Museu Parroquial de Sant Esteve, Olot

 
TEMÀTICA
museuS ECLESIÀSTICS I RELIGIOSOS
PUBLICITAT
       
 
ECLESIÀSTICS
ESPAI TEMÀTIC
Bisbat de Girona
Catalonia Sacra
Ius Canonicum
Arquebisbat de Tarragona
 
 
 

El patrimoni eclesiàstic i religiós de les comarques gironines és molt ric i ampli. La gran quantitat d’objectes d’orfebreria, pintures, tapisseria, escultures, iconografia, indumentària i altres estris o utensilis, en son un exemples. Alguns d’ells estan exposat o es poden visualitzar en les mateixes esglésies i altres, per seu valor artístic i cultural, es troben dipositats en entitats museístiques.

El museu capitular de la catedral de Girona és un clar exemple de la riquesa artística expressada a través de tapissos, objectes religiosos, pintures, icones o altres representacions, que al llarg de molts anys s’han anat fent per finalitats bàsicament de tipus religiós, ja sigui com estris a utilitzar o simples representacions. El tapis de la creació, el beatus, l’espai dedicat a d’indumentària religiosa o les diferents obres de l’orfebre Francesc Artau, en són alguns dels exemples.

La basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries on hi ha el Museu Parroquial, mostra de forma acurada aquesta riquesa, envoltada com en el cas de Girona, de Santa Maria de Vilabertran o del Monestir de Sant Joan de les Abadesses, d’un marc arquitectònic d’extraordinària bellesa.

 
Museu dels Sants, Olot

El Museu dels Sants d'Olot té com a objectiu principal donar a conèixer l'activitat industrial de producció d'imatges religioses, una activitat amb més de 100 anys d'existència.

El museu està ubicat a l'edifici d'estil neogòtic que va acollir "El Arte Cristiano", primer taller d'imatgeria religiosa, creat a Olot a l'any 1880 per Joaquim Vayreda, Josep Berga i Valentí Carrera, amb la intenció de donar sortida professional als alumnes de l'Escola Pública de Dibuix d'Olot.

L’empresa “L’Art Cristià” escara és activa i es poden veure a través d’unes vitrines dins el mateix museu, com treballen els seus artesans.

 
 
 
 
   
   
 
Museu Catedralici, Girona

Es el museu de la catedral. De fet la mateixa catedral ja és en sí mateix un gran i esplèndid museu. És l'edifici més emblemàtic i característic de la ciutat de Girona.

Amb la visita al museu capitular es pot visitar la catedral, el claustre i el tresor capitular. La visita consta d'un itinerari per la mateixa catedral, el pati del claustre on es pot admirar la "Torre de Carlemany", el tinell amb una col·lecció d'indumentària sacra i les quatre sales del tresor capitular de gran valor artístic on hi destaquen: la custòdia de Francesc Artau, el "Beatus" i sens dubte l'obra mestra, el Tapís de la creació.

Museu Capitular de la Catedral de Girona  
 
 
 
   
   
 
Museu del Monestir de Sant Joan, Sant Joan de les Abadesses
Monestir de Sant Joan les Abadesses, Ripollès

El Museu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses recull una interessant col·lecció de peces com: escultures, pintures, teixits i orfebreria de gran valor artístic, històric i patrimonial de la població, donat que les peces són procedents del mateix monestir o d'altres esglésies de la vila, com també d'altre parròquies com Sant Martí de Surroca o Sant Martí d'Ogassa.

Es un museu agradable i documentat pel visitant, a més de permetre l'entrada a diferents parts del monestir com el claustre, la capella dels Dolors o l'església romànica, on es pot admirar els retaules de Sant Agustí i Santa Maria la Blanca, el sepulcre del beat Miró i l'extraordinari grup escultòric del Santíssim misteri del s.XIII.

Museu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses  
 
 
   
   
   
 
Museu Parroquial de Santa Maria, Castelló d'Empúries

La Basílica de Santa Maria construïda sobre el que havia estat l'antiga església romànica i que en diferents períodes va anar convertint-se al gòtic català tot i mantinguent part del romànic com pot ésser el campanar.

