TEMÀTICA
museuS d'ART
PUBLICITAT
       
 
ART
ESPAI TEMÀTIC
 

L’art, una paraula provinent del llatí “ars”,”artis” s’entén en general como una activitat o un objecte elaborat amb la finalitat d’aconseguir un element estètic o comunicatiu i a partir del qual es puguin expressar i transmetre idees, sentits, emocions o la visió concreta d’algun aspecte de la vida ja sigui terrenal, emocional, espiritual o mística.

Al llarg dels anys el concepte d’art ha canviat, des de una posició lligada al concepte d’habilitat per a desenvolupar una obra, fins a d’altres interpretacions més àmplies tant artísticament com de caire interpretatiu i conceptual. Com que en realitat, no hi consens per tal de definir un clara posició en la definició d’art per part de les persones més o menys vinculades, es per això que en els museus denominats d’art, si poden trobar una gran varietat d’expressions pictòriques, escultòriques o d’altre caire artístic.

Aquest conjunt de formes d’expressió que denominem art, es pot trobar en diferents museus i llocs de les comarques gironines. Possiblement el més significatiu i d’àmplia temàtica, sigui en Museu d’Art de Girona, on es poden contemplar gran diversitat de peces artístiques des de, pintures, icones, escultura, orfebreria o retaules entre altres objectes, dins un ampli període que va des del preromànic al segle XX, passant pel romànic, gòtic o altres segles i temàtiques.

Altres museus com el dels Sants d’Olot, el Museu Parroquial de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, el Museu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses o el magnífic Museu Capitular de la Catedral de Girona, són indrets on l’art es manifesta de moltes maneres i sentits.

 
Museu dels Sants, Olot

El Museu dels Sants d'Olot té com a objectiu principal donar a conèixer l'activitat industrial de producció d'imatges religioses, una activitat amb més de 100 anys d'existència.

El museu està ubicat a l'edifici d'estil neogòtic que va acollir "El Arte Cristiano", primer taller d'imatgeria religiosa, creat a Olot a l'any 1880 per Joaquim Vayreda, Josep Berga i Valentí Carrera, amb la intenció de donar sortida professional als alumnes de l'Escola Pública de Dibuix d'Olot.

L’empresa “L’Art Cristià” escara és activa i es poden veure a través d’unes vitrines dins el mateix museu, com treballen els seus artesans.

 
 
 
 
   
   
 
Museu d'Art, Girona

Emplaçat en una part d'un dels edificis més emblemàtics de Girona, l'antic Palau Episcopal. En el Museu d'Art s'hi poden trobar retaules, talles romàniques, objectes de vidre, ceràmica, llibres miniats, pintures i dibuixos.

En el museu també s'hi guarden un bon nombre de peces procedents de diferents esglésies, edificis religiosos i jaciments arqueològics de diferents indrets de les comarques de Girona, a fi de poder gaudir d'un espai més idoni per a la seva contemplació i seguretat.

 
 
 
   
   
   
 

Es el museu de la catedral. De fet la mateixa catedral ja és en sí mateix un gran i esplèndid museu. És l'edifici més emblemàtic i característic de la ciutat de Girona.

Amb la visita al museu capitular es pot visitar la catedral, el claustre i el tresor capitular. La visita consta d'un itinerari per la mateixa catedral, el pati del claustre on es pot admirar la "Torre de Carlemany", el tinell amb una col·lecció d'indumentària sacra i les quatre sales del tresor capitular de gran valor artístic on hi destaquen: la custòdia de Francesc Artau, el "Beatus" i sens dubte l'obra mestra, el Tapís de la creació.

Museu Capitular de la Catedral de Girona  
 
 
 
   
   
 
Museu del Monestir de Sant Joan, Sant Joan de les Abadesses
Monestir de Sant Joan les Abadesses, Ripollès

El Museu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses recull una interessant col·lecció de peces com: escultures, pintures, teixits i orfebreria de gran valor artístic, històric i patrimonial de la població, donat que les peces són procedents del mateix monestir o d'altres esglésies de la vila, com també d'altre parròquies com Sant Martí de Surroca o Sant Martí d'Ogassa.

Es un museu agradable i documentat pel visitant, a més de permetre l'entrada a diferents parts del monestir com el claustre, la capella dels Dolors o l'església romànica, on es pot admirar els retaules de Sant Agustí i Santa Maria la Blanca, el sepulcre del beat Miró i l'extraordinari grup escultòric del Santíssim misteri del s.XIII.

Museu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses  
 
 
   
   
   
 

La Basílica de Santa Maria construïda sobre el que havia estat l'antiga església romànica i que en diferents períodes va anar convertint-se al gòtic català tot i mantinguent part del romànic com pot ésser el campanar.

En el seu interior, hi ha el Museu Parroquial, on s'hi guarda el tresor de la basílica i nombrosos exemplars de d'orfebreria religiosa, indumentària i mobiliari; també s'hi exposa un bon nombre d'obres pictòriques d'art litúrgic i religiós, tot en un incomparable marc arquitectònic.

Dins d'aquest marc arquitectònic té especial relleu, el retaule d'alabastre del segle XV .