Bescanó
Cassà de la Selva
Celrà
Cervià de Ter
Fornells de la Selva
Llagostera
Quart
Salt
Alt Empordà
Baix Empordà
Cerdanya
Garrotxa
Pla de l'Estany
Ripollès
Selva
ESPAI TEMÀTIC
Girona_10
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Girona, capital de comarca i província, està situada al mig del Pla de Girona, i en les confluències dels rius Onyar, Güell, Galligans amb el Ter. Situada just en un dels camins naturals d’entrada a la Península Ibérica. Aquests fets, són els que han possibilitat una ciutat farcida d’història i edificis singulars.

L’edifici insígnia és la catedral, un edifici que és va començar en el s.XIV, construït damunt l’antiga catedral romànica, restes de la qual en són testimonis la Torre de Carlemany. La catedral juntament amb Sant Feliu, són els dos edificis més emblemàtics, i la imatge-postal de la ciutat.

El Barri Vell, el Palau Episcopal, Sant Pere de Galligants, Sant Nicolau, Banys Àrabs, la Fontana d'Or, el Palau dels Agullana, la Devesa, la Farinera Teixidor, la casa de la Punxa, són només alguns dels exemples de la seva riquesa patrimonial.

Girona  
 
   
   
   
   
 
Fotografia Video Mapa Informació Temps
 
Museu d'Arqueologia de Catalunya, Girona

Aquest museu està situat en l'antic monestir de Sant Pere de Galligants, un dels edificis més representatius del romànic català.

En la seva exposició s'hi poden trobar tots els vestigis de la història de l'home de les comarques gironines, des de la prehistòria fins a l'època medieval.

Destaquen diferents peces procedents de varis indrets de les comarques gironines distribuïdes en les vuit sales disponibles. Durant la visita es pot contemplar les característiques i racons de l'edifici, un antic convent benedictí del segle XI i que dona un encant afegit a la visita museística.

 
 
   
   
   
   
 
Museu d'Art, Girona

Emplaçat en una part d'un dels edificis més emblemàtics de Girona, l'antic Palau Episcopal. En el Museu d'Art s'hi poden trobar retaules, talles romàniques, objectes de vidre, ceràmica, llibres miniats, pintures i dibuixos.

En el museu també s'hi guarden un bon nombre de peces procedents de diferents esglésies, edificis religiosos i jaciments arqueològics de diferents indrets de les comarques de Girona, a fi de poder gaudir d'un espai més idoni per a la seva contemplació i seguretat.

 
 
 
   
   
   
 
Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona

Bòlit, és el Centre d'Art Contemporani de Girona. Un equipament cultural que té com a objectiu desenvolupar programes de recerca, producció i exhibició de projectes artístics contemporanis duts a terme per creadors i professionals d'altres àmbits del coneixement locals, nacionals i internacionals, amb una forta implicació amb el seu context.

El centre disposa de tres espais expositius: Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar: sala d'exposicions i d'activitats promogudes pel centre d'art contemporani, Bòlit_StNicolau: sala d'exposicions de les propostes que promou el centre i Bòlit_Carbonera: espai que es cedeix a les associacions i entitats per a la realització d'exposicions d'art contemporani.

Des dels seus inicis, les oficines del Bòlit s'ubiquen a la segona planta del Centre Cultural la Mercè de Girona.

Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona  
 
   
   
   
   
 
Museu Catedralici, Girona

Es el museu de la catedral. De fet la mateixa catedral ja és en sí mateix un gran i esplèndid museu. És l'edifici més emblemàtic i característic de la ciutat de Girona.

Amb la visita al museu capitular es pot visitar la catedral, el claustre i el tresor capitular. La visita consta d'un itinerari per la mateixa catedral, el pati del claustre on es pot admirar la "Torre de Carlemany", el tinell amb una col·lecció d'indumentària sacra i les quatre sales del tresor capitular de gran valor artístic on hi destaquen: la custòdia de Francesc Artau, el "Beatus" i sens dubte l'obra mestra, el Tapís de la creació.

Museu Capitular de la Catedral de Girona  
 
 
 
   
   
 

El Museu del cinema presenta un interessant recorregut pel món de les imatges i dels estris que el van fer possible. És una col·lecció molt complerta, interessant i ben exposada. També s'hi fan projeccions i visites guiades.

