TEMÀTICA
museuS dE PINTURA I ESCULTURA
WEBS TEMÀTIQUES
       
 
PINTURA I ESCULTURA
 

Cal esmentar que els museus de pintura i escultura són els més nombrosos de les comarques gironines. Tot un ventall d’estils i èpoques es poden visualitzar a través dels treballs plasmats sobre tela o fusta principalment, i que conjuntament amb les peces escultòriques, conformen un ampli inventari d’obres.

Encapçala la llista el Teatre-museu Dalí de Figueres, amb 881.405 visitants (2010) i el segueixen altres amb exposicions d’obres de gran importància i valors artístic com el Museu d’Art de Girona, el Museu Capitular de la Catedral de Girona, el Museu Empordà, els museus de la Fundació Vila Casas, el Museu Parroquial de la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries o el Museu Comarcal de la Garrotxa.

La part vinculada amb l’escultura però quan aquesta no es troba a l’interior d’un edifici, disposa d’un altre apartat que és el de Parcs d’Art i Espais. En aquest cas es tracte d’escultures que com és evident, poden tolera les inclemències del temps i a més són d’unes dimensions molt superiors a les que es poden contemplar en els interiors dels museus.

 
Teatre-Museu Dalí, Figueres

Salvador Dalí i Domènech va néixer a Figueres l'11 de maig de 1904, on també hi va morir el 23 de Gener de 1989 després d'una intensa vida a cavall de moltes altres ciutats o indrets, com evidentment i en primer lloc fou, Cadaquès.

El Museu Dalí forma part del "Triangle Dalinià": Port-Lligat, Púbol (La Pera) i Figueres. El Teatre-Museu Dalí de Figueres, havia estat un teatre de la ciutat que fou inaugurat a l'any 1850, on s'hi exposen diferents obres de l'autor, figures i elements decoratius i pintures murals, al llarg de varies sales, destacant de forma majestuosa el seu pati, on hi ha el famós cadillac.

 
 
     
     
     
     
 

Emplaçat en una part d'un dels edificis més emblemàtics de Girona, l'antic Palau Episcopal. En el Museu d'Art s'hi poden trobar retaules, talles romàniques, objectes de vidre, ceràmica, llibres miniats, pintures i dibuixos.

En el museu també s'hi guarden un bon nombre de peces procedents de diferents esglésies, edificis religiosos i jaciments arqueològics de diferents indrets de les comarques de Girona, a fi de poder gaudir d'un espai més idoni per a la seva contemplació i seguretat.

 
 
 
   
   
   
 

Es el museu de la catedral. De fet la mateixa catedral ja és en sí mateix un gran i esplèndid museu. És l'edifici més emblemàtic i característic de la ciutat de Girona.

Amb la visita al museu capitular es pot visitar la catedral, el claustre i el tresor capitular. La visita consta d'un itinerari per la mateixa catedral, el pati del claustre on es pot admirar la "Torre de Carlemany", el tinell amb una col·lecció d'indumentària sacra i les quatre sales del tresor capitular de gran valor artístic on hi destaquen: la custòdia de Francesc Artau, el "Beatus" i sens dubte l'obra mestra, el Tapís de la creació.

Museu Capitular de la Catedral de Girona  
 
 
 
   
   
 

Les arrels del Museu Empordà són de l'any 1947 que de forma provisional es va instal·lar en una part de d'institut Ramon Muntaner. L'actual edifici fou inaugurat el 30 de maig de 1971, més tard reformat i ampliat.

Tot i haver-hi una part referenciada a la comarca, el Museu de l'Empordà és bàsicament un museu que disposa una àmplia col·lecció d'escultures i pintures d'artistes vinculats a l'Empordà com Frederic Marès (Portbou), Martinez Lozano (Llançà) o Salvador Dalí (Figueres). També altres obres d'artistes com: Antoni Tàpies, Joaquim Vayreda, Modest Cuixart o del mateix Joan Miró. Cal esmentar que mostra una gran activitat en exposicions temporals.

 
 
 
     
     
     
 
Can Mario, Fundació Vila Casas

Can Mario, espai d’escultura contemporània. Ubicat en una antiga fàbrica surera d’arquitectura industrial de principis del segle XX, Can Mario  acull el fons escultòric de la Fundació.

Així, l’antiga fàbrica surera compta amb exposicions temporals d’artistes del fons de la col·lecció i de la mediateca on es projecten els diferents audiovisuals produïts per  la Fundació Vila Casas.

