TEMÀTICA
MUSEUS DE L'ESPORT I ACTIVITATS DE LLEURE
PUBLICITAT
       
 
ESPORTS
ESPAI TEMÀTIC
 

En general la presencia de museus dedicats a l’esport no són molt nombrosos en les comarques gironines ni a la resta de Catalunya, tot i que a Barcelona ciutat en disposa de tres: el museu del FC Barcelona, Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch i el Museu i Centre d'Estudis de l'Esport Doctor Melcior Colet.

A les comarques gironines, només es disposa de l’exposició sobre la neu i les activitats vinculades amb aquest esport, on hi va tenir un paper fonamental, l’estada del doctor Josep Maria Figueras Anmella, pioner de la medicina esportiva i traumatòleg, el qual durant molts anys va estar vinculat principalment a La Molina.

Un nou museu dedicat a l’esport, és el projecte que hi ha a Sant Feliu de Guíxols en la zona del port i més concretament en l’antic edifici de el Tinglado, on s’hi vol exposar un temàtica relacionada amb les vies verdes i l’esport de la bicicleta. Actualment s’hi ha desenvolupat algunes activitats ja sigui sobre temàtica de l’esport de la bicicleta o de l’atletisme, però l’exposició encara no està ni disposa d’un espai museogràfic.

 

La Molina, on la neu ha fet història, tal com diu el seu eslògan, disposa d'una interessant exposició inaugurada el 2002 i dedicada, com no podia ésser d'altra manera, a la neu.

Al llarg de dues àmplies sales, s'exposa des de la història de La Molina, fins als aspectes més actuals, passant per trofeus, recull de fotografies, història dels equipaments d'esquí i les seves instal·lacions, cartells, panells.

Es fa una àmplia incidència en la gent que ho ha fet possible, esmentant sobretot la figura del doctor Josep Maria Figueras Anmella, que durant 55 anys va estar dedicat a la traumatologia dels accidents d’esquí per tot aquest territori.

 
 
   
   
   
   
 

Dins l’espai del Tinglado del Port de Sant Feliu de Guíxols, hi ha dues parts clarament diferenciades. Per una banda una àmplia exposició i detallada informació que parla sobre el tren de via estreta que anava des de Girona fins a Sant Feliu de Guíxols, concretament des de l’estació de Girona, davant l’edifici de la Farinera fins el tinglado del port. Una línea inaugurada el 29 de juny de 1892 i que va està activa fins el 10 d’abril de 1969,  concebuda pel transport de mercaderies, sobre tot suro i també de persones.

L’altre espai està dedicat principalment a l’esport de la bicicleta en la seva modalitat BTT. Es fa referència de manera explicita a  les vies verdes i en particular a la Ruta del Carrilet II del Consorci de  les Vies Verdes operatiu des de l’any 2000 per a vianants i bicicletes.

Es un centre de concentració i celebració de moltes activitats esportives, ja no únicament a l’entorn de la BTT sinó d’altres com de tipus nàutic o lligats a altres medis de transport com son les motos.