En la botiga hi ha un bon sortit de llibres, pel·lícules i objectes relacionats amb el món del cinema. En el mateix edifici hi ha l'Institut d'Estudis. Pels amants de les imatges i el cinema, és una visita obligada, val la pena. El museu mensualment fa gran quantitat d'activitats.

 
 
   
 
   
   
 
Antiga Farmàcia de Santa Caterina, Girona
Antiga Farmàcia de Santa Caterina, Girona

La primera documentació de Santa Caterina es remunta al 1211, any de la fundació d'un primer edifici en uns terrenys extramurs de la ciutat. Aquesta primera edificació va ser enderrocada per ordre militar a l'any 1654, i es té constància que llavors ja hi havia l'existència d'una apotecaria.

L'any 1666 es va iniciar la construcció del nou edifici que ha funcionat fins l'any 2004 que es va inaugurar el nou hospital a Salt. El mobiliari, decoració, instruments i material de cirurgia, estris, llibreria, col·lecció ceràmica, són de gran valor.

Antiga Farmàcia de Santa Caterina, Girona  
 
   
 
   
   
 
Museu d'Història de la Ciutat, Girona
Museu d'Història de la Ciutat, Girona

El museu convida a participar en un recorregut per la trajectòria de la ciutat bimil·lenària, des de la prehistòria fins a l'actualitat, que ens acostarà de manera clara al desenvolupament de la història de la ciutat i de la dels seus protagonistes, tant de caire civil, literari, militar,tècnic o artístic.

El museu té una part dedicada a la música i a la dansa, i més concretament a la cobla, la sardana i a diferents autors, músics i orquestres.

El museu es troba situat en ple Barri Vell en una part de l'antic convent de Sant Antoni dels frares caputxins del segle XVIII. Pels més contemporanis, fou fins a finals dels seixanta, l'Institut d'Ensenyament de Girona, on hi havia estudiat un dels grans literats catalans: Josep Pla.

Museu d'Història de la Ciutat, Girona  
 
 
   
   
   
 
Museu d'Història dels Jueus, Girona
Museu d'Història dels Jueus, Girona

El Museu d'Història dels Jueus proposa un recorregut per la història de les comunitats jueves de la Catalunya medieval i es fonamenta en exemples extrets de la història dels jueus gironins i en el material arqueològic i documental disponible als arxius de la ciutat.

El recorregut s’estructura a partir de l’exposició de la col·lecció de làpides hebrees medievals més destacada d’Europa, i de l’exhibició de petits tresors arqueològics procedents del call i del Montjuïc de Girona. El discurs museogràfic es complementa amb un seguit de panells en diferents idiomes i de grans imatges il·luminades que recreen escenes de la vida jueva medieval.

El museu està situat a l’espai que ocupava la darrera sinagoga de Girona ( segle XV).

Museu d'Història dels Jueus, Girona  
 
   
 
   
   
 
Casa-Museu Rafael Masó, Girona
Casa-Museu Rafael Masó, Girona

És la casa natal de l’arquitecte Rafael Masó i Valentí (1880-1935) i una de les seves principals obres. És a més l’única casa del riu Onyar de Girona oberta al públic. Conserva el mobiliari i la decoració noucentista i també ofereix unes vistes inèdites a la ciutat.

La casa es pot visitar en grups reduïts i amb reserva prèvia. Per tant, cal posar-se en contacte a través del web amb l'entitat prèviament.

Casa-Museu Rafel Masó i Valentí, Girona  
 
   
   
   
   
 
Refugis de la Guerra Civil, Girona

Durant la Guerra Civil diferents poblacions de Catalunya van ésser bombardejades; Girona tot i no ésser un punt estratègic bèl·lic també va patir aquesta cruel nova modalitat de desmoralització de l’enemic.

A Girona hi havia varis refugis particulars i comuns, la majoria destruïts com el de la carbonera, ballesteries o de Santa Clara. Però altres encara existeixen com el de la Plaça de la Infància i el de la plaça Poeta Marquina. Sortosament el refugi de la plaça de la Infància es pot visitar amb visita guiada i esperem que el de la plaça Poeta Marquina també en bon estat, s’inclogui properament en aquest circuit museïtzat nomenat “Bombes sobre Girona” engegat pel Museu d'Història de la Ciutat.

 
 
  Refugi Jardí Infancia - Bombes sobre Girona
  Adar
  Foro por la Memoria
 
 
 
Antenes Gerunda
DTM graphics