|
|
|
Les comarques gironines són especialment productores de gran quantitat, qualitat i varietat d’aliments o productes derivats més directa o indirectament a l'alimentació. Un ventall molt ampli on hi podem trobar una gran diversitat quasi incalculable del nombre de productes alimentaris diferents.
Les carns de criança autòctones com la vedella, xai, poltre, pollastres, ànecs o altres; Els làctics com llet, formatges, iogurts, mató o altres; derivats de la carn com els embotits, begudes com els vins, el cava, licors, ratafies o altres; els productes que surten del camp o de les hortes, ja sigui en cultius tradicionals o ecològics; la mel, les confitures i melmelades o les galetes i dolços tradicionals. La pluralitat del productes alimentaris gironins és enorme. A tot els esmentats, caldria afegir els procedents de boscos com els bolets o castanyes, i els procedent del mar o la caça.
Aquesta riquesa alimentaria, es veu reflectida també en els museu de les comarques gironines i que tenen com a temàtica principal l’alimentació, els aliments i la seva obtenció o producció.
Museus com el dedicat a la galeta, de la mà de l’empresa familiar Trias de Santa Coloma de Farners des de 1908; el dedicat a un producte tan tradicional de L’Escala com és l’anxova o l’ampli ventall de productes derivats principalment del porc com són els embotits. Tampoc hi poden faltar les referències al vi i al cava, principalment de l’Alt Empordà, de la mà de diferents entitats museístiques.
|
|
|
|
|
L'Escala ha conservat al llarg dels segles, una indústria que li ha donat fama arreu del món: la salaó d'anxoves. El Museu de l'Anxova i de la Sal mostra la història de la pesca i de la salaó de peix blau, des del segle XVI fins a l'actualitat i ens submergeix en un temps, un patrimoni i un coneixement únics a la costa catalana.
El museu està dividit en varies sales on de forma acurada s'hi exposa tot un bon nombre d'objectes, estris, fotografies, productes del mar i fins i tot una barca de vela llatina. En el museu s'hi mostra una interessant producció de curtmetratge sobre l'Escala i el món de la mar i la seva gent. També disposa de un espai dedicat a les exposicions temporals.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
La família Trias de gran tradició en el món de la confiteria i la indústria d'alimentació amb la seva especialitat en l'elaboració de galetes artesanals i de gran qualitat, ha guardat amb cura durant molts anys, tot un seguit de maquinaria, eines i elements vinculats amb la fabricació de galetes.
I no tan sols això, sinó que a més en el museu s'hi poden veure altres articles i elements vinculats com poden ésser els relatius a l'antiga botiga de confiteria i documents d'administració de l'empresa familiar.
Una història que arranca de la mà del confiter: Joaquim Trias Vila a l'any 1908.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
El Centre d'Interpretació del Peix, apropa al visitant al món de la pesca d'una manera visual i interactiva a través d'una exposició molt didàctica, pedagògica i visualment agradable.
La vida del pescador, les barques, la varietat de peix de la mediterrània, les arts de la pesca i fins i tot visitar la subhasta són alguns exemples de les seves activitats.
El centre també disposa d'una àmplia cuina per a elaborar la cuina del peix i una sala de conferències i formació.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Amb més de 100 varietats, el museu mostra tota una àmplia gama d'aquest apreciat producte artesanal.
Són productes amb ingredients totalment naturals i elaborats de forma artesanal en la pròpia cuina que té el museu. Fruites, verdures, flors i espècies en són els components, que han permès descobrir un camí ple de sabors insospitats.
El mateix museu compte amb una amplia botiga per a poder adquirir aquests productes pràcticament impossible de trobar en altres indrets, tant per la seva especialització com creativitat gastronòmica. El museu també compte amb una àmplia llibreria especialitzada.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Els Museus del Castell de Peralada estan situats en l'antic Monestir dels Carmelites del segle XIV, formant part actualment de tot el conjunt monumental conegut com Castell de Peralada.
La visita guiada mostra els espais de treball, així com tot un conjunt d'estris emprats en la elaboració del vi.
Actualment existeix en una part de les dependències de la bodega una petita unitat de producció, on s'elabora el seu cava més prestigiós: el "Gran Claustro".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A l'entorn d'unes 4.000 aixetes de tots tipus, mides i formes, són exposades en aquest museu privat que forma part d'aquesta empresa familiar vinícola de l'Alt Empordà, on pràcticament la totalitat són diferents pel fet que van ésser al llarg del temps fetes a mà.
