Els pessebres han estat des de fa molts anys la representació de les escenes del naixement de Jesús a les llars catalanes durant les festes de Nadal. Construït el paisatge amb molsa, troncs, suro i altres materials, on fins hi tot hi ha a vegades presència d’aigua per tal de plasmar amb més realitat els rius o estanys, hi té una funció cabdal, la presència de diferents figures de fang, on les més populars són les figures del propi pessebre del naixement, els tres reis i per descomptat la figura del caganer, així com també, la presència d’edificis molt típics com poden ésser molins o masies.
Tot i que moltes de les costum vinculades al temps nadalenc típicament català s’han vist alterades i modificades per l’influència d’altres costums com poden ésser la presència de l’arbre de Nadal o del Papa Noel, no deixa que la costum i tradició dels pessebres, ja sigui com a representació dioràmica en les llars o representacions en viu, sobre tot a l’aire lliure, continuí present i molt viu.
Una prova museística és el nombre de representacions de pessebres en forma de diorames que es poden veure en diferents museus, alguns amb espais molt amplis i extensos en representació i altres més modestos.