 
 
     
     
     
     
 
Palau Solterra, Fundació Vila Casas

Espai de fotografia contemporània ubicat en un edifici d’arquitectura civil del segle XV, residència de diferents famílies nobles de la població, entre elles el primer marquès de Robert i comte de Torroella.

Amb decoració renaixentista i noucentista, el Palau Solterra de Torroella de Montgrí conté el fons de fotografia contemporània nacional i internacional de la Fundació Vila Casas. A través de la multiplicitat de lectures que suggereix la col.lecció, l’espectador inicia un itinerari obert i plural per les diferents dependències que integren el museu.

A més, el Palau Solterra disposa de sales on es presenten exposicions temporals de fotografia, pintura o escultura i d’un auditori, on es celebren cicles de conferències.

 
 
 
     
     
     
 
Museu de la Garrotxa

L'evolució històrica de la comarca està reflectida al llarg de les varies sales que composen el Museu de la Garrotxa, que es troba situat en l'edifici de l'hospici.

El museu acull diferents obres d'autors olotins i forans tant pel que fa a l'escultura com de la pintura.

Especial atenció es fa a l'escola pública de Dibuix i la paisatgística d'Olot que va ésser impulsada pels germans Joaquim i Marià Vayreda i també en Josep Berga. Hi ha obres de Miquel Blay, Josep Clarà, Joan Llimona, Joan Brull, dels germans Vayreda o Ramon Amadeu. L'obra mestre de l'art català que s'hi guarda és "La càrrega" de Ramon Casas.

 
 
 
   
   
   
 
Centre d'Art, col.lecció de pintures Carmen Thyssen-Bornemisza

Després de molts anys d'ésser un projecte o un anhel per a la població de Sant Feliu de Guíxols, l'Espai d'Art - Col·lecció de pintura catalana Carmen Thyssen-Bornemisza ha passat finalment, ésser una realitat amb un avantprojecte arquitectònic real que possiblement es comenci a fer realitat d'aquí uns anys.

L'avantprojecte contempla la creació d'un espai d'edificis culturals a l'entorn principalment del monestir benedictí i de l'antiga fàbrica surera Serra Vicens, a més d'espais enjardinats i zones per a vianants, fet que comportarà també una important remodelació d'aquesta zona urbana.

Actualment, al no disposar d'un lloc d'exposició permanent, es porten a terme diferents exposicions en espais del Monestir de Sant Feliu de Guíxols.

 
 
     
     
     
     
 
Museu Municipal, Cadaqués

El Museu de Cadaqués està situat en el mateix casc urbà de la població. S'hi fan exposicions de llarga durada, que en la majoria dels casos estan estretament lligades a diferents activitats o pàgines de la seva història. Properament el museu presentarà un espai de mostra permanent.

Amb un recinte interior molt ben condicionat i il·luminat a través de varies plantes amb amples espais, mostra al visitant al llarg de l'any aquestes mostres diferents, que el fan un lloc atractiu de visitar-lo periòdicament.

 
 
 
   
   
   
 

La Fundació Mascort està situada en la casa coneguda com, casa Galibern. Aquest edifici ja existia quan Ramon Galibern Casanovas la va comprar i reformar al tornar de “fer les amèriques”, concretament del Brasil a finals del segle XIX.

A part d’ésser la seu de la Fundació Mascort, la casa actualment es pot considerar com una verdadera casa-museu, on es pot veure no únicament l’estatus familiar d’aquelles persones que van tornar amb fortuna d’Amèrica, com exemples que hi ha a Begur o Lloret de Mar, sinó que a més, disposa d’una àmplia exposició d’objectes relacionats amb l’art, la pintura i la ceràmica.

Actualment la Fundació Mascort de la mà de Ramon Mascort Amigó, no tan sols té cura del patrimoni familiar, sinó que té com un dels objectius principals, la divulgació de diferents aspectes de la fauna, la història, el moble, la pintura o la ceràmica catalanes a través principalment d’edició de llibres i altres activitats.

 
 
  Cases-Museu
  Museus de la Ceràmica i la Terrissa
  Lynx
  Seo
 
Museu Vila, Llagostera

Emili Vilà Gorgoll (1887-1967) fou un pintor nascut a Llagostera, on també hi va morir després d'una llarga trajectòria artística. Paris va ésser la ciutat nucli de la seva obra, tot hi que altres poblacions com Barcelona, S'Agaró i el mateix Llagostera, també foren llocs de residència del pintor.

La part principal de la seva obra està emmarcada dins el cartellisme i el retrat. En la casa-museu d'Emili Vilà, lloc on va néixer i morir, s'hi poden veure un bon nombre dels seus treball, com també la col·lecció de Modigliani i un autoretrat de Toulouse Lautrec.