A part de l'exposició d'aixetes, també es poden contemplar diferents estris, materials i eines lligades a l'elaboració del vi, com també treballs fets de forma artística en troncs d'arbres. En dependències diferents es poden visitar, la bodega i la sala de degustació i tast. Tot plegat en un entorn agradable i ben decorat, per mostrar l'ampli i selecte món del vi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
El museu és una àmplia exposició de les tradicions artesanals en l'elaboració de l'embotit portades a terme a través de varies generacions per la família Sala de Castellfollit de la Roca.
L'entrada al museu és gratuïta i no únicament mostra els atuells per a l'elaboració de l'embotit, sinó altres estris i documents que amb els anys han anat passant per les mans de la família Sala.
En el mateix museu hi ha una botiga on es pot degustar o comprar productes de la marca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
L’Ecomuseu el Molí Petit és un centre d’interpretació dels molins hidràulics i de l’ecosistema fluvial, emplaçat al costat de la riera d’Arçamala afluent directe del riu Ter.
Per a poder desenvolupar la seva tasca disposa d’una exposició permanent de la vida del molí, un espai de projecció d’audiovisuals, aula-taller de natura i sala de conferències.
De fet tot l’entorn de l’edifici és també un espai altament didàctic pel que fa a l’obtenció de les aigües de la riera, l’embassament per a la generació d’energia hidràulica i els canals subterranis de canalització forçada de les aigües, mitjançant les quals s’aconseguia la rotació de les turbines i l’accionament de tot el molí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
En el museu es recullen tot una sèrie d'estris, maquinària i elements vinculats al cultiu, elaboració i fabricació del vi. El museu és particular i pertany als Cellers Santamaria,s.l. de tradició familiar per les línies Cusí i Artizà des de temps immemorials, on cal fer esment de Gregori Artizà (1839-1921), que fou destacat viticultor i enòleg.
El Gran Recosind és el seu producte estrella emmarcat dins els vins nobles de criança, en concret el cabernet sauvignon. El museu a part de la pròpia vinculació amb el vi, hi són exposats documents i objectes familiars procedents de varies generacions.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
El museu pertany a l'empresa de la família Sala de Castellfollit de la Roca , propietària també del Museu de l'Embotit de Castellfollit de la Roca. Tots dos museus es poden visitar de forma gratuïta.
Besalú és una vila molt visitada pel seu interès històric i arquitectònic. Aquest petit museu a part de mostrar diferents objectes i estris relacionats amb el món de les empreses de la carn, permet a través de la seva botiga, degustar o comprar diferents productes de la comarca de la Garrotxa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
El Museu de l’Oli està situat dins l’edifici conegut com l’Espai Trull de Can Rubies, una ubicació que a part de l’espai dedicat al museu també la les funcions de Sala d’Exposicions i Oficina de Turisme de la Selva de Mar.
Actualment, a la Selva de Mar ja no es manipula ni elabora aquest apreciat producte mediterrani que és l’oli, per tant el museu a través de les seves sales, fa un recorregut històric del que fou la indústria més important de la població fins l’any 1956 quan a resultes de fortes adversitats climatològiques, la quasi totalitat de la superfície d’explotació de l’olivera va desaparèixer.Aquest fet juntament amb l’aparició del turisme, forçaren progressivament la seva desaparició.
El museu només està obert de forma habitual els mesos de juliol i agost, tot i que amb prèvia petició a l'Ajuntament, es pot visitar en altres dates.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
La Casa de Cultura de "Ca la Pruna de Pals, ofereix al visitant en entorn arquitectònic d'extraordinària bellesa, tres exposicions ben diferenciadas.
Un apartat dedicat a l'exposició amb objectes, mobles i documentació de l'antiga farmàcia de la família Ferrer de Pals, i un espai dedicat al vi i al cava de diferents comarques de la geografia catalana. Els vins i els caves, estan separats i es troben en sales diferenciades.
Fa uns anys, a Ca La Pruna s'hi exposava una col.lecció d'Arqueologia Submarina pertanyent a la Generalitat de Catalunya. En les sales on hi havia hagut aquesta exposició permanent, actualment s'hi exposen obres de diferents autors de forma temporal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|