tot un equip de material i humà, per a poder intervenir en qualsevol cas de desgràcia de tipus marítim.