Casa-Museu Emili Vila Gorgoll, Llagostera  
 
 
   
   
   
 

El museu compta amb diverses aquarel.les de Josep Martínez Lozano, nom que porta la mateixa Fundació del museu. També hi ha obres de diferents autors ja desapareguts i que formen part de la col.lecció particular del mateix Martínez Lozano.

Hi ha obres amb un gran contingut de diversitat i evolució pròpies d'autors com: Grau Sala, Ramon Reig, Lloveras, Miquel Farré i altres. El museu es troba en el primer pis de la Casa de la Cultura de la població, en un entorn agradable, decorat amb senzillesa i elegància.

 
 
     
     
     
     
 
Bòlit, Girona

Bòlit, és el Centre d'Art Contemporani de Girona. Un equipament cultural que té com a objectiu desenvolupar programes de recerca, producció i exhibició de projectes artístics contemporanis duts a terme per creadors i professionals d'altres àmbits del coneixement locals, nacionals i internacionals, amb una forta implicació amb el seu context.

El centre disposa de tres espais expositius: Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar: sala d'exposicions i d'activitats promogudes pel centre d'art contemporani, Bòlit_StNicolau: sala d'exposicions de les propostes que promou el centre i Bòlit_Carbonera: espai que es cedeix a les associacions i entitats per a la realització d'exposicions d'art contemporani.

Des dels seus inicis, les oficines del Bòlit s'ubiquen a la segona planta del Centre Cultural la Mercè de Girona.

Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona  
 
   
   
   
   

La Basílica de Santa Maria construïda sobre el que havia estat l'antiga església romànica i que en diferents períodes va anar convertint-se al gòtic català tot i mantinguent part del romànic com pot ésser el campanar.

En el seu interior, hi ha el Museu Parroquial, on s'hi guarda el tresor de la basílica i nombrosos exemplars de d'orfebreria religiosa, indumentària i mobiliari; també s'hi exposa un bon nombre d'obres pictòriques d'art litúrgic i religiós, tot en un incomparable marc arquitectònic.

Dins d'aquest marc arquitectònic té especial relleu, el retaule d'alabastre del segle XV .

 
 
 
 
     
     
 
Museu Aragay, Breda

El museu està dedicat a la figura de Josep Aragay i Blanchart, un artista que va saber compaginar durant la seva vida, la pintura, la literatura i la decoració estretament lligada a la ceràmica.

Nascut a Barcelona a l'any 1889 va estar de sempre lligat a Breda, a través de la seva mare que n'era filla. També la seva col·laboració es va fer palès en diferents setmanaris al llarg de molts anys. Catalanista i gran amant d'Itàlia, en Josep Aragay va morir a Breda a l'any 1973.

El Museu Aragay és un espai senzill, decorat amb un gust exquisit i que combina l'art d'Aragay en un entorn arquitectònic agradable.

Museu Aragay, Breda  
 
 
   
   
   
 
Museu Joan Abras

El Museu és propietat i està dirigit pel mateix Joan Abras. Un artista que tant en la pintura com en l'escultura a sabut impregnar en el sí de la seva obra l'aire, la llum i els colors de l'Empordà. La natura a través de les formes i el volum són presents en els seus treballs.

Joan Abras, no és un artista que mostra el seu art en lloc tancats, ans al contrari, moltes de les seves obres estan al carrer i a l'abast de poder ésser contemplades per tothom; Palamós, Barcelona, Pals, Pamplona, Lloret de Mar, Platja d'Aro, Begur o Santa Cristina d'Aro entre d'altres.

 
 
     
     
     
     
 
Museu Raset, Cervià de Ter

El Museu Raset és un museu d’art modern que posseeix una bella i apassionant col·lecció de pintures d’essència metafísica.

El museu es troba emplaçat en una construcció senyorial del s.XIII amb bells continguts arquitectònics i que fou lloc de refugi durant uns dies de l'insigne poeta Antonio Machado de camí cap a l’exili a Cotlliure (França).

El museu disposa per a l’exposició de les seves obres d’art de quatre galeries en la planta baixa de l’edifici.Com a complement pedagògic i de formació, el museu també organitza periòdicament cursos de dibuix i pintura en unes aules disponibles en el mateix edifici.

