TEMÀTICA
museuS municipals
PUBLICITAT
       
 
MUNICIPALS
ESPAI TEMÀTIC
Associació de Municipis per la Independència
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Els museus municipals també denominats locals, són els que tenen una exposició i mostren normalment aquells aspectes que amb més o menys incidència són rellevants i presents en el seu municipi, ja sigui de jaciments, estris i eines emprades en el poble i en el camp, mobiliari, obres pictòriques, escultòriques o d’una altra índole que han estat realitzades per persones vinculades al poble o qualsevol fet històric o costum, i que té pel municipi una especial importància.

Els museus municipals tenen una llarga història, i en mica en mica s’han anat condicionant i adequant als temps, com també al volum d’obres i material disponible per tal de poder exposar.

Un exemple és el Museu Municipal de Tossa de Mar, que va néixer a l’any 1935 amb el nom de “Museu de Tossa” i que recollia les principals obres de pintura i escultura de persones vinculades amb la població, com també les troballes arqueològiques procedents de la vil·la romana dels Ametllers, situada al vell mig de Tossa de Mar davant l’antic hospital de Sant Miquel, avui casa de la cultura.

 
Museu Municipal, Cadaqués

El Museu de Cadaqués està situat en el mateix casc urbà de la població. S'hi fan exposicions de llarga durada, que en la majoria dels casos estan estretament lligades a diferents activitats o pàgines de la seva història. Properament el museu presentarà un espai de mostra permanent.

Amb un recinte interior molt ben condicionat i il·luminat a través de varies plantes amb amples espais, mostra al visitant al llarg de l'any aquestes mostres diferents, que el fan un lloc atractiu de visitar-lo periòdicament.

 
 
 
   
   
   
 
Museu Municipal, Tossa de Mar

El Museu Municipal de Tossa de Mar és una de les entitats museístiques més antigues de les comarques gironines. Va ésser obert al públic l'1 de Setembre del 1935, deu mesos abans d'esclatar la Guerra Civil.

Es un museu que recull tota una varietat important de peces de tipus arqueològic, escultòric i de pintura, com també hi és present la ceràmica i el vidre. Està situat en el mateix nucli de la Vila Vella, dins el recinte emmurallat i en l'edifici conegut com a "Casa Falguera".

 
 
 
 
   
   
 

L'antic convent del Sagrat Cor, va pertànyer a l'ordre de les Carmelites descalces o de clausura de Santa Teresa de Jesús fins el 1982 que es va tancar per falta de vocacions i poca tranquil·litat.

Avui pertany a l'ajuntament de Puigcerdà, i s'hi fan actes en l'església del mateix convent, totalment reformada. També es fan diferents mostres d'àmplia temàtica en les sales d'exposicions.

El Museu està actualment catalogant i treballant el fons d'objectes de que disposa, a fi de poder preparar i poder obrir al públic la propera entitat museística en què comptarà Puigcerdà.

 
 
 
   
   
   
 

Abans d’entrar a la farmàcia Esteva, la peça clau del Museu Municipal, farem un passeig per la història, més que rellevant, sense interrupció des del neolític fins als nostres dies, de la Vila de Llívia a través de les peces arqueològiques i documentals que se’ns han conservat, alguna de ben sorprenent i curiosa.

A l’espai dedicat a la farmàcia Esteva, una de les més antigues i de més renom internacional d’Europa, els seus materials ens transporten a les apotecaries dels segles XVII, XVIII, XIX i principis del XX i ens permeten conèixer, de la seva mà, l’evolució d’aquestes oficines de farmàcia. Des d’inicis del segle XVIII, la nissaga de farmacèutics Esteva va regentar aquesta oficina i, per aquest motiu, per haver anat passant de pares a fills, de professional de la farmàcia a professional de la farmàcia, se’ns han conservat els seus cordialer, caixes policromades, pots morters... i una excel·lent biblioteca farmacèutica que són testimonis dels canvis materials, científics, tècnics i també de les idees que conduïren a la modernitat.

Museu Municipal i antiga farmàcia de Llívia  
 
 
   
   
   
 

El Museu de Das o Museu Municipal i Etnogràfic de Das, està repartit en 6 sales on s'hi exposa diferents eines, estris de treball, atuells, costums i maneres de viure de la gent i de la vida en la Cerdanya.

Aspectes relacionats amb les feines del bosc i del camp, el món que envoltava al pagès, la vida privada en l'interior i exterior de les llars, d'oficis tan arrelats en la comarca com podien ésser el d'escloper o de pastor, en són algunes de les mostres que s'hi poden contemplar.

El museu està situat en la Casa del Comú on també hi ha el Consistori del municipi de Das.

Museu Municipal de Das, Cerdanya  
 
 
   
   
   
 
Museu Municipal, Darnius

El Museu Municipal de Darnius, de fet no disposa d'una exposició permanent d'objectes ni obres, sinó que bàsicament està dedicat a tot un seguit d'exposicions temporals de temàtica i fonts molt variades pel que fa a la seva procedència o els temes que s'hi exposen.

Tanmateix, això no impedeix de que sigui una entitat municipal on les activitats i exposicions siguin al llarg de l'any molt nombroses i variades, fet que li dóna a la població, la disponibilitat d'uns locals per a poder mostrar a la seva gent i al visitant, una gama d'exposicions activitats i mostres diverses.

 
 
     
     
     
     
 
Museu Municipal Molins, Albanyà

Albert Molins fou una persona dedicada al poble d'Albanyà i durant molt anys fou secretari de l'ajuntament.

Això li va permetre recollir i guardar tot un seguit d'objectes, eines, fotografies, atuells o mobles que durant una època van està relacionats amb la gent del poble, els seus treballs o administració municipal.

També s'hi guarden altres elements relacionats amb el municipi, com pot ésser una detallada col·lecció del tipus de fusta dels seus boscos.