En el seu interior, hi ha el Museu Parroquial, on s'hi guarda el tresor de la basílica i nombrosos exemplars de d'orfebreria religiosa, indumentària i mobiliari; també s'hi exposa un bon nombre d'obres pictòriques d'art litúrgic i religiós, tot en un incomparable marc arquitectònic.

Dins d'aquest marc arquitectònic té especial relleu, el retaule d'alabastre del segle XV .

 
 
 
 
     
     
 
Museu d'Història de Catalunya, Canònica de Santa Maria de Vilabertran

El conjunt monàstic de Santa Maria de Vilabertran constitueix un dels millors exemples de l'arquitectura de les canòniques regulars medievals conservats a Catalunya.

La canònica està organitzada a l'entorn del claustre de planta trapezoïdal amb certes formes irregulars, on en la seva vessant nord hi ha adherida l'església.

Tot el conjunt en sí mateix ja és un extraordinari, però disposa de varies sales on s'hi exposen diferents temàtiques i també una sala audiovisuals. repartits en diferents indrets de l'edifici es poden contemplar diferents joies, on hi destaca la capella dels Dolors del s. VXIII i a on s'hi exposa la Creu d'Argent del s.XIV meravella de l'orfebreria.

 
 
 
   
 
     
 
Museu Parroquial de Sant Esteve, Olot

A l'any 1942 es va crear a Girona el Museu Diocesà, que fou la clau per a la conservació del material religiós i eclesiàstic.

Poc després Mossèn Antoni Butiñà, rector de la parròquia d'Olot i Mossèn Llambert Font, encarregat del Museu Diocesà de Girona, es varen fer càrrec de reunir en una sala contigua a la sagristia de l'església parroquial de Sant Esteve, les obres d'art i objectes més valuosos de l'església parroquial i que ja no eren utilitzats.

El mes de març de l'any 1948 aquesta sala s'obria per primera vegada al públic. Es un dels museus més antics de les comarques gironines.

 
 
   
   
   
   
 
Col.lecció Litúrgica de Santa Maria
Exposició litúrgica de Santa Maria, Camprodon

L'església de Santa Maria de Camprodon és un temple de grans dimensions acabat amb un absis angular i disposant de laterals amb diferents altars.

Es en aquestes parts on es poden contemplar diferents peces d'art i orfebreria religiosa, exposades de forma molt acurada i amb àmplia informació pel visitant.

També en el mateix recinte hi ha una part d'exposició d'indumentària i objectes religiosos, en la capella dels dolors.

Exposició Litúrgica de Santa Maria, Camprodon  
 
   
   
   
   
 
Museu Parroquial, Palamós

Petit espai situat dintre de la mateixa església de Santa Maria de Palamós.

Una mostra dividida en diferents peces artístiques on hi destaquen diferents canelobres, calzes i copons, així com una creu processional del s. XVI i dues imatges: la Mare de Déu del Roser del s. XVII i Sant Joan Baptista, del s. XVII.

El museu parroquial de Palamós, està dedicat i porta el nom de Mossèn Pau, que fou el guardià durant molts anys de la col·lecció.

 
 
     
     
     
     
 
Museu Parroquial, Calonge

Actualment el Museu Parroquial de Calonge no es visitable. Tot el material disponible es troba guardat i en procés de qualificació.

Hi ha el projecte de renovació i adequació de noves instal.lacions amb la finalitat que pugui tornar obrir les portes, tot i que de moment no hi ha data concreta de finalització del projecte ni d'obertura del museu per part dels responsables parroquials.

 
 
     
     
     
     
 
Centre d'Interpretació del Monestir de Santa Maria, Ripoll
Centre d'Interpretació del Monestir de Santa Maria, Ripoll
Entitat museística en projecte.
Centre d'Interpretació del Monestir de Santa Maria, Ripoll  
 
  Centres d'Interpretació