Museu d'Art Contemporani Raset, Cervià de Ter  
 
   
   
   
   
 

Josep Coll i Bardolet neix a Campdevànol el 7 de novembre de 1912. Tot i que part de la seva vida l'ha viscuda a Valldemossa (Mallorca) on era fill il·lustres i on hi va morir el 30 de juliol de 2007, ha estat marcada per una gran activitat pictòrica tant pel que fa a l'aprenentatge, com al seu treball artístic i obra en general.

La Pinacoteca de Campdevànol, fou inaugurada a l'any 1988 depenent de la Fundació Caixa de Girona (actualment Fundació La Caixa), i on s'hi mostra una part de la seva obra.

Pinacoteca Coll Bardolet, Campdevànol  
 
 
   
   
   
 
Museu Municipal, Tossa de Mar

El Museu Municipal de Tossa de Mar és una de les entitats museístiques més antigues de les comarques gironines. Va ésser obert al públic l'1 de Setembre del 1935, deu mesos abans d'esclatar la Guerra Civil.

Es un museu que recull tota una varietat important de peces de tipus arqueològic, escultòric i de pintura, com també hi és present la ceràmica i el vidre. Està situat en el mateix nucli de la Vila Vella, dins el recinte emmurallat i en l'edifici conegut com a "Casa Falguera".

 
 
 
 
   
   
 
Exposició pictòrica Joan Llaverias, Lloret de Mar
Exposició Llaverias, Can Saragossa, Lloret de Mar

En el mateix edifici de Can Saragossa, en la primera planta reuneix una col·lecció de dibuixos i algunes obres pictòriques a l'oli i a l’aquarel·la del pintor Joan Llaverias i Labró (Vilanova i la Geltrú, 1865 - Lloret de Mar, 1938).

Atret per la bellesa del seu paisatge, Llaverias va arribar a Lloret de Mar a l'any 1905, però a partir de 1914 s'hi va establir de manera permanent durant els estius. El respecte guanyat per ell i la seva família van deixar un inesborrable record a la gent de la població, i la mostra més palpable és el seu reconeixement a través d’aquest espai dedicat a les seves obres.

Can Saragossa, Exposició Joan Llaverias  
 
   
   
   
   
 

El museu d'història de Sant Feliu està situat en l'edifici de l'antic monestir benedictí de la població. Un edifici que té els seus orígens en el s.X que fou construït damunt restes de construccions romanes.

Hi ha un bon nombre d'elements arquitectònics de tipus romànic com són la porta Ferrada i les torres del Fum i del Corn. També hi és present l'art gòtic on hi destaca l'arc de Sant Benet, una construcció del s. XVIII.

El museu és multi temàtic i engloba diferents disciplines tals com: Sala dedicada a arqueologia, sala dedicada al pintor Josep Alberti, l'Espai del metge i la salut rural i sala de la indústria del suro.

 
 
 
 
 
   
 
Exposició Domènec Batalla, Ripoll

En Domènec Batalla, és un reconegut escultor i pintor de Ripoll. Una vida dedicada a l’art i a una creativitat sense fi ni fronteres, cercant contínuament noves formes a través del modelatge del ferro i la fusta, a vegades amb formes úniques i altres, en la combinació i simbiosi d’aquests dos materials, per tal de plasmar tot un llenguatge de formes.

Conjuntament a Chikako Taketani, pintora d’origen japonès, estableixen un ampli ventall entre l’art d’aquí i la pintura d’una altra cultura. El taller on desenvolupen la seva creativitat en Domènec Batalla i Chikako Taketani, és un mar de colors i formes.

El taller-estudi, disposa d’un ampli espai per tal de poder veure les obres d’ambdós artistes i poder d’aquesta manera, gaudir i aprendre, de la pintura i escultura, en general, sobretot a partir dels detalls i continguts que poden explicar els mateixos protagonistes. Al tractar-se d’un espai de col·lecció privada, cal establir visita concertada.

Domènec Batalla i Chikako Taketani  
 
   
   
   
   
 
Fundació Josep Niebla
Pendent de visitar
 
 
     
     
     
     
 
Espai d'Art Federico, Agullana
Espai d'art Federico, Agullana

Amb dos espais clarament diferenciats, l’espai d’Art Federico ofereix per una banda la possibilitat de contemplar l’obra i treball actual de l’artista, i fins hi tot poder-la adquirí, i de l’altra, una exposició on es pot veure l’evolució de l’artista a través dels anys de la seva vida i experiència.

La combinació de les formes i els colors donen una escena avantguardista i molt característica de l’estil i projecció de l’autor.

Espai d'Art Federico, Agullana  
 
 
Forum de les Arts i el Patrimoni
 
 
 
 
 
 
 
 
           
Última actualització: febrer 2016